Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Janvāris, 2014

Piedzimt svētkos 43

Gandrīz katram no mums ir vismaz viens radinieks, draugs vai paziņa, kura dzimšanas vai vārda diena ir kādā valsts vai pasaules nozīmes datumā. Latvijā tie ir Līgo svētki un Jāņu diena, visā pasaulē Ziemassvētki un Jaunais gads. 

Draugiem.lv grupas kolektīvā neatradām nevienu, kurš būtu piedzimis Ziemassvētku vakarā, bet mums ir kolēģi, kuru dzimšanas dienas ir Vecgada vakarā un īpašajā datumā – 29.februārī.

Salūts jubilāram

Vecgada vakarā tradicionāli notiek svinības ar šampanieša atvēršanu un pusnakts salūta vērošanu. Visi viens otru apsveic ar Jaunā gada iestāšanos. Draugiem.lv serveru administratoram Ivaram Buševicam tieši 31.decembrī ir dzimšanas diena. 

Tagad savu dzimšanas dienas datumu neuztveru kā trūkumu, taču bērnībā ņēmu pie sirds, ka ciemiņi, nākot pie maniem vecākiem Jaunajā gadā, bieži aizmirsa dāvanu man vai arī dāvināja vienu dāvanu Ziemassvētkos un dzimšanas dienā. Bet labā ziņa, ka mana dzimšanas diena nekad nav darbadienā. Vecgada vakars tāpat vienmēr ir svinama diena, līdz ar to draugiem mana dzimšanas diena asociējas ar Jauno gadu - attiecīgi atceras biežāk. Vienīgi neveikli sanāk, ja gribu uzaicināt cilvēkus pie sevis svinēt Jauno gadu, tad viņiem ir grūti saprast, vai tā būs dzimene ar Jauno gadu vai kāda cita versija.“ stāsta Ivars.

Reizi četros gados

Zīmīgais 29. februāris ir diena, kas Gregora kalendārā ir reizi četros gados. Gados, kas dalās ar 4, piemēram, 1988., 1996., 2008. vai 2016. gadā (izņemot gadsimtu gadus, kas nedalās ar 400, piemēram, 1900.). Šādus gadus sauc par garajiem gadiem. 29. februāris ir gada 60. diena, līdz gada beigām ir atlikušas 306 dienas. Šai datumā ir dzimis Draugiem.lv grupas uzņēmuma Mapon pārdošanas speciālists Andis Brigmanis-Briģis. Vaicājām Andim, kā viņš sadzīvo ar dzimšanas dienu reizi četros gados. “Kad biju mazs zēns, pat nenojautu, ka mana dzimšanas diena nav katru gadu, jo kopā ar ģimeni un draugiem mēs tomēr atzīmējāt to kādā brīvdienā februāra beigās neatkarīgi no datuma. Protams, kad sapratu, ka šis datums ir tikai reizi četros gados, tikai nosmaidīju. Bet gados, kad 29.februāris ir kalendārā, man ir mazliet īpaši svētki, jo pēkšņi liels daudzums draugu sūta man apsveikumus draugiem.lv, jo beidzot datums ir uzrādījies. Es savu dzimšanas dienu svinu katru dienu 60 sekundes, tā kāds ir aprēķinājis!” joko Andis. 

Padalies komentāros ar savu pieredzi dzimšanas vai vārda dienu svinēšanā īpašos datumos. 

16 cilvēkiem patīk

Vairāk