Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Oktobris, 2012

Misija – jaunās galerijas 49

Interneta portāls ir kā Rīga, kas nekad nav gatava. Attīstoties tehnoloģijām, uzkrājoties zināšanām un mainoties Interneta tendencēm, mainās līdzi arī draugiem.lv. Ik dienas draugiem.lv galerijas apmeklē teju 400 tūkstoši portāla lietotāju, saprotams, ka nopietnas pārmaiņas izraisa arī sabiedrības diskusijas. Mēs jums dosim iespēju ieraudzīt jaunās galerijas no to izstrādātāju viedokļa.

Kāpēc jāmaina?

Tas ir jautājums, ko mēs saņemam visbiežāk. Loģiski – cilvēki pierod pie noteiktas lietu kārtības, te pēkšņi kā sniegs uz galvas - bladāc un viss ir citādi. Izmaiņas parasti nosaka divi faktori – laiks un zināšanas. Katrai lietai ir savs dzīves cikls un, gluži tāpat kā noveco jūsu automašīna, savu laiku nokalpo arī interneta produkti. Tad, kad pienāk laiks un uzkrājušās zināšanas, lai veiktu kvalitatīvas pārmaiņas, tas arī notiek. Nenovēršami.

Uzdevums

Izmaiņas galerijās noteica vairāki faktori. Pirmkārt, mēs jau vairāk kā gadu uzglabājam bildes oriģinālajā izmērā, lai tās varētu lejuplādēt un izmantot izdrukām, bet portālā tās redzamas samazinātas. Būtībā portāla lietotāji redz mazāk, nekā mēs spējam parādīt.

Būtībā portāla lietotāji redz mazāk, nekā mēs spējam parādīt

Otra problēma – galeriju veidošanas funkcionalitāte vairs neatbilda aktuālākajām prasībām. Tas, ko pirms dažiem gadiem mēs izveidojām kā labāko risinājumu, tagad mums pašiem likās novecojis, smagnējs un lēns. Šīs bija pamata prasības darba uzdevumā, ko saņēma projekta vadītājs.

Komanda

Projekta vadītājs – Kaspars Kaļķis. Kaspars vislabāk jūtas projektos, kuros jāveido funkcionālas lietas. „Neesmu radošais tips, man patīk praktiski risinājumi – visam jābūt savās vietās un precīzi jāpilda savas funkcijas”, tā viņš raksturo pats sevi. Projekta vadītāja pirmais uzdevums - projekta apraksts un komandas izveidošana. Jauno galeriju dizaina izveidei tika piesaistīts mākslinieks Gustavs Cīrulis – viņš ir slavenā „jaunā draugiem.lv” izstrādātājs un tieši viņš parasti veido funkcionāli sarežģītāko sadaļu dizainu. „Galvenais mērķis bija vienkārša bilžu publicēšana. Otrā lieta, ko gribēju panākt, bija lielāks akcents uz pašām bildēm. Tāpēc uztaisījām lielākas bildes, novācām lieko informāciju, liekos dizaina elementus, lai bildes vairāk izceltos.”

Entuziasms nekur nav zudis, bet tam papildus nākušas jaunas zināšanas un meistarība

Programmētājs – Andris Začs. Viņš programmēja arī vecās galerijas. Tolaik vēl salīdzinoši jauns „gurķis”, bet ar milzīgu entuziasmu un vēlmi radīt sarežģītus risinājumus. Entuziasms nekur nav zudis, bet tam papildus nākušas jaunas zināšanas un meistarība. Serveru galā kā allaž kārtību rūpējās Reinis Rozītis. Bez viņa nav iespējams neviens nopietns projekts, un neviens projekts draugiem.lv nav nopietnāks par galerijām. Pēc būtības – galerijas ir ikvienas portāla sadaļas neatņemama sastāvdaļa. Tās ir visur – dienasgrāmatās, runā, profilā, domubiedru grupās, lapās...

