Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Jūnijs, 2016

Zinātniece raksta 7

Draugiem.lv sadaļas Šodien viena no autorēm - raksta rubrikas "Šī diena vēsturē", "Raibie rekordi" un "Jaunākie atklājumi" -  Ilze Dimanta ir saņēmusi L`ORÉAL Latvijas stipendiju "Sievietēm zinātnē".

Stipendija tiek pasniegta sievietēm par īpašiem atklājumiem zinātnē, kas Latvijā tiek organizēta ar  UNESCO Latvijas Nacionālas komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) atbalstu. 12 gadu laikā kopš programmas dibināšanas Latvijā, ir apbalvotas 36 zinātnieces.

Šogad stipendiju ieguva - inženierzinātņu doktore materiālzinātnēs Kristīne Šalma-Ancāne, inženierzinātņu maģistre ķīmijas tehnoloģijā Jevgeņija Lugiņina un dabaszinātņu maģistre bioloģijā Ilze Dimanta.

Zinātniece Ilze Dimanta, viena no sadaļas "Šodien" autorēm

Ilze Dimanta ir Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta zinātniskā asistente, dabaszinātņu maģistre, taču jau 06.06.2016 viņa kļūs par doktoru.  Ilze jau septiņus gadus darbojas ar baktērijām, kuras no rūpniecības blakus produktiem – tehniskā glicerīna un piena sūkalām – ražo vērtīgu enerģijas nesēju –  ūdeņraža gāzi. Viņa meklē materiālus, kuri uzkrāj ūdeņradi, ar ko, piemēram, var darbināt auto. “Esam tikuši līdz maziem bioreaktoriem. Jaunā ideja veidot  biorekatoru ar jaunu hibrībmateriāla virsmu, kas ir inovācija pasaulē. Baktērijas saražo ūdeņradi, tas uzreiz uzkrājas, un to uzreiz var izmantot,” skaidro Ilze Dimanta intervijā Latvijas Televīzijai. 

Domājams, ka lielākajai daļai varētu rasties jautājums, kā tāda jauna meitene (jo pētījumi notiek jau daudzus gadus) varēja tikt līdz šādām pētījuma tēmām, tad Ilzes gadījumā liela loma ir bijusi tētim un pasniedzējam universitātē, jo viņas tētis ir Jānis Kleperis, Ūdeņraža enerģētikas materiālu laboratorijas vadītājs, bet kā lektors ir spējis savās lekcijās radīt lielu interesi par mikrobioloģiju, tad tālākā izvēle jau bijusi likumsakarīga. Ilze pati mikrobioloģiju par neko sarežģītu neuzskata, norādot, ka galvenais ir interese un vēlme darīt, tad ikvienam viss ir paveicams. 

Šī stipendija tiek pasniegta ar mērķi stiprināt sievietes pozīciju zinātnes jomā, jo šobrīd tikai 30% pētnieku ir sievietes. Ilzei novēlam labus panākumus turpmākajos pētniecības darbos un, domājam, ka mēs drīz jau atkal dzirdēsim par jauniem viņas sasniegumiem.

62 cilvēkiem patīk

Vairāk