Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Jūnijs, 2016

Datorikas olimpiādes uzvarētāji balvā saņem Displio no Draugiem Grupas 0

Noslēgusies pirmā atklātā Latvijas datorikas olimpiāde. Aptuveni simts skolēnu no visas valsts centās parādīt, cik labi pārvalda vienu no pasaulē populārākajām vizuālās programmēšanas valodām “Scratch”.

Olimpiādē izmantotajā programmēšanas valodā sarežģītie kodi nav jāraksta pašam, bet jāsavieno jau gatavi kodu bloki, kas ļauj programmēt spēles, komiksus, kā arī risināt matemātiskus uzdevumus. Lai arī programmēšana ir eksaktā zinātne, pēc olimpiādes organizētāju teiktā, skolēni uzdevumu risināšanai piegājuši ļoti radoši.

Viens no olimpiādes organizatoriem, Draugiem Grupas programmētājs Reinis Rozītis, uzvarētājiem, tai skaitā 1.vietas ieguvējam Ernestam Pētersonam, dāvināja Latvijā radītu Kickstarter iekārtu Displio, kas kļuvusi par pūļa finansēšanas vietnes Kickstarter veiksmes stāstu. Displio ir maza, gudra ierīce ar ekrānu, kas savam saimniekam parāda to, ko saimnieks vēlas – laika ziņas, e-pasta ziņas, ziņas no sociālajiem tīkliem vai arī vidējo temperatūru uz Zemeslodes, ja vien kāds aizdomātos izveidot aplikāciju, kas apkopotu šādu informāciju. Displio informāciju neražo, neapstrādā un neanalizē – tas vienkārši attēlo to, ko viņam liek.

„Lai gan tās bija sacensības jauniešiem, jāatzīst, ka viena daļa no viņiem, vēl pamācoties, varētu jau šodien strādāt līdzvērtīgi pieredzējušiem speciālistiem. Zināšanas ir, kā arī vēlme apgūt jaunas lietas, ar viņiem viss būs kārtībā,” secina Reinis Rozītis.

Ceturtās klases skolniece Ramona, olimpiādes 2. kārtas dalībniece, par programmēšanu saka: “Tas ir labi, ka pats vari izdomāt, kā tu gribi darīt un ka nav jādara tieši tā, kā liek, ka vari izpausties tā, kā gribi. Ja tagad kaut ko darīsi, nākotnē pēc tam varbūt varēsi izdomāt kaut ko tādu, kas var padarīt pasauli labāku.” Bet Rīgas 45.vidusskolas skolnieks Dzintars atzīst: „Vienkārši liekas interesanti, nesen uztaisīju scratchā zīmēšanas programmu, jau mazie brālēni un māsīcas ievērtēja - biju ielicis tajā pašā dienā mācītās zināšanas par simetriju.”

Kopumā sacentās aptuveni simts labākie jaunie programmētāji vecuma grupās no 4. līdz 6., kā arī no 7. līdz 9. klasei. Katras grupas trīs labākie saņēma atzinības rakstus no Draugiem Grupas, kā arī inovatīvās Displio iekārtas kā praktisku dāvanu savu prasmju izmantošanai. Bet iespēju sacensties jaunākajā grupā bija izcīnījuši arī vairāki trešklasnieki.

Noskaties video par pirmo atklāto Latvijas datorikas olimpiādi

31 cilvēkam patīk

Vairāk