Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Jūnijs, 2015

Es piecelšos un iešu! 46

Mareks Odumiņš – mēs satikāmies un atradām virtuālajā pasaulē viens otru pavisam nejauši. 
Mareks mums uzrakstīja ziņu, ka meklē dzirdīgas ausis un palīdzību, lai varētu atklāt savu izstādi, un šī vēstule mūs uzrunāja. Kāpēc šis lūgums šķita tik īpašs un kāpēc par to vēlamies pastāstīt arī saviem lasītājiem?

Nežēlīga ironija

Mareks vienmēr ir bijis dzīvespriecīgs jauns cilvēks, kuru daudzi esot apskauduši par īpašu talantu dejot, kustēties mūzikas ritmā, un bieži vien lūguši arī viņiem iemācīt to darīt. Talants kustībā... kam punktu pielika kāds nelaimes gadījums. Mareks neveiksmīgi ielēca ezerā un salauza trīs kakla skriemeļus. Tā rezultātā viņš ir paralizēts, pārvietojas ratiņkrēslā, kurš vadāms ar zoda palīdzību, un ik dienu strādā pie tā, lai varētu atgūt kaut daļu no savām spējām kustēties, jo šobrīd Mareks ir pilnībā atkarīgs no līdzcilvēku palīdzības.

Jautājums bez atbildes

Ar šo visu dzīve nebeidzas

Kāpēc tā dzīvē notiek? Kāpēc tiek izspēlēti tik ļauni notikumi ar labiem cilvēkiem? Vai tā ir cilvēka paša pārgalvība vai arī nejaušība? Mareks necenšoties meklēt atbildes un šiem jautājumiem, ir pieņēmis, ka tā tas ir noticis, un mācās dzīvot tālāk. Ar apbrīnojamu vieglumu viņš stāsta: “Es vienmēr esmu bijis pārgalvis, nekad nav paticis sēdēt uz vietas. Pēc traumas īpaši nelauzu galvu par to, kā tas sanāca, kur kļūdījos, sapratu, ka ir sekas un, paldies Dievam, ka paliku dzīvs. Es vienmēr esmu bijis smaidīgs un optimisma pilns un zināju, ka ar šo visu dzīve nebeidzas, ja galva ir uz pleciem, tad jau izdomāšu, ko tālāk darīt.”

Kamēr vien esi dzīvs, tev vēl ir iespēja

Un, ziniet, tie nemaz nav tukši vārdi, jo Mareks patiesi nav nekāda nelaimes čupiņa, kas sēž un gaida, lai citi nāk palīgā un žēlo. Marekam daudzas iespējas ir liegtas, taču viņš ir atradis veidu, kā realizēt  sevi un tajā pat laikā pats ar savu darbu arī nopelnīt līdzekļus rehabilitācijai. “Vienā rehabilitācijas reizē ergoterapeite pajautāja, ko es vēlētos darīt, un domāju, ka varētu mēģināt parakstīt ar pildspalvu, ar to nesanāca, bija kā ar vistas kāju. Tad izdomājām pamēģināt ar otiņu - pirmo uzzīmēju jūru, pludmali, pēc tam saulrietu, un faktiski sanāca viss uzreiz, meitenes teica labi sanāk, ka jāturpina. 
Pasūtīju krāsas, otiņas, paskatījos pāris video, kā jāglezno, un tā tas aizgāja

Atbraucu mājās, pasūtīju krāsas, otiņas, paskatījos pāris video, kā jāglezno, un tā tas aizgāja,” par savu jauno hobiju stāsta Mareks, kurš atzīst, ka neesot mīļāko lietu, ko gleznot – glezno visu, bet visvairāk priecājas par rezultātu. Pagaidām viņš vēl nemāk zīmēt portretus, bet ir apņēmības pilns to iemācīties. Savā blogā Moondog jaunais mākslinieks raksta: “Tāds neliels sapnītis ir, ka kādreiz gribētos pārdot kādu gleznu par tūkstoš eiro, jā, izklausās varbūt nereāli, bet gribētu uzzināt, kāda ir tā sajūta, ka tavu darbu novērtē tik augstu.”

