ZAAO EKO burziņš

Oficiālā lapa
Ieteikt
 26

ZAAOnīcas jūlija padomi

303.padoms: Neizmet saldējuma un citu pārtikas produktu iepakojuma kastītes, bet saliec tajās ogas un liec saldētavā līdz ziemai.

304.padoms: Vasaras laikā izmanto iespēju sportot svaigā gaisā, nevis telpās un izmantojot elektroniskas palīgierīces. Gan veselībai, gan dabai nāks par labu!

305.padoms: Vairākkārt izmantojamos iepirkumu maisiņus izmazgā, nevis steidz atkal iegādāt jaunu, kad tas zaudējis sākotnējo košumu.

306.padoms: Rūpīgi ievēro uz šķiroto atkritumu konteineriem izvietotajās norādes un nemet tur visu, kas pagadās, bet gan tikai norādītos šķirotos atkritumus.

307.padoms: Izlietotu vai saplēstu folija gabalu vari vēlreiz izmantot, ar to uzasinot šķēres.

308.padoms: Apmeklējot sportiskus pasākumus un sacensības, īpaši karstā laikā, noteikti padomā par vairākas reizes lietojamo sporta ūdens pudeli, nevis katru reizi iegādājies jaunu PET pudeli ūdenim.

309.padoms: Ja dzīvo privātmājā vai laukos, tad šajā vasarā noteikti iestādi kādu koku. Ražosim skābekli, ne tikai tērēsim!

310.padoms: Ja pazuduši kādas spēles kauliņi, tad tos vari aizstāt ar plastmasas vai metāla korķīšiem. Radoši pārkrāso tos un spēlē tālāk.

311.padoms: Dārzu labāk laistīt no rīta vai vakarā, kad ūdens uzreiz saulē neizžūst. Tādējādi būs nepieciešams mazāks ūdens resursu daudzums!

312.padoms: Vasaras sezonā pats pagatavo augļu/ogu saldējumus, kurus vari pildīt iztukšotos jogurta vai dzērienu traukos, tādējādi, izmantojot tos otrreiz.

313.padoms: Gan mūziku, gan datoru programmas ir iespējams iegādāties internetā un lejuplādēt. Nav nepieciešams tās vienmēr iegādāties diskos.

314.padoms: Ja Tev kāda pildspalva ir ļoti iepatikusies, tad pārliecinies vai to nevar uzpildīt vai apmainīt kodoliņu. Tā nebūs jāizmet un varēsi turpināt to lietot!

315.padoms: Izmanto izlietotus metāla folija gabalus, lai notīrītu tēraudu un hromu no rūsas un netīrumiem. Tie atkal mirdzēs, un foliju varēsi izmantot vēlreiz!

316.padoms: Šajā vasaras laikā izmanto iespēju un iepērcies tirgū, kur vari iegādāties dabīgas meža un dārza ogas, un dārzeņus, kas arīdzan netiek tīti liekos plastikāta iepakojumu slāņos.

317.padoms: Ja Tev regulāri jāizmet sabojājusies vai pāri palikusi pārtika, turpmāk, gatavojot ēst, veido mazākas porcijas, kā arī samazini iepirktās pārtikas apjomus.

318.padoms: Jau no mazām dienām saviem bērniem māci, stāsti, rādi multfilmas un video par dabu, tās aizsardzību un mīlestību.

319.padoms: Savāc jūrmalā izskalotos un noapaļotos stikla gabaliņus un pagatavo no tiem dažādus dekorus mājai un dārzam. Izrotāsi savu mājokli un padarīsi tīrāku jūrmalu.

320.padoms: Noteikti regulāri iztīri visu mājās un darbā atrodamo elektronisko ierīču filtrus. Tās kalpos labāk un ilgāk.

321.padoms: Ja zini, ka uz ilgāku laiku dosies prom, tad pārtrauc abonēto laikrakstu piegādi uz māju šajā laika posmā.

322.padoms: Arī istabas puķes laisti ar lietusūdeni - gan veselīgāk tām, gan arī Tu ietaupi maksu par ūdeni.

323.padoms: Braucot mājās pēc vasaras karstākajiem brīvdabas festivāliem, pārliecinies, ka apkārt un zem savas telts vietas vai mašīnas, es visu savācis un daba aiz Tevis paliek tīra!

324.padoms: Kad dodies tālākos ceļojumos, tad izvēlies lidojumus bez pārsēšanās. Ne tikai ātrāk nokļūsi galā, bet arī šādā lidojumā gaisā nonāk mazāk CO2 izmešu, kas rodas nosēšanās laikā.

325.padoms: Izstaipījušās matu gumijas un bantes, kā arī plastmasas korķīšus neizmet, bet atdot savam kaķim, lai rotaļājas. Būs liela jautrība, ja minkam patīk spēlēties!

326.padoms: Kalendārā plānotāja brīvās un daļēji aizpildītās lapas izmanto pierakstu veikšanai. Visa svarīgā informācija būt vienuviet, kā arī nevajadzēs iekārtot atsevišķu kladi pierakstiem.

327.padoms: Arī dārgmetālus (zeltu, sudrabu, balto zeltu) vari pārkausēt un no tiem pagatavot jaunas rotaslietas, nevis vecās noglabāt kastītē, par tām aizmirstot, un iegādāties jaunas.

328.padoms: No citrona izveido pastiņu (saspiežot, saberžot) un izmanto to katlu mazgāšanai. Spīdēs un laistīsies bez visām ķīmijām!

329.padoms: Dodoties atvaļinājumā noteikti līdzi paņem kafijai vai tējai paredzētu termosu - sagatavosi viesnīcā vai kempingā un dienas laikā nebūs jāpērk kartona traukos pasniegti dzērieni.

330.padoms: Lai taupītu resursus, tad spēles, šovus un sacensības skaties kopā ar draugiem vienuviet.

331.padoms: Atrodi motivētāju atkritumu šķirošanai (labi padarīta darba sajūta, finansiāls ietaupījums, rūpes par vidi, utt.) un paturi to galvā, kamēr šī rīcība jau kļūst par paradumu.

332.padoms: Izmanto otrreiz sauso brokastu iepakojuma maisiņus, pārtikas pārvadāšanai vai ņemšanai līdzi brīvdabas pasākumos. Tie ir izturīgāki, kā parastie polietilēna maisiņi.