Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Janvāris, 2016

Nenožēlojamā dzīve 6

Dzīve ir notikumu virkne, ko veido pieņemti un nepieņemti lēmumi, veiksmes un kļūdas. Ikvienam no mums ir gadījies kas tāds, ko vēlāk nožēlot. 

Ko mēs mainītu savā dzīvē, ja būtu iespēja to sākt no jauna – par to Oranžērijas aptaujā.

Varētu būt labāk

Sāksim ar līdz šim paveiktā novērtējumu privātajā dzīvē. Labā ziņa – to, kam viss ir lieliski, ir ievērojami vairāk, nekā to, kam viss galīgi šķērsām. Tomēr vairāk nekā puse uzskata, ka varēja būt arī labāk. No vienas puses, tas nozīmē, ka ir daudz tādu, kas nav diez ko apmierināti ar savu privāto dzīvi, no otras – vienmēr var būt labāk.

Kā izskatās mūsu darba jeb lietišķās dzīves pašnovērtējums? Jāsaka, ka līdzīgi. Vienīgi to, kam varēja būt labāk, ir vēl vairāk, bet to, kam viss ir lieliski, gandrīz tikpat. No tā varam secināt, ka privātās un darba dzīves veiksmes iet roku rokā – ja cilvēks ir apmierināts ar dzīvi, tad tāds ir visās jomās.

Ko mainīt?

Nākamais jautājums mums ļauj mazliet smalkāk atklāt apmierinātības iemeslus un neapmierinātības cēloņus. Ko mēs vēlētos mainīt – tāds ir jautājums. Zīmīgi, ka šeit populārākās atbildes ir saistītas gan ar privāto, gan lietišķo dzīvi. Vairāk nekā trešdaļa apgūtu citu profesiju. Tas ir mājiens izglītības sistēmai, jo nozīmē, ka cilvēki nav apguvuši to profesiju, kas iet pie sirds vai arī tā nav pietiekami pieprasīta un novērtēta darba tirgū. Labāk un vairāk mācītos trešdaļa aptaujāto, kas atkal jau ir akmens tajā pašā dārziņā. Reizēm mēs izglītības nozīmi saprotam pārāk vēlu. Patīkami. Ka 33% atzīst, ka nav gana labi izturējušies pret citiem, un nožēla ir pirmais solis ceļā uz labošanos. Būt labiem nekad nav par vēlu. Tālāk seko jau konkrētākas lietas – 24% nesāktu smēķēt. Tas saprotams, jo zināms, ka atmest ir grūtāk nekā nesākt. Vecāki, parādiet šo aptauju tiem, kam vēl nav par vēlu pieņemt pareizo lēmumu. 

Nožēlojamā dzīves daļa

Mēdz teikt, ka nevajag nožēlot kļūdas, bet gan nepieņemtus lēmumus. Mūsu aptauja gan liecina, ka tieši nepareizie lēmumi, ko varētu saukt par kļūdām, ir tas, ko nožēlojam visbiežāk. Tāpat daudz ir tādu, kas dzīves laikā iekoduši sev mēlē, jo pateiktais bijis lieks. Gandrīz tikpat ir to, kas nožēlo nepateikto. Patīkami, ka to, kas nožēlo visu dzīvi ir vismazāk un daudz vairāk ir to, kas nenožēlo neko. Tā nu gan varētu būt laba sajūta – paskaties atpakaļ, bet tur viss kā Mākslas muzejā – smuki, tīri, bez mazākā puteklīša, bez šaubām, nožēlas un visa cita, kas naktīs neļauj gulēt.

Lai mums visiem nākamais gads ir tāds, ko nav jānožēlo, lai pieņemam pareizus lēmumus, izdodas izlabot kādu pagātnē pieļautu kļūdu, bet pats svarīgākais – esam labi viens pret otru. Pasaule ir Tavs spogulis – tā ir tieši tāda, kāds esi Tu – mīli dzīvi un tā mīlēs Tevi.

131 cilvēkam patīk

Vairāk