Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Decembris, 2012

Atpakaļ pie senčiem 20

Ja tiks pieņemti grozījumi Pilsonības likumā, kas no 2013.gada janvāra ļaus iegūt dubultpilsonību Latvijas trimdiniekiem un viņu pēcnācējiem, šo iespēju izmantos arī Kanādas latviete Jūlija Giforda. Viņa pirms pieciem gadiem šurp pārcēlusies, lai studētu, dejotu tautas dejas un sēstos pie stellēm. Jūlija strādā ar vairākiem Draugiem.lv grupas uzņēmumiem, viņas pienākums ir attīstīt sadarbības projektus ar ārvalstīm.

«Kad beidzu vidusskolu, Kanādā nevarēju atrast nevienu augstskolu vai programmu, kas mani interesētu, un sāku meklēt studiju iespējas citās valstīs,» savu izvēli pārcelties uz Latviju pamato 23 gadus vecā Jūlija Giforda.

 «Ar mammu runāju latviski, ar tēvu angliski, skolā — franču valodā, man ir bagātīgas valodu zināšanas,» gandrīz bez akcenta saka Jūlija, piebilstot, ka studijas Latvijā šķitis piemērotākais variants arī tāpēc, ka šejienes radi bija piedāvājuši kādu laiciņu padzīvot pie viņiem, kamēr meitene pati atradīs dzīvesvietu. «Vienmēr esmu gribējusi apmesties šeit ne kā tūriste, bet pastāvīgā iedzīvotāja. Gribēju redzēt, kā izskatās Latvija ziemā, jo bijām šeit viesojušies tikai vasarās, turklāt man vienmēr gribējies dejot.» Latvijā ir daudz tautas deju kolektīvu, no kuriem izvēlēties sirdij tīkamāko, Jūlija izvēlējusies Līgo. Jūlija arī priecājas, ka viņai bijusi iespēja apmeklēt aušanas kursus, kas nekur citur pasaulē nav iespējams, turklāt pilnīgi bez maksas!

Ziedo Lielbritānijas pilsonību 

Par Latvijas pilsonību Jūlija sapņojusi jau sen, taču līdzšinējais Pilsonības likums to nav ļāvis. Tāpēc pirms neilga laika viņa papildus Kanādas pilsonībai nokārtoja arī Lielbritānijas pilsonību, jo vieglāk dzīvot Latvijā kā ES pilsonei. Nu Lielbritānijas pilsonība tiks ziedota par labu Latvijas. «Tas būs piepildījies sapnis — turēt Latvijas pasi ar savu vārdu,» saka Jūlija un smaidot piebilst, ka nu viņai būs arī likumīgas tiesības kļūt par Latvijas prezidenti. Kanādas latviešu kopiena bijusi ļoti lepna, kad valsts prezidente bija Vaira Vīķe–Freiberga. Milzīga cieņa. Tas ir spilgtākais piemērs no ārzemju latviešu vidus, kas kaut ko panākuši Latvijas labā. «Tas bija kā iedrošinājums — jā, mēs arī varam atgriezties un iesaistīties Latvijas dzīvē,» Jūliju fascinējis, kā Vaira Vīķe–Freiberga izmantoja savas zināšanas psiholoģijā, lai celtu tautas pašapziņu. Jūlija atsauc atmiņā eksprezidentes uzrunu Dziesmu svētkos Mežaparka estrādē: «Mēs esam stipri. Mēs esam skaisti. Ja mēs gribam, mēs varam sasniegt to, ko gribam!»

