ZAAO EKO burziņš

Oficiālā lapa
Ieteikt
 26

ZAAOnīcas maija padomi

241.padoms: Lai pavasara tīrīšana un atbrīvošanās no liekajiem krāmiem būtu efektīvāka un nekas neaizmirstos, elektroniski vai telefona aplikācijā sastādi vienkāršu darāmo darbu sarakstu.

242.padoms: Dāvinātās un citos veidos iegūtās aploksnes izmanto otrreiz čeku, avīžu izgriezumu, matu sprādžu un citu sīku vienību uzglabāšanai.

243.padoms: Tuvojoties vasarai iekārto ērti pieejamu vietu dzeramā ūdens traukiem, ko ir ērti uzpildīt ar avota ūdeni. Tādējādi Tu izvairīsies no vajadzības regulāri iegādāties ūdeni pudelēs.

244.padoms: Uzstādi savam TV automātiskās izslēgšanās režīmu pēc noteikta laika, lai, gadījumā, ka aizmiedz pie ieslēgta televizora, tas nedarbotos visu nakti.

245.padoms: Iekārto tukšo bateriju uzkrāšanai paredzētu vietu savā mājoklī. Kad būs sakrāts pietiekams apjoms, tad ar lielu prieku varēsi tās izmest.

246.padoms: Lai vasarā izrotātu savu dārzu vai balkonu, izmanto dabīgas lietas - akmeņus, koka dekorus, nevis iegādājies jaunus un nedabīgus rotājumus veikalā.

247.padoms: Salvetes, papīra virtuves dvieļus un tualetes papīru nav iespējams otrreiz pārstrādāt, tādēļ to ieteicams mest sadzīves atkritumu konteineros.

248.padoms: Brīvdienas pēc iespējas pavadi svaigā gaisā, lai nākamajai darba nedēļai sasmeltos gana daudz dabīgas, nevis ķīmiskas un tabletēs fasētas, enerģijas.

249.padoms: Pirms savam mazulim iegādājies jaunas mēbeles un ratiņus, apdomājies vai nevari sagādāt jau lietotus, bet tikpat labus. Bērni izaug tik ātri, ka nepaspēj lietas nolietot.

250.padoms: Māmiņdienā savai mammai dāvini dzīvos ziedus podiņā. Ilgāks prieks māmiņai un dabai iespēja izdzīvot pilnu ciklu.

251.padoms: Ja redzi zemē nomestu izlietotu iepakojumu vai pudeli, tad neesi slinks un pacel to, kaut reizi dienā vai reizi pāris dienās.

252.padoms: Lai uzsildītu vai atkausētu pārtiku, ja iespējams, izmanto mikroviļņu krāsni, jo tā patērē mazāk enerģiju, kā cepeškrāsnis.

253.padoms: Ja pēc viesībām paliek pāri daudz pārtikas, tad iedod to līdzi ciemiņiem. Tādējādi pats/i nebūsi pārēdies nākamās dienas un nekas nebūs jāizmet.

254.padoms: Ja iztīrīsi mašīnas bagāžnieku un brauksi ar tukšu, nevis smagu un pielādētu, Tu patērēsi mazāk degvielas.

255.padoms: Spoguļus savās mājās īpašam mirdzumam tīri ar etiķi, nevis ķīmiskiem, veikalā nopērkamiem līdzekļiem.

256.padoms: Pirms ņem līdzi uz mājām veikalu piedāvājumu skrejlapiņas, īpašo piedāvājumu un atlaižu bukletus, rūpīgi izvērtē vai tos tiešām izmantosi vai tikai izmetīsi.

257.padoms: Ja rīko dārza ballīti, tad dekorus un rotājumus pēc tam piedāvā citiem. Kā arī pats palūdz draugu un radu ballīšu rotājumus, lai nav jāiegādājas/ jāpagatavo jauni.

258.padoms: Organizējot dārza ballītes un piknikus, liec katram viesim "iezīmēt" savu glāzi, lai vecā netiek pazaudēta un nav jāņem atkal jauna.

259.padoms: Pārliecinies vai Tavā skolā, darbavietā vai pulciņā notiek atkritumu šķirošana. Ja tā nav, tad iesaki sākt to darīt un palīdzi tam notikt.

260.padoms: Neizmet sadzīves atkritumu konteinerā remonta krāsas, ķīmiskus šķidrumus vai medicīnas preces - ved tos uz EKO laukumiem un tur tie tiks pienācīgi aprūpēti.

261.padoms: Uz pasākumiem, dzimšanas dienām un svinībām ielūgumus izsūti elektroniski, nevis izdrukā tos papīra formātā.

262.padoms: Ja esi nolēmis iegādāties mājdzīvnieku, vispirms apmeklē dzīvnieku patversmes un varbūt savu mīluli atradīsi tieši tur.

267.padoms: Regulāri veicat savai mašīnai apkopi un noregulēšanu. Katri 100 000 cilvēki, kuri to izdarīs šogad, samazinās CO2 izmešus par 60 tonnām.

268.padoms: Kad dodies pastaigā ar savu mīluli, tad noteikti pēc viņa savāc izkārnījumus. Vēlams to darīt maisiņos, kas bioloģiski sadalās.

269.padoms: Savam suņukam spēļmantiņu pagatavo pats, nevis iegādājies jaunu, izmantojot saplēstus kreklus vai nolietotus virtuves dvieļus.

270.padoms: Savam mājas mīlulim, kaķim, vari pagatavot rotaļlietu no čaukstoša ietinamā papīra, kas iekārts kurpju auklā. Prieks minkai un dabai.

271.padoms: Saviem mājas mīluļiem izmanto ilgi lietojamos metāla vai keramikas pārtikas/ ūdens traukus, nevis plastmasas.

272.padoms: Savu dārzu apstādi ar vietējiem krūmiem un kokiem, nevis eksotiskiem augiem. Tie izskatīsies veselīgāki un prasīs mazāk rūpes un ūdens resursus.

273.padoms: Brīvdienās ieplāno EKO izbraucienu ar velosipēdiem vai gājienu kājām, nevis ar automašīnu.