Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Aprīlis, 2015

Mīli savu ķermeni 40

Jaungada apņemšanos topā allaž pirmās vietas ieņem apņemšanās ēst veselīgāk un sportot. Otrs motivators atgriezties pie šī – pavasaris, kas atgādina par vasaras tuvošanos, pludmales sezonu un liek apčamdīt savus sānus – vai pa ziemu nav uzkrāts par daudz. 

Tieši tāpēc pavasarīgajā Oranžērijā mēs esam pievērsuši uzmanību lapai, kas mudina cilvēkus ēst draudzīgāk un pievērsties sportam, lai savu vizuālo tēlu veidotu pievilcīgāku, bet, kas vēl svarīgāk, rūpēties par savu veselību. Lapa Es mīlu savu ķermeni un tās veidotājs Kristaps Vilcāns šī stāsta galvenajās lomās.

Es mīlu savu ķermeni

Sāksim ar lapu – tā portālā ir jau 2 gadus, ik dienu tajā parādās uzmundrinoši ieteikumi, fotogrāfijas, tajā atrodami veiksmes stāsti par to, kā jaunieši ir mainījuši savu dzīvi, mainot ēšanas paradumus un piešķirot ikdienai vairāk kustību. Lapā ir pieejami dažādi ieteikumi, kā pats cilvēks var uzlabot savu fizisko formu, bet tie, kam pašiem apņēmības vienatnē tikt ar visu galā nav, var saņemt individuālus ieteikumus, izstrādātas programmas kā ēšanai, tā treniņiem. 

Datori un sports – tas iet roku rokā

Lapas veidotājs un uzturētājs ir Kristaps Vilcāns – 27 gadus jauns puisis, pats sportiskām aktivitātēm pievērsies vidusskolas gados, lai varētu ne tikai sekmīgi, bet ar izcilību izturēt galapārbaudījumus, kur zināja, ka būs jāpievelkas pie stieņa. “Kopā ar pāris klases biedriem sākām apmeklēt vietējo trenažieru zāli. Tā bija vienīgā vieta Ērgļos, kur bija hanteles, svara stieņi un dažādi paštaisīti trenažieri. Ziemās tur bija tik auksts, ka telpu vispirms vajadzēja pašam iekurināt un tikai pēc stundas bija tik silts, lai varētu novilkt jaku un sākt trenēties,” atceras Kristaps. Vizuālās izmaiņas un labā pašsajūta lika iesākto turpināt un arī tagad viņa ikdiena papildus darbam Rīgas tehniskās universitātes IT departamentā neiztrūkstoši tiek papildināta ar treniņiem zālē, bet siltā laika sezonā arī ar aktivitātēm pie dabas, pie ūdeņiem. Kristaps ir sapratis, ka bez sporta vairs dzīvot nespēj, tas dod jaunas emocijas, piedzīvojumus un arī jaunus draugus. Vieni no jauniegūtajiem draugiem ir Latvijas ielu vingrotāju biedrības biedri. Par šo pieredzi Kristaps stāsta: “Jau pēc pirmā treniņa man iepatikās doma, ka nevajag neko citu, kā tikai stieņus un savu svaru, lai trenētos vai vienkārši uzturētu sevi formā.”

Ķermenis kā templis

Lapas izveidošana un uzturēšana prasa daudz laika un uzmanības, bet tas neatturēja Kristapu no tās izveides. “Ar ielu vingrotājiem vēlējāmies piesaistīt jauniešus sportot aktīvāk un pievērsties veselīgam dzīvesveidam. Pienākot rudenim, atkal pievērsos trenažieru zālei un sāku likt vairāk bildes, video, tekstus, rakstus, kas saistīti tieši ar trenažieru zāli un motivāciju trenēties tajā. To, kas mani iedvesmoja, patika, likās interesanti, noderīgi, nodevu citiem. Es vēlos, lai cilvēki aizdomājas par to, ka ķermenis ir viņu templis, kurā jāpavada viss mūžs un, ja to nekops, nerūpēsies par to, tad nekas vairāk par šķūni nesanāks un ar laiku tas sabruks.” 

Būt par piemēru un iedvesmot

Lapu uzturēt aktīvu motivē citu lietotāju atsaucība, labi vārdi un komentāri, kā arī tas, ka dotie padomi tiek izmantoti dzīvē. Kristaps skaidro: “Manā lapā viņi meklē un skatās padomus. Ir citi, kas vienkārši skatās bildes un gūst iedvesmu darīt kaut ko, jo ievietojam arī pašmotivācijas tekstus, kas uzrunā jebkuru. Ir arī tādi, kas negatīvi noskaņoti, jo viņi paši pamēģina, aizejot uz trenažieru zāli 2 nedēļas, un tad izgāž visu, kas sakrājies, jo neizskatās kā cilvēki bildēs. Daudzi nesaprot, ka tas ir gadu darbs, nevis kā  reklāmās apgalvo – perfekts augums 30 dienās.” Jā, motivēt spēj ne tikai pozitīvais, bet arī negatīvais, kas ļauj izprast to, kas ir tās lietas, kas skaidrojamas vairāk, plašāk, lai rakstītais nebūtu lēts reklāmas triks vien, bet reāls ceļš uz izmaiņām dzīvē. 

