Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Februāris, 2013

No televīzijas cilvēka par Radiatora Galvu 6

Puika no Talsiem- Mārtiņš Labāns- ieradās Rīgā ar mērķi kļūt par televīzijas raidījuma vadītāju. Sapni piepildījis, viņš pievērsās dažādu tehnoloģiju biznesu attīstīšanai. Lai gan pats apgalvo, ka nav izteikti tehnisks cilvēks, rezultāti sasniegti labi. 

Mārtiņa vizītkarte

Šobdrīd Mārtiņš vada vienu no jaunākajiem Draugiem.lv grupas uzņēmumiem Istabai.lv, kas ir sistēma, kas ļauj regulēt mājas siltumu no ikvienas vietas pasaulē, kur pieejams elementārs mobilais vai interneta pieslēgums, tādejādi radot komfortu mājoklī un ļaujot ietaupīt līdz pat 40% no apkures rēķina. Mārtiņa vizītkartē nav ierasto nosaukumu direktors, valdes loceklis vai prezidents, viņš sevi sauc Radiatora Galva (bezvadu automātiskā radiatora galva ir daļa no Istabai.lv sistēmas komplekta – red.). Tas bieži vien palīdzot jautrākā gaisotnē uzsākt biznesa sarunas, brīdī, kad topošie partneri apmainās vizītkartēm, uzskata Mārtiņš.  

Es kā mazs bērns prasu, kāpēc mēs daram tieši tā un nevaram citādi

Interneta biznesu var salīdzināt ar televīzijas tiešraidi – viss mainās ļoti ātri un visu laiku ir interesanti,” uz jautājumu, kāpēc nomainīja šovbiznesu uz tehnoloģiju pasauli, atbild Mārtiņš. Viņa veselīgā skepse uz tehnoloģiju invāziju ir palīdzējusi tās radīt tādas, lai būtu saprotamas ikvienai mājsaimniecei, ne tikai tehnoloģiju entuziastiem. Lai vadītu tehnoloģiju biznesu nav jābūt inženierim vai programmētājam, tikai jābūt apjausmai par to, papildina Mārtiņš. “Es uzdodu stulbus jautājumus gan sev, gan savai komandai, kas mums liek padomāt. Es kā mazs bērns prasu, kāpēc mēs daram tieši tā un nevaram citādi. Tas ļauj uz lietām paskatīties plašāk un meklēt risinājumus” – savu darba manieri raksturo Radiatora Galva. 

Mārtiņam Labānam patīk vadīt biznesu attīstības procesā – izveidot biznesa modeli, iepakot, iestartēt un iebīdīt tirgū tā, lai tas pēc tam var dzīvot patstāvīgi un nest augļus. Mēs ar Mārtiņu Labānu esam izteikti biznesa attīstības jeb startup cilvēki, kad sākuma fāze beidzas, šāda tipa vadītāji vairs nav vajadzīgi, tad ir nepieciešamas citas kvalitātes, savādāki cilvēki,” tā par savu biznesa partneri un draugu saka cita Draugiem.lv grupas uzņēmuma Vendon vadītājs Mārtiņš Grandāns.

No trokšņa šovbiznesā līdz tirdzniecības automātiem

Mārtiņš savas nopietnās darba gaitas sāka 2001. gadā Latvijas Televīzijā (pirms tam paspējot pastrādāt gan betona rūpnīcā par palīgstrādnieku, gan par pārdevēju elektropreču veikalā), kurā viņš bija jauniešu raidījuma “Troksnis” vadītājs. Viņš izturēja atlases konkursu, lai piepildītu savu sapni- strādāt medijos. Kādu laiku strādājot televīzijā kopā ar ekrāna partneri Esteri Šēnbergu, Mārtiņš saprata, ka raidījuma vadīšana nav viņa stihija un kļuva par LTV producentu. 

Redzēju, ka daudzi cilvēki raidījumu var vadīt labāk par mani

“Redzēju, ka daudzi cilvēki raidījumu var vadīt labāk par mani,” amata maiņu skaidro Mārtiņš. Papildus tam, lai katru dienu uztaisītu stundu garu tiešraidi jauniešu auditorijai veltītiem raidījumiem, jaunais producents meklēja iespējas kā televīzijas kadru padarīt interaktīvāku, kā arī papildus nopelnīt raidījuma finansēšanai. “Šī gadsimta sākumā mēs ieviesām inovatīvāko, kas toreiz bija pieejams – uz sms balstītu čatu, horoskopus, balsojumus, saderības kalkulatorus un visu, ko tai laikā bija iespējams izdarīt ar mobilo telefonu,” atceras Mārtiņš. Tad viņš arī iepazinies ar savu topošo biznesa partneri Mārtiņu Grandānu, kurš sms tehnisko risinājumu televīzijai nodrošināja, strādājot kompānijā Inpoc

