Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Septembris, 2013

Dzeja, kas veido draudzības 946

Draugiem.lv daudziem lietotājiem ir ne tikai saziņas rīks ar ģimeni un draugiem, bet arī lieliska platforma savas daiļrades publiskai demonstrēšanai. 

Fotogrāfi, video meistari, stāstnieki un dzejnieki – tik dažādi mēs esam. Šoreiz Oranžērijā stāsts par dzejnieku Egilu Dambi, kuram Draugiem.lv Dienasgrāmatas ir bijis viens no pamudinājumiem. Viņa dzeja ir publicēta 15 grāmatās kopīgi ar citiem autoriem, kā arī Egils ir izdevis divus savus dzejoļu krājumus, un trešais jau šobrīd ir nodots tipogrāfijā. 

Grāmatas tomēr ir krietni dārgas, finansiālā situācija valstī nav spīdoša, tāpēc dzeja, kas publicēta sociālajā medijā, dod iespēju to baudīt ikvienam.– Egils Dambis.

Egils prozu sāka rakstīt 13 gadu vecumā un zīmīgi, ka tā tika publicēta žurnālā ar nosaukumu „Draugs“. Skolas laikā darbojās literatūras pulciņā un pabijis arī jauno literātu nometnē „Aicinājums“. 

Egila dzeja draugiem.lv

„Pēc skolas rakstīt pārtraucu un tikai dažus gadus atpakaļ ievietoju savus šā brīža dzejoļus Draugiem.lv, sākumā ar iniciāļiem un tikai vēlāk norādot savu īsto vārdu,” atklāj Egils, piebilstot, ka pēc publikācijām portālā viņš esot bijis arī dzejnieku saietos  gan Aspazijas muzejā, gan Raudas muižā, kur citi dzejnieki viņu iedrošinājuši, ka ir jāraksta un jāpublicē sava dzeja. Šobrīd Egila dienasgrāmatā Draugiem.lv jau ir vairāk kā 10 000 ierakstu. 

Egila Dambja izdotajās grāmatās ir ne tikai viņa dzeja, bet arī Elitas Ābeles, Ilvijas Juškēvičas un Irīnas Vorkales ilustrācijas, kā arī dažādu komponistu sakomponēto dziesmu notis. „Pērn Valsts svētkos 18.novembrī pārpildītā baznīcā Jelgavā soliste Ginta Vikmane izpildīja dziesmu ciklu ar manu dzeju, tas bija saviļņojoši,” atceras Egils. 

Oranžērija vaicāja, vai Egils atceras pirmo reizi, kad Draugiem.lv administratori viņa dzejoli izcēluši citu apskatei? „Protams, ka atceros, tas bija patīkams brīdis, redzēt, ka tavs darbs kādam ir licies tik īpašs, lai rādītu to plašai publikai,“ priecājas Egils. 

''Mīlestības lietus''

Egils Dambis atzīst, ka Draugiem.lv kā interneta platforma ātri spēj vienot. „Man regulāri ir situācijas, kad pasākumos iepazīstos ar cilvēkiem, kurus virtuāli esmu pazinis jau kādu laiku, tāpat ar portāla starpniecību esmu atradis domubiedrus, ar kuriem kopā uzsākta sadarbība.“ 

Ko iesaki darīt tiem, kas savu dzeju pagaidām glabā kladē vai datorā? „Katram  ir jāizvēlas, vai viņš vēlas radīto paturēt pie sevis vai laist tautās. Noteikti iesaku, baidīties no tā nevajag, pat ja gadīsies kāds ķengu komentārs no kāda, kurš pats neko dzīvē nav radījis. Man bieži publicēts darbs rada pārsteigumus sev pašam, kad kāds lasītājs manā dzejolī ir pamanījis šķautni, kuru neesmu pamanījis pats,“ iedrošina Egils, piebilstot, ka varbūt kādam jaunajam autoram būs tāds pats prieks kā viņam, uzzinot, ka viņa dzejoļus lasa kāzās, skolu izlaidumos un citos svinīgos pasākumos. 

Ja arī Tu zini kādu interesantu draugiem.lv lietotāju, kurš portālā rada interesantu saturu, padod ziņu mediji@draugiem.lv 

122 cilvēkiem patīk

Vairāk