Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Jūlijs, 2015

Kur studēt, lai strādātu Draugiem.lv grupā 140

Latvijas darba tirgu raksturo paradokss – cilvēkiem trūkst labu darba vietu, savukārt uzņēmumiem – labu darbinieku. Izvēloties nākotnes profesiju, jauniešiem ir svarīgi vienlaikus saprast gan to, ko vēlas sirds, gan arī to, kādas profesijas nodrošinās viņiem labas darba iespējas.

Draugiem.lv grupā strādā vairāk kā simts dažādu profesiju darbinieku un aizvien aug nepieciešamība pēc jauniem kadriem, tomēr atrast „labu materiālu” ir ārkārtīgi grūti.

Tas nozīmē, ka profesijas, kas vajadzīgas mums, ir pieprasītas darba tirgū, bet kadru skaits ir ierobežots. Iespējams, ka kādam, kas šobrīd pieņem lēmumu par savu nākotnes profesiju, noderēs informācija – kādas ir šīs profesijas un kādas skolas beiguši mūsu darbinieki.

Projektu vadītāji

Projektu vadītāji vada projektus – lielus, mazus, ikdienišķus un globālus, bet viņus visus saista prasme organizēt ne vien savu, bet arī citu cilvēku darbu. Katram projektu vadītājam, lai kontrolētu procesus, ir jābūt kompetentam visdažādākajās jomās un jāprot deleģēt darbus katras jomas profesionāļiem. Draugiem.lv grupā par projektu vadītājiem strādā visdažādāko profesiju pārstāvji, kas sajutuši aicinājumu vadīt procesus ne vien izpildīt uzdevumus. Piemēram, Pērkam kopā par projektu vadītāju strādā Sabīne, kuras profesija ir zobārsta asistents, bet ir arī programmētāji, uzņēmējdarbības studiju beidzēji un sabiedrisko attiecību pārstāvji. Visplašāk pārstāvētā augstskola, ko beiguši vai turpina studēt mūsu projektu vadītāji, ir Latvijas Universitāte, pārstāvētas ir arī RTU, Biznesa augstskola "Turība", Rīgas ekonomikas augstskola, RISEBA un Rīgas Tehniskā koledža.

Programmētāji

Programmētājs nav profesija – tas ir aicinājums. Lai arī ir vairākas skolas, kas sagatavo programmētājus, tomēr lielākā artava katra „kodera” profesionālismā ir pašmācībai. Programmētāju vidū ir gana daudz tādu, kas augstskolas nav pabeiguši vai pat nav sākuši tajās studēt, bet ir arī vairāku atšķirīgu studiju programmu absolventi. Šī ir viena no tām profesijām, kurās vīru vai sievu neskata no cepures un augstskolas ierakstam CV ir daudz mazāk nozīme kā profesionālajām zināšanām. No tiem, kas izvēlējušies profesionālas studijas, visvairāk darbinieku Draugiem.lv grupā ir no Latvijas Universitātes un RTU, bet pārstāvētas ir arī Rīgas tehniskās koledža un Vidzemes augstskola. Ņemiet vērā, ka programmētājs ir vispieprasītākā profesija ne vien Draugiem.lv grupā, bet arī Latvijā un arī jebkurā citā valstī. Ja jūti aicinājumu, nešaubies.

Grāmatvedība

Grāmatvedis ir cilvēks, kurš visvairāk zina par uzņēmuma finansēm, darbinieku algām un citām „jūtīgām” lietām, tāpēc bez smalkām zināšanām un punktualitātes, viņiem ir jābūt arī izcili atbildīgiem – nepareizajā ailītē ierakstīts nepareizais cipars vai izpļāpāšanās konkurentiem var radīt uzņēmumam nopietnus zaudējumus. Labs grāmatvedis ir zelta vērtē, tāpēc tiem, kas jūt sevī šo aicinājumu, nevajag domāt par mītiem, ka „tie jau tādi sausiņi”. Mūsu grāmatvedībā sausiņu nav, bet augstskolas, kas ļāva nokļūt Draugiem.lv grupā, ir Biznesa augstskola „Turība”, Latvijas Universitāte, Grāmatvedības un finanšu koledža un pat Latvijas Lauksaimniecības universitāte. 

