Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Decembris, 2015

Labu darīt ir viegli 16

Labo darbu biedrība pagaidām meklē nosaukumu un ir pavisam vēl bērna autiņos. Tu vari līdzdarboties ne vien ziedojot, bet arī ar idejām. Mēs vēlamies radīt Latvijā lielāko labo darbu darīšanas sabiedrību. Mēs varam, jo tas taču ir viegli...

Ziedošana parasti ir impulsīva – ja stāsts „aizķer”, mēs atveram maciņu vai spiežam ciparus mobilajā telefonā, lai atbalstītu grūtdieņus – bērnus, zvērus vai vecus cilvēkus. Ir projekti, kuriem ziedojam mazāk, jo neuzrunā lielas lūdzošas acis vai sirdi plosošs stāsts. 

Mēs uzrunājam tos, kas saprot – ir jādara pašiem, nevis uz kaut ko jāgaida
Labo darbu biedrības mērķis ir cits – atbalstīt tādus projektus, kuri nevis vienkārši palīdz kādam, kam ļoti vajag tagad un tūlīt, bet tādus, kas kalpos sabiedrībai ilgtermiņā. Kāds teiks – tam ir domāta valsts, un viņam būs taisnība, cits uz visu pasauli skatās ar aizdomām, un arī tas ir saprotams. Mēs uzrunājam tos, kas saprot – ir jādara pašiem, nevis uz kaut ko jāgaida. Bērni, kuriem šobrīd vācam naudu, dzimst tagad, nevis tad, kad valsts varēs atļauties par viņiem parūpēties. 

Lai atbalstītu šādus projektus nepietiek regulāri izsludināt kampaņas, ir vajadzīga „bāze”. Cilvēki, kurus uzrunā ideja, kas ir gatavi dalību šajā projektā „abonēt” jeb piedalīties regulāri – katru mēnesi iemaksājot nelielu summu. Ja šādu cilvēku ir pietiekami daudz, mazās summas kopā veidos lielu un ļaus paveikt lielus darbus.

Draugiem.lv radošais direktors Guntars Meluškāns atklāj biedrības vīziju: „Mūsu mērķis ir līdz Latvijas simtgadei piesaistīt 100 tūkstošus cilvēku, kas katru mēnesi būtu gatavi pievienot vismaz 1 eiro kopīgu mērķu realizēšanai. Šobrīd, kad pāris dienu laikā esam vien daži simti, šķiet, ka mērķis ir nesasniedzams, tomēr mēs ticam šai idejai un ticam, ka arī citiem iedegsies acis. Ideja ir vienkārša – mēs izvēlamies mērķi un to kopīgi sasniedzam. Tad, kad viens darbiņš padarīts, ķeramies pie nākamā. Jo vairāk mūsu būs, jo vairāk mērķu sasniegsim. Šobrīd projektus, ko īstenot, izvēlamies mēs, bet tad, kad biedrība būs gana liela, darīsim to kopā. Mēs meklēsim svarīgus projektus, jūs balsosiet, kam atvēlam naudu. Par katru iztērēto santīmu, mēs pieprasīsim un jums iesniegsim smalkas atskaites. Savstarpēja uzticēšanās ir šī projekta pamatā.”

Mēs nešaubīgi uzticamies arī mūsu pirmajam sadarbības partnerim – Bērnu slimnīcas fondam. Esam droši, ka viņi ne vien labi zina, kam būtu lietderīgi vākt ziedojumus, bet arī profesionāli un godprātīgi izmantos saziedoto naudu.
Par fondu un akciju – Drošais apmetnis stāsta Bērnu fonda vadītāja Liene Dambiņa.

