Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Augusts, 2014

Cik lieli kārumnieki mēs esam? 10

Mums visiem patīk sevi palutināt un tieši tam taču domāti visdažādākie saldumi, kas mūs uzrunā no veikalu, kafetēriju, beķereju un citām vitrīnām. 

Cik lieli kārumnieki esam un kādi ir mūsu iemīļotie saldumi – to noskaidrojām Oranžērijas ikmēneša aptaujā.

Saldumi ikdienā

Lai gan ārsti, dietologi, stomatologi un citi prātīgi cilvēki regulāri brīdina, ka saldumu ēšanai mēdz būt dažādas blaknes, mēs taču saprotam, ka dzīvot prātīgi ne vienmēr ir interesanti. Ko lai dara, ja gribās kādu kārumu saldākai dzīvei? Izrādās, ka gandrīz puse mūsu aptaujāto sevi ar kādu saldumu palutina reizi dienā. Sievietes šajā ziņā ir mazliet grēcīgākas – ja vīrieši, kas katru dienu notiesā ko saldu, ir 42%, sievietēm šis skaitlis ir 48%. Tomēr dietologiem nav pamata panikai, jo tādu, kas „niekojas” ar saldumiem biežāk kā reizi dienā, nav nemaz tik daudz – vien 13%. Zīmīgi, ka tikai 6% no aptaujātajiem saldumus neēd nemaz vai gandrīz nemaz. Kopumā jāatzīst, ka esam diezgan lieli kārumnieki, tomēr lutinām sevi prātīgi. Tā turēt!

Saldējums – kungu ēdiens

Ārā ir karsts, un saprotams, ka sezonas specifika atstāj iespaidu arī uz aptaujas rezultātiem. Populārāko našķu topa augšgalā, protams, ir saldējums, bet... Izrādās, ka lielāki saldējuma cienītāji ir vīrieši, jo sievietēm tas ir vien otrajā vietā, goda vietā ierindojot augļus un ogas. Vēl viens iemesls priekam prātīgajiem cilvēkiem. Lai nu ko, bet augļus un ogas neviens dakteris neaizliedz. Trešajā vietā uz goda pjedestāla vietu ieņem saldumu karaliene – šokolāde. Saprotams, ka katram no mums tā ir citāda – tumšā, piena, baltā, ar riekstiem, augļiem... Ņamm... Tā, tagad maza šokolādes pauzīte un turpinām.

Vislielāko postu slaidai figūrai nodarot tieši bulciņas un smalkmaizītes. Jau noskaidrojām, ka esam prātīgi un joprojām turpinām iepriecināt tos, kuru padomos vērts ieklausīties. Vien 20% aptaujāto (17% sieviešu un 23% vīriešu) bulciņas ierindojuši pie iecienītākajiem gardumiem. Atkal jau prātīgākas izrādās dāmas. Tieši tāpēc viņas mums ir visskaistākās, vai ne?

Svari pret saldumu industriju

Eh, ja nebūtu svaru, ja nebūtu slaido cilvēku kulta, dakteru vērtīgo padomu utt., tad nu gan saldumu ražotājiem būtu pavisam cita dzīve. Tad mēs končas ēstu turzām, pārtiktu tikai no bulciņām, šokolādi ēstu rītā, vakarā..., bet svari ir. Un tieši bailes no liekā svara ir galvenais iemesls, kāpēc mēs ierobežojam saldumu patēriņu – šo iemeslu minējuši 38% aptaujāto, tomēr izrādās, ka par savu slaidumu ievērojami vairāk norūpējušās ir tieši dāmas (49%) – vīriešiem šis ir tikai trešais svarīgākais iemesls – 23,2%. Pareizāk sakot – otrais, jo visvairāk vīriešu atbildēja, ka viņiem nav iemeslu ierobežot saldumu lietošanu, bet otrajā vietā... Kungi, jums ir žēl naudas! Meitenes, nopērciet saviem zēniem saldējumu – 25% vīriešu atzīmējuši, ka tieši taupība ir svarīgākais iemesls, lai nenopirktu sev kādu našķi. Vien 7,2% aptaujāto atzīmējuši, ka iemesls, lai nelietotu saldumus, ir tas, ka saldumi negaršo. Tātad atbilde uz virsrakstā ietverto jautājumu ir – mēs patiešām esam lieli kārumnieki. Tagad derētu kāda kūciņa, vai ne?

63 cilvēkiem patīk

Vairāk