Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Marts, 2014

Veiksmes apzīmēts 87

Mēs visi pie TV ekrāniem ar lepnumu un sajūsmu vērojām Latvijas bobsleja zelta komandas sudraba startu un ne reizi vien kopā ar komentētājiem priecājāmies – mūsu kamanas ir ne vien ātras un prasmīgi vadītas, bet arī visskaistākās. To dizainu veidoja mūsu kolēģe Jūlija.

Jūlija Gifford

Jūlija Gifford - globālā satura mārketinga vadītāja Draugiem.lv grupā nodrošina vairāku uzņēmumu starptautisko publicitāti. Viņa pirms septiņiem gadiem atbrauca no Kanādas, lai studētu, strādātu un dzīvotu Latvijā. Viens no Jūlijas pēdējā laika skaistākajiem veikumiem ir Latvijas bobsleja izlases boba dizaina izveidošana, kuru daudzi pasaulē atzina par vienu no skaistākajiem. 

„Esmu ārkārtīgā sajūsmā, ka arī man izdevās pielikt savu roku Latvijas bobslejistu uzvaras kaldināšanā,” prieku neslēpj Jūlija, Oranžērijai stāstot, kā viņa piedalījās boba latviskā dizaina veidošanā. „Man bija liels gods, ka varēju atlasīt nozīmīgus latviešu mitoloģijas simbolus, kas tika iekļauti Latvijas boba dizainā. Mērķis bija ne tikai padarīt to skaistu, bet arī piešķirt tam ievērojamu devu tradicionālo latviešu ornamentu zīmju, kas piešķir mums spēku un garantētu uzvaru,” smaidot saka Jūlija, piebilstot, ka, protams, galvenais ir mūsu sportistu talants un smagais treniņu darbs. 

Jūlija jau ir sadarbojusies ar Latvijas olimpiešiem, iepriekšējās spēlēs izveidojot īpašas draudzības aproces ar latvju rakstiem, tātad pieredze fanu suvenīriem ar īpašu nozīmi viņai jau bija.  

„Es biju mēma no pārsteiguma, kad man piedāvāja izveidot latvju rakstu skices Latvijas bobsleja komandas bobam,” atceras Jūlija, rādot savas pirmās skices.

Laimas Slotiņa” >>> <<< Laima latviešiem ir laimes Likteņa māte. Laimas slotiņa pasargā un aizslauka prom visu slikto.

Zalktis” - Simbolizē gudrību un zintniecību. Zalktis tiek uzskatīts par svētu dzīvnieku, kam ir pieejama visa gudrība.

Māras krusts” - Lieta, kam Māras krusts uzvilkts, simboliski tiek ziedota Mārai, saņemot pretī tās svētību un uzraudzību. Reizēm krustu krustu sauc arī par Laimas krustu. Māras krustu ļoti bieži izmanto sieviešu rotās un apģērbos.

Dievs” - Parasti trijstūris vai kāsis ar virsotni uz augšu. Šo zīmi novietojot vertikāli plaknē, smaile norādīs uz debesīm. Apzīmē debesu jumu, vīrišķo spēku, gaismu, tiekšanos uz augšu. Latviešu mitoloģijā par vecāko gaismas kulta dievību uzskata debesis. Debess ir sfēra, kurā uzturas galvenais valdošais spēks Dievs, tāpēc viņa grafiskais simbols atbilst debess simboliskajam attēlojumam.

Jumis” - Jumis ir auglības zīme, ar to saistīti dažādi labības pļaujas un ražas rituāli. Grafiski Jumja zīme atgādina divus sakrustotus kāsīšus vai burtu W. Viena no versijām varētu būt, ka šī zīme veidojas savienojot Māras zīmi ar Dieva zīmi. Jumja zīme ir atrasta uz ļoti seniem priekšmetiem, arī uz svētakmeņiem.

Kad Jūlija bija izlēmusi, kurām zīmēm jābūt iekļautām, viņa sāka veidot simetrisku boba dizainu, apvienojot zīmes. Pirms tam skices tika nosūtītas Latvijā labi pazīstamajai folkloras pētniecei Janīnai Kursītei, pēc kuras padoma mazliet pārveidoja dizainu, iekļaujot Saules simbolu laimei, smaidam un panākumiem, kā arī Ūsiņu kā spēka simbolu. 

Tāds nu izskatās Latvijas bobs

369 cilvēkiem patīk

Vairāk