Latvijā ir ļoti daudz čīkstētāju arī starp tiem iedzīvotājiem, kuriem nebūtu par ko sūdzēties

Jūlija studē politiku un starptautiskās attiecības Rīgas Stradiņa universitātē. Nākotnē viņa gribētu vairāk iesaistīties valsts politiskajās norisēs un procedūrās, ko līdz šim viņai bija grūti darīt neesošās valsts pilsonības dēļ. Tāpēc Jūlija vairākus gadus darbojās nevalstiskajā organizācijā AIESEC, kas īsteno sabiedrības attīstības projektus un veicina studentu apmaiņas programmas un starptautisko iecietību. Bijusi šīs organizācijas direktore, ievēlēta par prezidenti, bet tagad pēc pilnvaru beigām darbojas jaunu biedru apmācīšanā.

Komentējot asās diskusijas par augstākās izglītības līmeni Latvijā, viņa atzīst, ka studijas Latvijā atšķiras no modernākajām mācību teorijām citās valstīs. «Toties Stradiņos liek iemācīties. Salīdzinu ar draudzeni, kura studē šo pašu studiju programmu Kanādā, un ir skaidrs, ka, pateicoties Stradiņiem, varu labāk noformulēt viedokli, to pamatot un spriest par pasaulē notiekošo.»

Ūsiņš ap kaklu

Jūlijas mamma ir latviete, viņas vecvecāki izceļoja no Latvijas Otrā pasaules kara laikā. Sākumā viņi nonāca dīpīšu (saīsinājuma DP latviskojums — displaced persons) nometnē Vācijā, pēc tam Kanādā. Jau kopš bērnības meitenes vecāki uzstājuši, ka jāmācās runāt latviski, tāpēc Jūlija apmeklēja latviešu skolu Toronto, latviešu baznīcu, tautas dejas, dziedājusi tautas dziesmas, darbojusies skautu un gaidu kustībā. «Kanādas latvieši par folkloru un kultūru zina pat vairāk nekā vietējie iedzīvotāji,» Jūlijai ir iespēja salīdzināt. Viņas teikto apstiprina sudraba kaklarota ar Ūsiņa zīmi, Nameja gredzens, rokassprādzes ar latviešu spēka zīmēm, un Jūlija zina katras šīs zīmes vēstījumu. «Folkloras zīmes pazīstu kopš bērnības. Ūsiņš man ap kaklu jau kopš 17 gadu vecuma,» saka jaunā sieviete, jūsmojot par to, ka, viņasprāt, Ūsiņš pats par sevi simbolizē, cik skaistas ir latviešu zīmes. «Kad cilvēki ārzemēs man prasa, kas tā par zīmi, ir iespēja pastāstīt, ka Ūsiņš ir zirgu dievs, kas veda sauli pāri debesīm. Stāstu: ja senie latvieši nebija spējīgi izskaidrot kādu dabas parādību, viņi to iecēla dievības kārtā, nosauca vārdā. Ārzemnieki klausās lielām acīm — viņiem parasti nav tik bagātīgu zināšanu par savu izcelsmi, kultūru. Rotas ar nozīmi ir skaistākas, un man tās devušas stipru identitātes izjūtu.»

Ārzemnieki klausās lielām acīm — viņiem parasti nav tik bagātīgu zināšanu par savu izcelsmi, kultūru

Zināšanas latviešu folklorā viņai izdevies realizēt arī savā darbā — Jūlija strādā ar vairākiem Draugiem.lv grupas uzņēmumiem, viņas pienākums ir attīstīt sadarbības projektus ar ārvalstīm, pielāgot pakalpojumus un tekstus ārvalstu partneru vajadzībām. Vasaras olimpiādes laikā viens no grupas uzņēmumiem FriendlyBracelets izveidoja trīs jaunas aproces, ar katru no tām simbolizējot vienu olimpisko vērtību. Aproces bez maksas dāvināja visiem Latvijas olimpiešiem, prezidentam un premjeram, pārējie tās var iegādāties par maksu, vienu latu no katras aproces ziedojot Uļjanas Semjonovas fondam. Olimpiskai vērtībai Izcilība Jūlija veidoja dizainu ar Dieva un Pērkona zīmi, Saules un Dieva zīmes atainoja Cieņu, bet Dieva un Mēness zīmes simbolizēja Draudzību