Inženieri, vārdotāji un citi burvji...

Mēs esam raiba kompānija un bez tradicionālajām profesijām, pie mums var sastapt arī pavisam īpašus un pat retus vai pavisam jaunus arodus.

Inženieri – arods, kurus visi grib, bet dabūt viņus var RTU. Vismaz mūsējie visi ir no turienes. Stabili nepieciešama profesija visos laikos – izgudrot, veikt aprēķinus un savām rokām izveidot sava izgudrojuma prototipu – tas ir aizraujoši, bet prasa gan smalkas zināšanas, gan zelta rokas.

Klientu atbalsta speciālisti. Tajā mēs ietilpināsim ne vien tos, kam šāds nosaukums ir amata aprakstā, bet visus, kas ikdienā rūpējas par vienu no uzņēmuma reputācijas stūrakmeņiem – labām attiecībām ar klientu. Draugiem.lv portāla gadījumā tā ir „adminu” komanda, kas atbild uz jautājumiem, risina problēmas un ir galvenais tilts starp jums un portāla veidotājiem. Līdzīgs amats ir arī citos uzņēmumos – ja tev ir klienti, Tev vajag šādu speciālistu, kas prot uzklausīt, lieliski orientējas visos jautājumos un spēj atrisināt problēmas. Studē, kur vēlies, svarīgi, lai Tavs aicinājums ir darbs ar cilvēkiem. Mūsēji studējuši teju visās iespējamajās Latvijas augstskolās un skolās.

Reklāmas projektu vadītāji. Draugiem.lv nestrādā reklāmu pārdevēji, kā tas ir vairumā mediju. Reklāmas pārdošana ir tikai viens no uzdevumiem, turklāt nebūt ne pats svarīgākais. Izstrādāt reklāmas ideju, atrast labāko risinājumu konkrētam klientam, veidot attiecības ar mediju, radošajām un visām citā aģentūrām – šim darbam nepieciešamas izcilas komunikācijas iemaņas, vadītāja prasmes un radošums. Kur tādus sagatavo? Mūsējie mācījušies un mācās Latvijas Universitātē, Rīgas Stradiņa Universitātē, RISEBA, Vidzemes augstskolā un Biznesa augstskolā Turība.

Tekstu redaktori. Naivi domāt, ka tekstu var uzrakstīt katrs, kas pabeidzis vismaz astoņas klases. Labs teksts ir retums – tā sacerēšana ir pielīdzināma mūzikas rakstīšanai vai programmēšanai, tāpēc cilvēki, kam valoda ir viņu instruments, vajadzīgi gandrīz ikvienā uzņēmumā. Mūsējos visus sagatavojusi Latvijas Universitāte.

Satura mārketings un sabiedriskās attiecības. Satura mārketings ir jauna profesija, kas līdzīgi sabiedriskajām attiecībām izplata labo vēsti par uzņēmumu un produktiem, bet dara to, izmantojot jaunā laikmeta iespējas – blogus, sociālos tīklus, video portālus un citus kanālus. Viņiem svarīgi prast radīt saturu, turklāt visdažādāko un vēlams vairākās valodās un pārzināt labākos kanālus šī satura izplatīšanai. Sabiedrisko attiecību speciālists veido uzņēmuma tēlu, attiecības ar medijiem un sabiedriskajām organizācijām, nosaka uzņēmuma atbalsta politiku un visu citu, kas rada publisko tēlu. Sabiedrisko attiecību speciālistus sagatavo LU un Stradiņa universitāte, bet satura mārketingu mūsējie apguvuši ārpus Latvijas - Royal Melbourne Institute of Technology, Gēteborgas universitātē un Upsalas universitātē.

Šīs nebūt nav visas profesijas, kuru pārstāvji sastopami Draugiem.lv grupā, un, kā jau jūs ievērojāt, mēs zināšanas esam apguvuši visdažādākajās skolās. Izvēlētajai mācību iestādei ir svarīga loma, tomēr pašu vēlmei sasniegt iecerētās virsotnes – izšķirošā. Tiekamies!

Draugiem.lv grupas filiāle Losandželosā

62 cilvēkiem patīk

Vairāk