RTU SESMI

Oficiālā lapa
Ieteikt
 3

Mēs lepojamies ar saviem studentiem, un gribam arī Tev par viņiem pastāstīt! Lasi SESMI studentu veiksmes stāstus, un uzzini, cik grūti/viegli ir apvienot studijas ar darbu SESMI studentiem!


Marika Andžāne ir SESMI Starptautisko ekonomisko sakaru organizēšanas un vadīšanas studente, kura gadu jau strādā uzņēmumā SIA „Fontes Vadības Konsultācijas”, un veiksmīgi apvieno savas studijas ar darbu. Lasi Marikas stāstu, un tu uzzināsi, kas ir Marikas veiksmes noslēpums!


Studiju laikgal_254187235_middleu RTU es vēlos salīdzināt ar sportu – ikvienam studentam ir dotas 2 iespējas:
1.mērķtiecīgi apgūt studiju vielu un citās aktivitātēs neiesaistīties, līdzīgi kā sportā gatavoties vienai individuālajai disciplīnai, piemēram, sprintam, - tiek ieguldīts laiks, spēks, motivācija, lai indivuālā darba rezultātā sasniegtu rezultātu – iegūtu bakalaura/maģistra grādu;

2.pilvērtīgi apgūt studiju programmu, meklēt domubiedrus, iesaistīties papildus aktivitātēs/organizācijās, kopīgi izvirzīt mērķus un noteikt darbības plānu, lai mērķis tiktu sasniegts. Tas ir līdzīgi kā komandas sporta veidā, piemēram, basketbolā, izveidojot komandu, ir nepieciešams meklēt dažādus variantus, kā pilnveidot sadarbību, kā vislabāk dot piespēli, kādu saspēli un stratēģiju izvēlēties, lai uzvara tiktu gūta. Rezultātā tiek izcīnīta ne tikai uzvara (iegūts bakalaura/maģistra grāds), bet arī attīstītas iemaņas darba organizēšanā, komandas darbā un motivēšanā, mērķu noteikšanā u.c.

Kopš skolas laikiem man ir patikuši darbi komandā, tādēļ arī iestājoties RTU, izvēlējos meklēt spēcīgu un progresīvu komandu, lai tiktu iegūta ne tikai augstākā izglītība, bet arī papildus pieredze. Uzsākot studijas RTU IEVF SESMI studiju programmā „Starptautisko ekonomisko sakaru organizēšana un vadīšana”, jau pirmajā mēnesī iesaistījos RTU IEVF Studentu pašpārvaldē, kas bija pirmais solis komandas izveidei, lai dotos pretī uzvarai. Pašpārvaldē iesaistījos pēc iespējas dažādākos projektos, lai meklētu to, kas man patīk, ko vēlos darīt, saprastu, kas ir jāuzlabo.

Pavisam drīz iesaistījos RTU Studentu parlamentā (RTU SP), kā arī RTU IEVF Domē, kas lika paskatīties uz RTU IEVF no cita skatu punkta, jo kopā ar dekānu, institūtu direktoriem un pārējiem domes pārstāvjiem bija jāpieņem lēmumi par fakultātes attīstību, izmaiņu ieviešanu utt., kas man kā 2.kursa studentei likās visai izaicinoši. Arvien vairāk izzinot RTU un IEVF darbību, priecājos, ka studēju tieši SESMI, jo to novērtēju kā vienu no visprogresīvākajiem institūtiem RTU. Daudzi studiju priekšmeti tiek pasniegti angļu valodā, ir piesaistīti daudzi zinoši vieslektori, lietvedība ir ļoti atsaucīga, vienmēr informē par aktualitātēm, novērš studentu problēmas, kā arī institūta direktors ir uz attīstību un sasniegumiem tendēts. Tādēļ galvenais, kas ir jādara studentam, ir jābūt aktīvam, lai spētu uzlabot studiju kvalitāti, jānāk ar priekšlikumiem, ieteikumiem, kā arī ar sūdzībām, jo visam var atrast risinājumu. Iesaku pildīt arī ORTUS anketas, jo tām ir spēks! Tās nav izveidotas tikai „ķeksīša” pēc. SESMI tās tiešām tiek izvērtērtētas un ieviesti risinājumi problēmu novēršanai. Katru semestri aktīvi aizpildu anketas un bieži vien komentāru sadaļā ierakstu savu vērtējumu, novērojumus, kā arī uzlabojumus un tā darīt aicinu arī Jūs, jo studentiem ir spēks!

Darbojoties RTU SP, satiku cilvēkus, kas ieteica mani kā ļoti labu potenciālo darbinieku manai vadītājai uzņēmumā SIA  "Fontes Vadības Konsultācijas". Jau gadu strādāju uzņēmumā, un no asistentes esmu kļuvusi par konsultanti. Man ļoti patīk, jo uzņēmums ir uz rezultātiem tendēts (darbi tiek veikti tādēļ, ka tie ir nepieciešami nevis tikai darīšanas pēc kā lielā daļā uzņēmumu/valsts iestāžu), vadītāja un kolēģi ir saprotoši pret to, ka studēju un respektē to, ka ir jādodas uz lekcijām/jākārto eksāmeni utt. Uzsākot darbu, arvien vairāk novērtēju IEVF SP un RTU SP gūto pieredzi, jo laika plānošana, darbs komandā, tiekšanās uz mērķi, motivācija un cīņa līdz galam ir tas, kas ir nepieciešams, lai spētu veikt sev uzticētos uzdevumus un pat nedaudz vairāk.

Lai gan strauji esmu pietuvojusies pirmajai lielajai uzvarai RTU studiju spēlē, viss vēl turpinās, jo vēl joprojām iesaistos RTU projektu rīkošanā, piemēram, RTU Karjeras diena, jo ir prieks sastrādāties ar tādām RTU struktūrvienībām kā IT dienests, Karjeras centrs, Attīstības fonds, kas ir uz attīstību un pilnveidi tendētas.

RTU 150 gadu jubilejā novēlu turpināt attīstību, studentiem, mācībspēkiem un darbiniekiem būt komandai, jo tikai kopīgi mēs zināsim, radīsim un spēsim!