«Bija vajadzīgs cilvēks, kas pārzina Ziemeļamerikas cilvēku pirkšanas paradumus, dibina kontaktus, raksta tekstus angļu valodā,» par savu nodarbošanos smaidot saka Jūlija. Viņa lepojas, ka nu jau, piemēram, Latvijā pītās aproces ir dažiem desmitiem tūkstošu cilvēku Kanādā, Amerikā un citās ārvalstīs. Darbiniekiem bijis pārsteigums, kad pirms pāris gadiem pašu pīto aproci ieraudzījuši uz rokas American Idol dalībniekam Aleksam Lambertam, — kāda fane bija pasūtījusi divas vienādas rokassprādzes un vienu uzdāvinājusi savam elkam. Pēc tam bijuši vēl pāris gadījumu, kad tieši Americam Idol šova dalībnieki uzstājušies ar šīmaprocēm, lai gan konkurence šādiem aksesuāriem tirgū ir liela.

Latviešu identitātes krīze Ziemeļamerikā

Jūlijas tētis ir Kanādā dzīvojošs anglis, taču viņš meitai nav centies mācīt angļu kultūras tradīcijas. «Nedzeru tēju piecreiz dienā,» smaida Jūlija. Tēvs vienmēr atbalstījis latviešu kultūras un valodas mācīšanos. «Kad jautāju, kāpēc tētis nav sūtījis mani uz angļu sestdienas skolu, līdzīgi kā mamma — uz latviešu svētdienas skolu, viņš atteica, ka angļu valodu iemācīšos arī tāpat, savukārt citas iespējas iemācīties latviešu valodu nav. Droši vien tāpēc arī  jūtos vairāk kā latviete, nevis angliete.» Viņam nebija pret kaut ko jākaro, par tēta pozīciju saka Jūlija. Ziemeļamerikā ir daudz dažādu kultūru, bet, viņasprāt, neviena nav tik stipra un saliedēta kā latviešu kopiena. Savulaik latvieši devās uz Kanādu ar domu, ka atgriezīsies, tāpēc turējās kopā, centās saglabāt kultūru, valodu. Papildus vienojošas motīvs — aukstais karš pret Padomju Savienību. Tāpēc tagad Ziemeļamerikā vērojama zināma latviešu identitātes krīze. «Latvija ir brīva, ja kāds vēlas, var atgriezties, un, domāju, daudziem Kanādā rodas jautājums: ko mēs šeit darām, kāpēc mēs to darām? Attur tas, ka ģimenes ir iedzīvojušās. Emocionāli grūti, sadzīve, darbs, pensija.» Tomēr Toronto dziesmu un deju svētkos joprojām piedalās pāris tūkstošu latviešu. 

Uz augstskolu pidžamā

Ko pēc piecu gadu dzīves Latvijā Jūlija domā par Latvijas ziemu? «Pirmo reizi rādījās OK, bet daži pēdējie gadi bija sāpīgi. Kanādā arī ir auksts, taču daudz vairāk saules un gaismas.» Lai kompensētu saules trūkumu un neieslīgtu ziemas depresijā, Jūlija piekopj aktīvu dzīvesveidu — apmeklē tautas deju nodarbības, aušanu, studentu korporāciju, tiekas ar studiju biedriem. «Arī tam var tikt pāri, ja kājās silti zābaki, » Jūlija ir optimiste. «Lai gan arī tas Latvijā un Kanādā stipri atšķiras. Ja Kanādā ir auksts, uzvelk lielus, siltus zābakus, bet šeit pat vislielākajā salā sievietēm kājās tādi smalki, augstpapēžu zābaciņi! Pirmā diena augstskolā vispār bija kultūršoks, esmu pieradusi, ka uz skolu var doties gandrīz pidžamā, sporta biksēs, lai pašam ērtāk. Šeit universitātē visām meitenēm — augsti papēži, man nebija nevienu apavu tādā stilā!» Jūlija joprojām nēsā kurpes ar zemiem papēžiem, taču vairs neuzskata, ka pidžama ir pieņemams apģērbs ielai, skolai vai darbam. Arvien mazāk velk T–kreklus. Latvijas ietekme? «Varbūt vienkārši vecums,» smejas Kanādas latviete. «Austrumeiropā meitenēm ļoti rūp izskats. Kāpēc tik ļoti rūpējas par sevi, nezinu. Varbūt ir kāds dziļāks skaidrojums, vēstures ietekme, vajadzība sevi pierādīt... Kanādā cilvēki par ģērbšanos neiespringst,  neuzskata par vajadzību sapucēties. Sabiedrības normu atšķirība. Visi dara, kā pieņemts viņu sabiedrībā.»

