Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Jūnijs, 2016

Par datu piķšķērēšanu policija aiztur jauniešus 52

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas veiktās izmeklēšanas ietvaros, sadarbojoties ar draugiem.lv administrāciju un Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju CERT.LV, policijas darbinieki noskaidrojuši personas, kuras nelikumīgi ieguvušas portāla lietotāju virtuālās identitātes.

Gada sākumā Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 4.nodaļa (Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa), saņēma iesniegumu no draugiem.lv par to, ka interneta vidē ārzemju resursos tika izveidotas un uzturētas vairākas viltotas mājas lapas, kas vizuāli ir identiskas draugiem.lv autorizācijas lapai. 

Viltoto mājas lapu vizuālajā noformējumā tika izmantotas resursa draugiem.lv preču zīmes, kas lietājiem radīja maldīgu iespaidu par interneta vides resursa autentiskumu. No iesnieguma izrietēja, ka portāla draugiem.lv lietotāju vidū tiek izplatīta informācija ar aicinājumu piepelnīties, kā arī norādīta interneta vides vietne, kurā šī peļņa ir gūstama. 

Lietotāji izmantojot saziņā norādīto saiti nonāca mājas lapā, kas ir analoģiska draugiem.lv autorizācijas lapai, kā rezultātā nodeva krāpnieku rokās savus draugiem.lv autorizācijas datus (savu virtuālo identitāti). Viltotās vietnēs iegūtos virtuālās identitātes datus noziedznieki izmantoja, lai piekļūtu draugiem.lv lietotāju saziņas rīkiem un reklamētu interneta vides vietni, kas nodarbojas ar azartspēlēm, kā rezultātā gūtu peļnu no katra fiskētā apmeklējuma.
Tika veiktas kratīšanas, kuru laikā gan noskaidrotas noziegumu izdarījušās personas, gan arī izņemti nozieguma izdarīšanas rīki

Pēc iesnieguma saņemšanas nekavējoties tika veikti gan operatīvo pasākumu kopums, gan kriminālprocesuālās darbības, ar mērķi identificēt nozieguma izdarītājus. Nolūkā pēc iespējas sekmīgāk un ātrāk veikt izmeklēšanu darbu policijas darbinieki sekmīgi sadarbojās gan ar cietušo pusi - draugiem.lv, gan kolēģiem CERT.LV. Īsā laikā pamatojoties uz mērķtiecīgi veiktām darbībām tika noskaidrots, ka, iespējams, noziegumu veic vairākas nepilngadīgas personas. Pēc noskaidrotās informācijas iegūšanas tika veiktas kratīšanas, kuru laikā gan noskaidrotas noziegumu izdarījušās personas, gan arī izņemti nozieguma izdarīšanas rīki.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka izņemtajos datu nesējos ir informācija par ievērojamu skaitu nelikumīgā veidā iegūtajām virtuālajām identitātēm visā Latvijā (vairāk nekā 1000). Valsts policija brīdina, ka par šāda nozieguma veikšanu, saskaņā ar Latvijas Republikas Krimināllikumu, ir piemērojams līdz trim gadiem ilgs cietumsods. Izmeklēšana turpinās.

Noziegumi agri vai vēlu tiek atklāti

"Internetā dari tāpat kā dzīvē - vienmēr pārliecinies, vai lapa, kurā ievadi datus, patiešām ir draugiem.lv. Ja nu tomēr gadās iekrist krāpnieka tīklos, tad noteikti nomaini paroli un ziņo draugiem.lv administrācijai, mēs noteikti palīdzēsim. Savukārt jauniešiem, kuri domā ka šādas darbības ir stilīgas atgādinu, ka noziegumi agri vai vēlu tiek atklāti un krimināllieta pamatīgi sabojās visu jūsu turpmāko dzīvi", saka Draugiem Grupas runasvīrs Jānis Palkavnieks.

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa atkārtoti aicina interneta lietotājus būt uzmanīgiem un regulāri veikt standarta drošības pasākumuslietojot interneta resursus

  • būt uzmanīgiem pieslēdzoties nezināmiem atvērtiem bezvadu tīkliem;
  • atslēdziet bezvadu interneta izmantošanu, kad tas nav nepieciešams;
  • uzmanieties brīžos, kad sniedzat par sevi personisku informāciju;
  • ja pēc paroļu ievadīšanas vietne nedarbojas vai atveras neatpazīstams saturs – nekavējoties sazinieties ar vietnes uzturētāju;
  • pārliecinieties, ka darāt to tikai uzticamās vietnēs un programmās;
  • darbojoties internetā, atcerieties pievērst uzmanību tam, vai lapai ir drošības sertifikāts;
  • kā arī jābūt piesardzīgiem, dodot savu,piem., "Android" lietot citiem cilvēkiem;
  • kā arī neskaidrību un šaubu gadījumā nekavējoties sazināties ar interneta vietnes uzturētāju. 

Noskaties kā LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" noķēra krāpnieku Lielbritānijā

204 cilvēkiem patīk

Vairāk