Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Oktobris, 2016

Izklaide ar televizoru 4

Ik gadus laikā, kad rudens lietus un vēji sitas logā, sākas TV sezona. Televīzijas prezentē jaunākos izklaides raidījumus un seriālus, lai ar tiem kā mušpapīru pievilinātu skatītāju tūkstošus. Šis ir īstais brīdis noskaidrot, kas no līdz šim piedāvātā mums vislabāk iet pie sirds.

Populārākie vietējie

Sāksim ar pašmāju iemīļotajiem TV izklaides raidījumiem. Saprotams, ka izklaide ir visnotaļ stiepjams jēdziens – tajā varētu ietilpt arī sporta pārraides, bērnu raidījumi, koncertieraksti utt., bet mēs izvēlējāmies tos, ko varētu dēvēt par “šoviem” vai izrādēm. Atvainojamies, ja kāds paslīdēja garām nepamanīts, bet uzreiz jāsaka, ka iespēju ievadīt ko citu izmantoja retais, un nekādu būtisku “iztrūkumu” tas neuzrādīja.  

Stabils līderis ir adaptētais šovs "Izklausies redzēts", ko vada Lauris Reiniks. Būtība ir tāda – populāri ļaudis uzpucējas par citiem populāriem ļaudīm un cenšas viņus atdarināt. To visu vērtē vēl citi populāri cilvēki, līdz ar to zem viena jumta sapulcējas daudz un dažādu slavenību, bet tas, kā zināms, garantē skatītāju interesi. Interesantāka ir otrā vieta – Uģa Joksta vadītais "V.I.P.", šķiet, ir vienīgais raidījums Latvijas televīzijās, kurās pieaugušie “mērās ar zināšanām”. Tas mazliet pārsteidz, jo dažādi jautājumu/atbilžu raidījumi ir populāri visā pasaulē. Šajā sezonā "V.I.P." ieguvis jaunu studiju un kļūšot dinamiskāks, kas, iespējams, ļaus tam sasniegt vēl lielāku auditoriju. Runājot par citiem aptaujas rezultātiem, mazliet izbrīna zemā "Supernovas" pozīcija, kas pat atpaliek no Sardīnijas latvieša Roberto vadītā kulinārijas šova nelielajā TV24. 

Kaitinošākie vietējie

Ja jau esam noskaidrojuši populārākos, jāpajautā arī – kuri ir kaitinošākie. Galu galā nereti galda sarunās dzirdam itin nievājošus izteikumus par TV ekrānos redzēto. Labā vēsts visiem, kas strādā šajā lauciņā, pārliecinoši populārākā atbilde ir – nekaitina neviens. 

Tomēr arī starp nekaitinošajiem ir kaitinošākie. Tas gan nenozīmē neko sliktu, jo televīzijai jau vajag, lai cilvēki skatās, nevis viņus nekaitināt. Tātad līderis šajā visnotaļ pozitīvajā TOPā mums ir Ainas Poišas vadītais kulinārās psiholoģijas uzvedums "Mana mamma gatavo labāk". Iespējams, ka virtuvē mēs pamatā vēlamies redzēt mieru un harmoniju, nevis klausīties strīdus un gudrus padomu kā labāk dzīvot. Kaitina arī tuklo vīriešu šovs "Īstie veči" un jau minētais Roberto. Pārliecinoši vismazāk kaitinošais ir populārais "V.I.P." Tā jau ir – kas tur var kaitināt – cilvēki sēž un atbild uz jautājumiem.

Seriāli, kas patīk un kaitina

Seriālu mums ir mazāk, tāpēc pievienojām arī tādus, kas ēterā bijuši senāk. Latvieši allaž mīlējuši savas filmas, aktierus un režisorus, tāpēc arī seriāli ir iemīļoti. Iemīļotākais  ar pavisam nelielu atrāvienu ir "Viņas melo labāk", kuram seko leģendārais "Ugunsgrēks". 

"Ugunsgrēku" mēs droši varētu dēvēt par latviešu seriālu klasiku – kurš gan var saskaitīt, cik sezonu tas jau ir ēterā, un joprojām viens no populārākajiem. Nav pārsteigumu, ka tas ir arī viskaitinošākais.  Populārāko trijnieku noslēdz vēl kāds klasisks darbs - latviešu depresīvo seriālu spilgtākais paraugs "Likteņa līdumnieki", turklāt tas arī kaitina vismazāk. 

Jaunajā sezonā zināms vismaz viens jauns seriāls, kas jau ir redzams TV3 programmā, “Šķiršanās formula”. Tā kā tas ir pārāk “svaigs”, lai iekļautu balsojumā, viedokli varat izteikt komentāros.

Citās zemēs arī jauki...

Tā kā globalizācijas laikmetā vietējiem produktiem jākonkurē ar “importa”, palūkosimies, kas tad ir populārākie citvalstu izklaides raidījumi. Saprotams, ka visu gūzmu ar amerikāņu, krievu un britu šoviem mēs nevaram uzskaitīt, tāpēc atkal atvainojamies, ja kāds šeit neieraudzīs savu iemīļotāko. 

Rezultāti, jāatzīst, ir mazliet šokējoši – ar ievērojamu atrāvienu gandrīz trešdaļai aptaujāto iemīļotais ir iestudētais tautas muļķošanas raidījums "Ekstrasensu cīņas"! Attopieties, mīļie!

Otrā vieta jau saprotamāka – "Gāzi grīdā" ir pasaules līmeņa raidījums ar izciliem vadītājiem un visu pārējo, kas patīk arī tad, ja neinteresē auto. Vēl kāda zīmīga tendence – populārāki ir Krievijā ražotie produkti. Neesam tālu projām tikuši. Tas jāatzīst.

Patīkamās zvaigznes

Nu, un saldais ēdiens – ētera personības, zvaigznes, šovu vadītāji – sauciet, kā gribat, bet tieši viņi ir tie, kas lielā mērā nosaka, cik populārs būs raidījums. Tā vārētu likties, tomēr ir neliela aizķeršanās – vadītāju reitingam vajadzētu būt identiskam raidījumu reitingam, bet tā gluži nav. Pavisam izbrīna tas, ka populārākā atbilde ir, ka atbildes nav. 

Aiz tās seko Māris Grigalis, kura vadītais "Mūsu labākās dziesmas" nebūt nav popularitātes virsotnē. Acīmredzot, Mārim palīdz triks ar pildspalvu laika ziņās. Viņam pa pēdām seko populārākā raidījuma vadītājs Lauris Reiniks, bet "V.I.P." vadītājs Uģis priekšā palaidis arī zvaigžņu pārīti Rešetins un Legante.

Pie reizes ielūkosimies arī televīziju retingā – kuras no tām, jūsuprāt, ražo un piedāvā labākos izklaides raidījumus. Šeit pavisam bez pārsteigumiem – TV3 ir līderis ar atrāvienu, bet seko LTV. Tehniskas kļūdas dēļ “izkritis” balosjumā ir LNT, tāpēc uzskatīsim, ka daļa TV3 lauru pieder arī viņiem kā vienas kompānijas pārstāvjiem.

15 cilvēkiem patīk

Vairāk