Pietrūkst vistu spārniņu

«Kāpēc šīs ogas ir spalvainas?» Pāris dienu šis jautājums par ērkšķogām uzjautrināja visus kolēģus. Līdzīgs stāsts Jūlijai ir par cūku pupām, kuras pērkot viņa priecājusies: «Re, cik lieli zirņi Latvijā!» Pēc nogaršošanas bijusi nepatīkami pārsteigta par lielo zirņu rūgtumu. Kolēģi nākamajā dienā apsmējuši, ka Jūlija nopirkusi cūku pupas zirņu vietā. «Kanādā nav ne ērkšķogu, ne cūku pupu, ja gribas ēst, vienīgā iespēja ir lielveikals, bet te radi saka: aizej, Jūlij, un saplūc dārzā piparmētras, lai varam iedzert tēju! 
Kolēģi apsmējuši, ka Jūlija nopirkusi cūku pupas zirņu vietā

Pēc brīvdienām atgriežas dzīvokļa biedri un piedāvā svaigu gaļu, vakar paši esot kāvuši. Es biju šokā. Paši? Jā, protams, paši!» Arī tas Jūlijai bijis pārsteigums, ka pārtiku var iegūt ārpus lielveikalu plauktiem. «Garšīgi, protams, nevar salīdzināt svaigu pārtiku ar lielveikalā procesēto, bet cita lieta, pie kā esmu pieradusi,» saka Jūlija, atzīstot, ka viņai ļoti pietrūkst Kanādas ātro ēdienu — vistu spārniņu īpašajā mērcītē, bārbekjū, grilēto hamburgeru, arī riekstu sviesta, ko Kanādā uz maizes kopā ar džemu vai sagrieztu banānu smērē katru dienu. Šeit nopērkamais ir trīsreiz dārgāks, lai gan kopumā pārtika un īre Latvijā ir lētāka. Turpretī Kanādā par daudz zemākām cenām var iegādāties apģērbu, elektroniku un izklaides preces. 

Šoks, jo cilvēki nesveicinās

Pēc Jūlijas domām, Latvijā ir ļoti daudz čīkstētāju arī starp tiem iedzīvotājiem, kuriem nebūtu par ko sūdzēties. Maz ir tādu, kas reāli problēmas risina. Ziemeļamerikā cilvēki vairāk domā, kā  paši var kaut ko izdarīt un mainīt. Ne tikai valsts pie visa vainīga, bet arī tās pilsoņi. Piemēram, ja Kanādā būtu problēma ar bērnudārziem, mammas uzreiz apvienotos māmiņu kopienā un lobētu savas tiesības, kamēr atver vismaz vēl vienu bērnudārzu. Viņas nepieļautu, ka bērns paliek ārpus bērnudārza. Pēc Jūlijas novērojumiem cilvēki Latvijā vispār ļoti maz domā par kopēju labumu, priekšplānā ir pašu savtīgums. Ja tas nozīmē atņemt labumu kādam citam vai nemaksāt nodokļus valstij, tad labprāt tā dara. Kanādā cilvēki maksā nodokļus, lai varētu palīdzēt bezpajumtniekiem vai citiem sociāli neaizsargātajiem, kamēr Latvijā ir nostāja: kāpēc mums maksāt par cilvēkiem, kas nestrādā? 
Ne tikai valsts pie visa vainīga, bet arī tās pilsoņi