Daudzi nesaprot, ka tas ir gadu darbs, nevis kā reklāmās apgalvo – perfekts augums 30 dienās
Pateicoties lapā veiktajām aktivitātēm, arī Kristapa draugu un paziņu loks ir krietni palielinājies, kopīgas intereses un mērķi vieno cilvēkus. Viņš priecājas, ka spēj atklāt citiem ne tikai to, ka veselīga ēšana un sports ceļ dzīves kvalitāti, bet spēj būt arī kā piemērs jauniešiem: “Es vispār nelietoju alkoholu, nesmēķēju un nelietoju narkotikas, jo varu tāpat brīvi atpūsties un izklaidēties. Tad, kad to cilvēki pamana, viņiem tas iepatīkas un arī tā vēlas. Esmu bijis vairākiem jauniešiem kā paraugs, kuri iedvesmojušies no manis un arī piekopj tādu pašu dzīvesveidu, kā es. Ir patīkami apzināties, ka viņi ņem piemēru no manis, ka var izklaidēties bez apreibinošām vielām un prast izbaudīt dzīvi, darot to, kas viņiem patīk.”

Īpaši notikumi un emocijas

Jautājām Kristapam arī par to, vai ir kāds īpašs notikums, piedzīvojums vai pārdzīvojums, ko veicinājušas aktivitātes draugiem.lv lapā un viņš stāsta par spilgtākajiem, kuri pirmie nāk prātā: “Viens no lieliskākajiem mirkļiem, pateicoties lapai, ir bijis, kad veidoju konkursu, kura uzdevums bija piepumpēties. Pirmās 3 vietas gan vīriešu, gan sieviešu kategorijā ieguva balvas. Konkursā piedalījās viena māte ar savu mazo dēlu, kurš ņēma no mammas priekšzīmi un piepumpējās. Mamma bija ieguvusi pirmo vietu un mazais dabūja arī balvu par saviem centieniem, kad viņus satiku un uzdāvināju balvas, mazajam bija tik liels prieks, ka pēc tam ilgi vēl smaidīju, redzot to prieku un laimi viņa sejiņā. 

Vēl smaidīju, redzot to prieku un laimi viņa sejiņā
ir bijuši atgadījumi, ko stāstījuši draugi, piemēram, kāda meitene brauca vilcienā un no somas izvilkusi izprintētas manis veidotās treniņa programmas, kuras pieejamas manā profilā, un cītīgi studējusi tās visu ceļu. Tas ir ļoti patīkami, ka Latvijā ir izplatījušās manis veidotās bildes, un cilvēki tās izmanto, iekļaujot savos treniņos. Ir interesants gadījums, pateicoties citam konkursam lapā, kurš bija saistīts ar pievilkšanos. Uzdevums bija pievilkties pēc iespējas vairāk reižu un to nofilmēt. Cīņa tiešām bija īpaši spraiga starp diviem konkursa dalībniekiem, jo tiklīdz viens pārspēja otru, tā otrs atkal gāja laukā un centās pārspēt rezultātu. Tā viņi vairākas dienas sacentās, iespējams pašiem nemanot, bija uztrenējušies pievilkties krietni vairāk. Pāris dienas pēc konkursa beigām Latvijas Dzelzceļa un Latvijas ielu vingrošanas biedrības rīkotajās pievilkšanās sacensībās mana konkursa uzvarētājs saņēma galveno balvu, jo bija ieguvis nepieciešamo izturību un spēku.”

Dari to, kas tev sagādā prieku

Saruna ar Kristapu ļauj pasmaidīt, ir jauki dzirdēt, ka spēja iedvesmot un citu panākumi ir primārie ieguvumi. Viņa ieteikums ir ēst veselīgi, sportot un mērķtiecīgi iet uz sevis izraudzīto mērķi. Sarunas nobeigumā Tev, lasītāj, Kristaps vēlas teikt: “Atmiņas, mirkļi un pieredze ir tas, kas mūs veido un, ja darām katru dienu vienu un to pašu, tad nekas nekad nemainīsies. Ej, dari un mēģini! Kad sāk trūkt motivācija, ienāc lapā un gūsti iedvesmu celties un darīt! Ja Tev ir apnikusi rutīna, maini to, atrodi kādu hobiju, vaļasprieku vai aizbrauc kādā ceļojumā. Dari to, kas TEV sagādā prieku un liek smaidīt. Uz pasaules ir miljoniem nodarbju, Tev tikai jāatrod, kas Tevi patiesi aizrauj. Apsoli man vienu, ka izlasot šo rakstu, Tu izmēģināsi kaut ko, ko vienmēr esi vēlējies, bet neesi saņēmies pamēģināt. Nemeklē nekādus attaisnojumus, vienkārši izdari to! Es ticu, Tu to vari!”

Ar skaudru atziņu, ka dzīve mums ir viena, un tikai mēs paši nosakām, kā to nodzīvosim, Kristaps saka paldies saviem esošajiem lapas sekotājiem un noteikti priecāsies par jauniem interesentiem. Veselā miesā vesels gars, iedvesmojies un rīkojies! Ko šajā pavasarī savā ikdienā esi nolēmis mainīt Tu?

101 cilvēkam patīk

Vairāk