Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Maijs, 2015

Druka nemirst! 0

Digitālais laikmets maina cilvēku ieradumus, rada jauna veida medijus, komunikācijas platformas, dažnedažādas ierīces, vietnes un lietotnes, tomēr kiosku plauktus joprojām pilda aizvien jauni drukātie mediji. 

Pirms gadiem speciālisti prognozēja drukāto mediju norietu, bet ko par to domājat jūs? To noskaidrojām aptaujā.

Nopērc un dalies

Svarīgākais secinājums, ko varam izdarīt, raugoties uz aptaujas rezultātiem – interese par drukātajiem medijiem joprojām ir – gandrīz 80% draugiem.lv lietotāju vecuma grupā virs 16 gadiem regulāri lasa vismaz vienu izdevumu. Otrs secinājums – vairāk nekā puse aptaujāto ir gatavi samaksāt par iespēju lasīt savu iemīļoto žurnālu. Uz jautājumu – kā tu satiec drukāto izdevumu, gandrīz puse – 48,6% atbildēja, ka nopērk, bet vēl 16,65%, ka abonē. Interesanti, ka 11,52% atbildējuši – izlasu bibliotēkā. Tas tikai vēlreiz apliecina, ka lielai daļai bibliotēka ir ļoti svarīga dzīves sastāvdaļa. Galu galā arī draugiem.lv daudzi no jums apmeklē no bezmaksas datoriem bibliotēkās. Populārākās vietas, kur pārlapot svaigākos un ne tik svaigos žurnālus, ir pie draugiem vai arī publiskās iestādēs. Tikai nieka 14,81% atzīmējuši, ka nesatiekas nekur, tātad nepērk, neredz un paliek neziņā. Paši vainīgi.

Modernās tehnoloģijas – nav vai nevajag?

Māja bez datora mūsdienās ir tikpat liels retums kā krāsns apkure vai sausā tualete, pat skolniekiem ir pieejami moderni viedtālruņi un planšetdatori – tajos visos ir iespēja lasīt īpaši šīm ierīcēm pielāgotus žurnālus un avīzes, tomēr jāatzīst, ka Latvijā mēs turamies pie tradicionālajām vērtībām, turklāt ne tikai lasītāji, bet arī izdevēji. Lai arī vairums izdevniecību piedāvā nopirkt un izlasīt žurnālus arī datorā, latviski praktiski nav sastopami moderni risinājumi, kas pielāgoti planšetēm vai mobilajiem telefoniem. Iespējams, tieši tas ir iemesls, kāpēc tika maz aptaujas dalībnieku šīs ierīces norādīja kā formātu, kurā lasa žurnālus. Stabili dominē drukātā versija – 53,44%, vēl 27% lasa gan datorā, gan drukātajā formātā, tikai katrs desmitais izvēlas datora versiju kā vienīgo, bet planšetes un e-lasītāji, kā jau minējām, ir pagalam nepopulāri. 

Kāpēc lasām un vai darīsim to turpmāk?

Pieradumam ir milzu spēks  - tieši tas balsta drukātos medijus, to atzīst 41,9% aptaujāto, trešdaļai svarīga ir plašāka informācija, ko nodrošina drukātie mediji, bet vien 7,38% izvēli nosaka informācijas uzticamība. Jācer, tas tāpēc, ka uzticami ir arī citi informācijas avoti, negribētos ticēt, ka šis kritērijs vienkārši nav būtisks.

Visbeidzot jūsu nākotnes prognoze drukātajiem medijiem – vairāk kā 60% aptaujāto sola, ka arī turpmāk tā vai citādi lasīs šos izdevumus. Galu galā to burvīgo sajūtu, kad pirksti slīd, pāršķirot jaunu lappusi, dzīvās fotogrāfijas un īpašo tipogrāfijas smaržu nevar aizstāt neviens tehnoloģiju brīnums. Kas zina, ko rādīs aptauja pēc 10 gadiem, bet šobrīd mēs joprojām esam lasītāju tauta. Tas iepriecina.

Populārākie žurnāli, kuriem vari sekot draugiem.lv

36 cilvēkiem patīk

Vairāk