Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Februāris, 2015

Dj Lola 25

Par DJ nepiedzimst, par DJ ir jāmācās.  Daudziem šī nodarbošanās saistās ar jauniešiem, bet patiesībā būt jaunam nemaz nav obligāts nosacījums, lai prasmīgi darbotos pie DJ pults.

Iepazīstieties, šī numura personība Larisa Lausa jeb DJ Lola. Pati par sevi Larisa saka: “Esmu 2.grupas invalīde nu jau ilgus gadus. Pēc profesijas esmu grāmatvede. Patīk mūzika, patīk gatavot, lasīt grāmatas, iepazīties ar jauniem cilvēkiem, reizēm pasēdēt pie datora, pačatot, palasīt noderīgu informāciju, atrast jaunas dziesmas, noskatīties kādu filmu, bet kopumā mani vaļasprieki ir atkarīgi no gada laika. Patīk arī fotografēšana.” Viena no senām mīļām nodarbēm, kura atgriezusies Larisas dzīvē, ir dīdžejošana. Mūsu uzmanību piesaistīja fakts, ka viņa savos 54 gados, draugiem.lv portālā ieraugot Rīgas DJ skolas lapu, ir pieteikusies par vienu no šīs skolas audzēknēm, tāpēc gribējām parunāt par šo uzdrīkstēšanos un savdabīgo izvēli.

Larisa atzīst, ka interese par darbošanos pie DJ pults ir radusies jau krietnu laiku atpakaļ, kad viņai bija 30, bet bija draugi un paziņas, kas pārliecināja, ka šī nodarbe nav piemērota un atbilst vairāk vīriešiem. Lai gan apkārtējo spiedienam Larisa pakļāvās, tomēr tālu no cilvēku izklaidēšanas jau nekur netika – vadīja atpūtas vakarus un kāzas draugiem un paziņām. Bet tā jau laikam dzīvē ir, ka no savām sirds lietām aizbēgt ir grūti un tās neliek miera atkal un atkal, tās vienkārši pašas atrod cilvēku. Tā notika arī ar Larisu – 2013.gadā pirmo reizi dzīvē viņa tika pie DJ pults kādā no nakts bāriem, kur tieši meklēja kādu, kas spēlētu ballītes apmeklētājiem. 

Es sapratu, ka nekad nav par vēlu mācīties un apgūt ko jaunu, atklāt sevi no jauna
Lai gan bija neliels mulsums par savu vecumu, Larisa pieņēma izaicinājumu un beidzot nodarbojās ar to, ar ko tik ļoti bija vēlējusies. Tagad viņa vēlas to darīt arvien labāk un profesionālāk un savu izvēli iestāties Rīgas DJ skolā komentē: “Es sapratu, ka nekad nav par vēlu mācīties un apgūt ko jaunu, atklāt sevi no jauna. Pagaidām man ir bijušas tikai divas nodarbības, bet es jau esmu daudz ko vērtīgu uzzinājusi. Gribu uzlabot iemaņas dziesmu miksēšanā, kas man pašlaik ne vienmēr sanāk, gribu prast pati rīkoties ar aparatūru un uzzināt ko jaunu par pašu DJ profesiju kā tādu. Vēl nezinu, kā man veiksies mācībās, bet tagad es vismaz sev vairs nepārmetīšu un nepārdzīvošu par to, ka neesmu mēģinājusi.”

Mūzika Larisu ir pavadījusi visu dzīvi. “Kādreiz spēlēju ģitāru. Mēs pulcējāmies pagalmos mazas grupiņas un dziedājām dažādas dziesmas, mācījos spēlēt klavieres un pati arī dziedāju,” atceras Larisa. 

Ir patiess prieks, ka arī draugiem.lv ir neliela nozīme tam, ka Larisa ir spērusi soli tuvāk savai sirdslietai un ļauj tai savā dzīvē atgriezties arvien augstākā kvalitātē. Viņa pati vēlas pateikt lielu paldies savam vīram Aivaram, kurš atbalstīja un pamudināja doties mācīties, kā arī DJ Slavam un DJ Vladam, kuri bija pirmie iedvesmas avoti un skolotāji, uzsākot DJ gaitas. 

Viens no Rīgas DJ skolas pasniedzējiem Kaspars Dabra atceras, ka, saņemot pieteikuma anketu no Larisas, sākotnēji esot bijis mazliet pārsteigts un izbrīnīts, taču tagad atzīst, ka sadarbība, kas uzsākta, šķiet interesanta. Tā kā pagaidām ir bijušas tikai dažas nodarbības, tad plaši komentēt Larisas prasmes un izdošanos vēl ir pāragri, taču noteikti atzinīgi viņš vērtē ieinteresētību un attieksmi, ar kādu Larisa iesaistās mācību procesā. Kaspars atzīst: „Vecums noteikti nav šķērslis, Larisa jau skaidri zina, ko vēlas, saprot, ka šis nav plezīrs, bet gan nopietns darbs.  Pārējie grupas biedri pieņem Larisu kā savējo. Es novērtēju viņas attieksmi pret mācību procesu un jūtu ļoti lielu vēlmi apgūt jaunas lietas un prasmes.” Jautāts par to, kā viņš saskata Larisas DJ gaitas nākotnē, Kaspars komentē:  „Ja viss izdosies, cilvēkiem varētu būt liela interese par viņu, jo šāda vecuma DJ nav ierasta lieta, tāpēc, iespējams, ka sastapsim viņu arī Rīgas klubos.”

Mēs arī augstu vērtējam uzdrošināšanos un vēlmi sekot saviem sapņiem, neļauties sabiedrības uzliktiem rāmjiem. Ja Tevi šis stāsts ir iedvesmojis, tad vari izmantot iespēju un pieteikties  starptautiskajai DJ apmaiņas programmai „Baltic DJ school”, kā Rīgas DJ skolas durvis Tev allaž atvērtas, tur prasmīgi pasniedzēji  iemācīs labākās iemaņas un dos plašas zināšanas dīdžejošanā.

118 cilvēkiem patīk

Vairāk