Jau 14 gadus rūpējas par slimiem bērniem

Bērnu slimnīcas fonds jau 14 gadus rūpējas, lai Bērnu slimnīcas pacientiem būtu jauka, ērta vide slimnīcā, lai būtu pieejama jaunākā un labākā aparatūra, lai dakteri un māsiņas būtu zinoši un regulāri varētu savas zināšanas papildināt, lai tiem mazajiem, kuriem steidzami nepieciešama palīdzība ārpus Latvijas, to varētu saņemt, lai bērniem slimnīca atmiņā paliktu ne tikai kā pārdzīvojums, bet arī kā prieks, lai bērnu vecāki slimnīcā justu atbalstu. Līdz šim Bērnu slimnīcas fonds kopā ar atbalstītājiem un ziedotājiem ir paveicis ļoti daudz - ir renovētas vairākas Bērnu slimnīcas nodaļas, sarūpēts inventārs, mēbeles, medicīniska aparatūra, iekārtotas rotaļu istabas nodaļās, izveidota Vecāku māja, renovēts Ūdensdziedniecības centrs, Bērnu slimnīcas novietne Gaiļezerā, sniegts atbalsts vairākiem simtiem bērnu, kuriem bija nepieciešama ārstniecība ārpus Latvijas, un paveikti vēl daudzi citi vērtīgi darbi.  Līdz šim esam palīdzējuši bērniem un vecākiem, kamēr tie ārstējas Bērnu slimnīcā vai ārpus Latvijas, taču mēs labi saprotam, ka daudziem bērniem atbalsts nepieciešams arī turpmāk. Tamdēļ kopā ar Bērnu slimnīcas speciālistiem jau ilgstoši esam domājuši par iespējām, kā un kam palīdzību novirzīt, lai rezultātā mēs varētu teikt, ka tiešām esam paveikuši visu, lai bērnam nodrošinātu labākās iespējas dzīvot un attīstīties.

Drošais apmetnis – priekšlaicīgi dzimušiem bērniem

Katru gadu Latvijā aptuveni 1000 bērnu piedzimst pirms laika

Kāpēc svarīgs ir projekts - Drošais apmetnis? Katru gadu Latvijā aptuveni 1000 bērnu piedzimst pirms laika, tie ir aptuveni 6% no visiem jaundzimušajiem.  Bērnu slimnīcā dakteri un māsiņas nodrošina visu, lai bērniņš izdzīvotu un viņa veselības stāvoklis stabilizētos, taču daudziem īpaša medicīniska aprūpe nepieciešama arī pēc ārstēšanās slimnīcā. Eiropā un ASV jau sen ir pieejama šāda programma, kuras ietvaros priekšlaikus dzimuši bērniņi tiek uzraudzīti un aprūpēti, lai rezultātā veselības problēmas tiktu savlaicīgi pamanītas un novērstas. 

Drošais apmetnis sniegs iespēju arī mūsu bērniem saņemt profesionālu, īpaši apmācītu dakteru un māsiņu palīdzību, katram bērniņam individuāli sekojot līdzi un sniedzot tieši tā speciālista atbalstu, kāds nepieciešams. Šobrīd vecākiem pašiem ir jāuzņemas iniciatīva un rūpes, tas rada lielu uztraukumu un neziņu, jo dažkārt bez medicīnas zināšanām ir sarežģīti novērtēt bērna veselības stāvokli. Rezultātā var savlaicīgi nepamanīt veselības problēmas un tādejādi nokavēt iespēju tās novērst.

Sadarbība ar draugiem.lv

Ļoti priecājamies par draugiem.lv iniciatīvu - Labo darbu biedrību. Katrs ikdienā darām savu darbu, esam aizņemti, noguruši, tamdēļ ļoti jānovērtē ikviens, kurš atrod laiku, enerģiju un vēlēšanos sava darba ietvaros vēl paveikt arī kaut ko, kas mums visiem ir svarīgs, kam ir vērtība un nozīme ne tikai savas ģimenes un darba vietas kontekstā. Draugiem.lv ir tūkstošiem lietotāju, katram pievienojot kaut nedaudz, ir brīnišķīga iespēja kopā paveikt lielas un paliekošas lietas. Draudzību ar draugiem.lv uzsākam ar palīdzību mūsu vismazākajiem līdzcilvēkiem - priekšlaikus dzimušiem bērniņiem, kuri dažkārt sver tikai 500 gramus, bet katrs ar savu paša apņēmību, ar vecāku, ar medicīnas personāla un līdzcilvēku rūpēm izaugs par lieliem un lieliskiem cilvēkiem. Apziņa, ka esi piedalījies, ka esi palīdzējis, ka esi paveicis ko vairāk, ka esi Labo darbu biedrs, ir ļoti jauka un vērtīga!

64 cilvēkiem patīk

Vairāk