Mums bija ideja, bet ne visai izcils tehniskais risinājums

Vēlāk abi puiši sastrādājās dažādās dzīves situācijās līdz brīdim, kad izdomāja izveidot savu sms mārketinga kompāniju text2reach, piedāvājot visu, ko iespējams izdarīt ar īsziņu – veikt mikromaksājumus, sūtīt reklāmas klientiem u.c. “Mums bija ideja, bet ne visai izcils tehniskais risinājums, tāpēc mēs nācām pie draugiem.lv, jo zinājām, ka šeit ir izcila programmētāju komanda, kas var mūsu idejas realizēt,” stāsta Mārtiņš, piebilstot, ka nu text2reach Draugiem.lv grupā darbojas kā pastāvīgs un veiksmīgs uzņēmums. Tas puišiem esot bija maziņš kultūršoks, jo viņi nokļuva aktīvā vidē, kurā strādā vismaz sešdesmit cilvēki. Sākumā esot bijis grūti atcerēties visiem vārdus, bet jāatzīst, ka vismaz pusgadu arī abus Mārtiņus (Grandānu un Labānu) visu laiku jauca. Tad, pirms ķerties klāt Istabai.lv attīstības vadībai, Mārtiņš Labāns ar partneri un draugu Mārtiņu Grandānu iestartēja tirdzniecības automātu telemetrijas risinājumu uzņēmumu Vendon.

Izlasi kas ir Vendon Oranžērijas iepriekšējā numurā: Pusmiljons avio biļetēm

Pavisam gudra māja

Šobdrī Istabai.lv ir saražoti un realizēti pirmie 250 iekārtu komplekti. “Mums tagad jādomā, kā šo risinājumu attīstīt tālāk. Vīzija ir pieslēgt citas mājas elektriskās iekārtas, neaprobežojoties tikai ar apkures attālinātu vadību, bet realizēt idejas, kas atvieglotu mājas pārvaldību un radītu vēl lielāku komfortu” – nākotnes plānos dalās Mārtiņš. Pavisam drīz Istabai.lv piedāvās attālināti ieslēgt un izslēgt savas elektroierīces izmantojot viedtālruni – sākot ar gaismas ieslēgšanu un izslēgšanu, beidzot ar garāžas vārtu atvēršanu. 

Mārtiņš galvenajā lomā Istabai.lv pamācības video filmā
“Izpētīju, ka izslēgts televizors standby režīmā patērē vismaz 20 latus gadā elektronerģijā, vai, piemēram, no rozetes neizslēgta tējkana, kas nevāra ūdeni, vismaz 8 latus, tad nu izlēmām, ka piedāvāsim risinājumu arī šim,” stāstā Mārtiņš, piebilstot, ka tas ne tikai dos komfortu, palīdzēs ietaupīt naudu, laikā, kad energoresursi strauji sadārdzinās, bet arī ļaus ikvienam lietotājam kļūt sociāli atbildīgākam pret apkārtējo vidi, lieki netērējot resursus. 

Atklāts firmas noslēpums

Mārtiņš ar meitu Paulu

Kad nestrādā, Mārtiņš audzina savu divarpus gadīgo meitu Paulu un spēlē hokeju Latvijas amatieru līgā. “Es nestrādāju visu diennakti, septiņas dienas nedēļā un daru to apzināti, jo uzskatu, ka cilvēks, kurš nemāk atpūsties, patiesībā arī nemāk strādāt,” viedokli par brīvā laika pavadīšanu klāsta Mārtiņš. Tomēr vairākas nedēļas viņš brīvdienās un darba dienu vakaros piedalās jauno uzņēmēju sacensību televīzijas raidījuma “Firmas noslēpums” filmēšanā. Tur Mārtiņš ir žūrijas loceklis un nu jau izvērtē citu biznesa plānus, un sniedz padomus no savas pieredzes. 

Es vērtēju pavisam vienkārši- vai cilvēks tik īsā laikā (katram konkursa dalībniekam tiek dota 1,5 minūte – red.) man spēj izstāstīt par savu produktu, par tā biznesa potenciālu, kā arī subjektīvi vērtēju, vai cilvēkam ir spēja pašam šo projektu realizēt,” Mārtiņš atklāj savas vērtēšanas pamatus raidījumā “Firmas noslēpumā”. Ko Tu no tā iegūsti, vaicājam Mārtiņam?

Mums ir kur augt – vajag tikai gribēt!

Redzu, ka varu ar savu pieredzi palīdzēt jaunajiem uzņēmējiem, viņi ir tādi paši, kāds savulaik biju es. Esmu pārliecināts, ka liela daļa no šiem cilvēkiem tiešām uzsāks biznesu un kāds no viņiem būs ļoti veiksmīgs uzņēmējs. Latvijā ir parāk maz uzņēmēju, ja skatamies pret iedzīvotāju skaitu, bet Latvijā ir daudz spējīgu cilvēku, kuriem vajag tikai mazu grūdieniņu, mazu padomiņu, lai viņam izdotos kļūt par uzņēmēju. Ticiet man, valstī ir daudz investoru naudas, bet maz projektu, kuros investēt, tāpēc piesaistīt finansējumu labai idejai nav nemaz tik sarežģīti. Mums ir kur augt – vajag tikai gribēt!” ikvienu iedrošina Istabai.lv Radiatora Galva Mārtiņš Labāns. 

Noskaties kā Mārtiņš vērtē jaunos uzņēmējus raidījuma "Firmas noslēpums" žūrijā

30 cilvēkiem patīk

Vairāk