Salīdzinot latviešu un kanādiešu nacionālās īpatnības, Jūlija min, ka tautieši viņpus okeānam ir daudz atvērtāki, smaidīgāki. «Čau, kā tev iet!»  ir standarta sveiciens gan uz ielas, gan veikalā. Taču, ja kādam pateiktu, ka tev klājas slikti, nez vai zinātu, ko atbildēt. Latvijā cilvēki ir noslēgtāki, nesmaida viens otram, taču, kad izdodas izlauzties cauri šai ārējai čaulai, cilvēks ir ļoti atvērts, gatavs par tevi celties un krist un būs patiess draugs uz ilgu laiku. «Reizēm gan man par grūtu spēlēt tās spēles, lai varētu ielauzties citu noslēgtajā lokā,» ar nopūtu saka Jūlija. Bijis liels šoks pēc pārcelšanās uz dzīvi Latvijā, ka cilvēki šeit uz ielas nesveicinās, vienkārši ignorē un iet garām! Tāpēc īpaši siltas jūtas Jūlijai raisījušās Positivus mūzikas festivāla laikā, jo visi apmeklētāji smaidījuši un sveicinājušies. «Uz mirkli jutos kā savā dzimtajā ciematā.»

Paldies latviski uz miskastes

Kā atšķirtos Jūlijas dzīve, ja viņa būtu palikusi studēt Kanādā? «Tur studiju gados es noteikti dzīvotu kopmītnēs. Šeit latviešu radi iebiedēja mani un vecākus, ka kopmītnēs esot tikai ballītes.» Vai tad Kanādā ballīšu nav? «Ir, protams!» Taču Latvijas radi uzstājuši, ka Jūlijai sākumā jāpadzīvo pie viņiem. Pēc studijām, visticamāk, tāpat kā pašlaik ar kādu draudzeni kopā īrētu dzīvokli, jo vienai to būtu grūti atļauties arī Kanādā. Uzreiz pēc universitātes jaunietim nav viegli atrast piemērotu darbu savā specialitātē, nākas uzkrāt pieredzi. Vēl grūtāk, ja nāc no citas valsts un nav perfektu valodas zināšanu — par jauniešiem, kas vēlas braukt laimes meklējumos uz Kanādu, saka Jūlija. Viņas atalgojums pašlaik gan būtu lielāks, jo Ontario apvidū, no kura nākusi Jūlija, zemākā darba samaksa ir 10 dolāru stundā, tādu algu saņem sētnieki. «Naudu var nopelnīt vairāk, bet vai es būtu priecīgāka un apmierinātāka par to?» Jā, gribētos, lai mamma būtu tuvāk, taču globālais tīkls palīdz uzturēt ciešu saikni skaipā. Ar vebkameras palīdzību mamma pat redzējusi, kā izskatās Jūlijas dzīvoklis. «Viņa zina, kas notiek manā dzīvē,» Jūlija saka par attiecībām ar mammu. Jaunā sieviete vēl nezina, vai paliks Latvijā visu mūžu, jo gribētos vēl paceļot, gūt pieredzi arī citās valstīs. «Taču es ļoti labi jūtos, ka, ejot pa ielu, var redzēt uzrakstus, ielu nosaukumus latviski, un makdonaldā uz miskastes ir «paldies» latviešu valodā.»

Teksts: Sindija Meluškāne

Foto: Matīss Markovskis

Raksts publicēts sadarbībā ar:

87 cilvēkiem patīk

Vairāk