Izmanto visu, ko dzīve dod

28.maijā tika atklāta Mareka darbu izstāde, lai parādītu viņa gleznas, pievērstu cilvēku uzmanību, kā arī lai varētu vairāk šo darbu pārdot un iegūt līdzekļus rehabilitācijai. Izstādē gleznas ir par dažādām tēmām. Ko zīmēt Mareks izdomā pats vai arī rod iedvesmu fotogrāfijās. Vaicāts, ko īsti viņš ar šo izstādi vēlas cilvēkiem pateikt, Mareks atbild: “Gribu parādīt savus darbus, ka dzīvē var daudz, ja ir vēlme, nav jāapstājas pie pirmā dzīves pārbaudījuma! Tev ir jāizmanto viss, ko dzīve tev dod, atklāj talantus un attīsti, neesi slinks, parādi, ko tu vari.” Izstādes atklāšana nu jau ir notikusi, pēc kuras arī seko iepriecinošas ziņas, ka atklāšanas laikā visas izstādītās gleznas ir pārdotas, kas Marekam ir lieliska motivācija turpināt šo nodarbi un radīt arvien jaunus darbus.

Noskaties Panorāmas sižetu no Mareka izstādes atklāšanas

Cilvēks cilvēkam

Mareka dzīvē liela nozīme ir līdzcilvēkiem – ģimenei, draugiem un sabiedrībai. Apskatot Mareka galeriju draugiem.lv, rodas sajūta, ka viņš arī tagad ir ļoti aktīvs, daudz dodas ārpus mājas, kas iespējams, pateicoties tam, ka ir cilvēki, kas to palīdz izdarīt. Viņš atzīst, ka agrāk draugu bijis daudz, bet pēc nelaimes ir izkristalizējies, kuri ir tie īstie un kuri ir gatavi būt kopā ar viņu arī tagad. “Es esmu laimīgs par to, ka ir ģimene, radi un draugi, kas nav atstājuši un pagriezuši muguru. Tie ir tie, kam esmu neizsakāmi lielu paldies parādā, uz viņiem vienmēr var paļauties un viņi manā dzīvē ir paši dārgākie,” silti teic Mareks. 
Viņš atzīst, ka agrāk draugu bijis daudz

Noteikti liels paldies arī palīdzēsim.lv, kuri jau krietnu laiku sadarbojas ar šo optimistisko puisi un palīdz viņa grūtajā ceļā pēc nelaimes. Mēs ceram, ka draugiem.lv ir arī viena no lietām, kas ikdienu padara gaišāku, jo šeit Mareks ir jau reģistrējies sen, arī tagad aktīvi lieto savu profilu, dalās ar saviem dzīves notikumiem, var sameklēt atsaucīgus cilvēkus, kad nepieciešama palīdzība, sazināties ar draugiem, radiem, kuri dzīvo tālāk un nav satiekami tik bieži. 

Cerība – es piecelšos un iešu

Reizē optimistiski un tomēr tik sāpīgi skan Mareka vārdi: “Es katru dienu dzīvoju ar cerību un ticību, ka kuru katru dienu piecelšos un iešu.” Ir cerības, bet nav neviena, kurš varētu parakstīt garantijas vēstuli, ka viss izdosies. Diemžēl nepietiek arī ar paša gribasspēku un neatlaidību, ir lietas, kas kā pret mūri atduras pret faktoru – nauda. Mareks cīnās, strādā ar sevi un atzīst, ka katrā rehabilitācijas reizē ir kādi jauni uzlabojumi. Mareks glezno prieka pēc, bet cer, ka viņa gleznas uzrunās citus, kas tās iegādāsies un iegūtos līdzekļus varēs veltīt tam, lai turpinātu iesākto ceļu uz iespēju turēt otiņu rokās un varbūt pat atkal doties pasaulē uz savām kājām. 

Daļiņa no kāda ieraksta blogā: “Esmu tāds, kāds esmu, daudz smejos, priecājos par to mazumiņu, kas man ir, kas man tiek dots. Es esmu pacietīgs, smaidīgs, dzīvespriecīgs, bet līdz laikam, ir tādi brīži, kad varētu raudāt kā mazs bērns, plēst, bļaut, ka ir tik grūti un nav spēka cīnīties.” Tas ir tik cilvēcīgi reizēm sabrukt pie tik smagiem dzīves pārbaudījumiem, kad ir ļoti liela loma mums, apkārtējiem. Palīdzēsim.lv ir iespēja atbalstīt Mareku finansiāli, uzrakstot viņam uz profilu, ir iespēja iegādāties kādu viņa darbu, palīdzēt sasniegt mērķus un cerības atkal kustēties. Mareka profilā gan galerijā, gan dienasgrāmatā ir daudz dažādu optimistisku bilžu, ierakstu un viens no tiem: “Būs jauns saullēkts, būs daudz uzvaru! Un nekad netici tam, ka nav izejas.” Mēs Marekam novēlam sasniegt visu, ko viņš vēlas, un mēs katrs varam viņam palīdzēt to izdarīt.

Noskaties mūziķa Andra Kiviča klipu, kurā redzēsi, kā Mareks zīmē

231 cilvēkam patīk

Vairāk