Process

Iesākumā – rūpīga galeriju lietotāju ieteikumu analīze. Tad, piesaistot arī citus kolēģus, tapa idejiskais vēlmju saraksts, kas rezultējās četrās uzdevuma fāzēs. Pirmā – lielās bildes un augšupielāde. Akcents uz ātrumu un kvalitāti – nekā lieka – viss vienkārši un galvenajā lomā – bildes. Otrā fāze – galeriju statistiskas pārbūve. Saprotams, ka pakalpojumam, par kuru cilvēki maksā, jābūt visaugstākās kvalitātes. Statistika līdz šim bija statiska un sausa, tagad tā kļuvusi pārskatāmāka un dinamiska. Trešā – satura filtrēšana un kopējais galeriju izkārtojums. Sevišķi noderīgas trešās fāzes iespējas būs tiem, kam daudz draugu un kas seko lapām. Papildus šajā fāzē būs pieejama arī HD kvalitātes video augšupielāde. Ceturtā – seju atpazīšana. Viens no tehnoloģiski sarežģītākajiem risinājumiem, kuru mēs ceram izveidot. Ja izdosies, tas pavērs pavisam jaunus apvāršņus galeriju lietošanas iespējām un ieradumiem.

Ātrums un ērtības

Projekta vadītājs Kaspars rezumē: „Lielos vilcienos tas, pie kā mēs strādājām, ir tehniskie uzlabojumi. Bilžu ielādes process ir pārtaisīts no nulles, ņemot vērā idejas, kas laika gaitā bija radušās mums pašiem, un arī galeriju lietotāju ieteikumus. Pilnveidojot tehnoloģiju, rodas iespēja veidot arī papildus funkcionalitāti.”

Pilnveidojot tehnoloģiju, rodas iespēja veidot arī papildus funkcionalitāti

Začam lielākais prieks ir par to daļu, kas lietotājam nav redzama: ”Tagad mums ir divas krātuves – bildēm un video. Agrāk katras sadaļas galerijai bija sava vieta uz servera un no izstrādes viedokļa tas bija diezgan piņķerīgi. Jaunais risinājums gan atslogo serverus, gan būtiski atvieglo darbu programmētājiem.” Reinis atzīst, ka darbs paveikts lieliski – galerijas veido lielāko serveru noslodzi, bet jaunais risinājums tos būtiski atslogo, turklāt ir ievērojami ātrāks. Ātrumu pamanījuši arī mūsu lietotāji, komplimentus saņemam arī par bilžu ielādes procesu, kas, mūsuprāt, ir īsts Zača meistardarbs. Mazā bildīte parādās vēl pirms lielā ielādējusies uz servera. Process vēl notiek, bet galerijas īpašnieks jau var rakstīt aprakstus, mainīt bildes vietām uz izvēlēties titulbildi. Būtībā visi svarīgākie procesi notiek fonā, lietotājam netraucējot. Rūpīgākajiem galeriju veidotājiem ietaupās daudz laika un arī rezultāts, protams, ir patīkamāks – lielas bildes lieliski izceļ fotogrāfa veikumu.

Nākotnes video

Strādājot pie galerijām, primārās, protams, ir bildes, to skaits ir mērāms desmitos miljonu, savukārt video ir ap 300 tūkstošiem, kas ir salīdzinoši neliels skaitlis, turklāt vairums lietotāju izmanto iespēju likt video no tam īpaši paredzētiem servisiem – vimeo, youtube u.t.t. Tomēr, pārbūvējot galerijas, mēs nevaram aizmirst par tiem 5% lietotāju, kas izmanto tieši draugiem.lv video servisu. Esam to atzinuši par laika prasībām neatbilstošu, tātad – jābūvē jauns. Pirmā problēma, kas jāatrisina – augšupielādes ātrums, nākamā – sistēma, kas automātiski atrisina lietotāja vietā vairumu problēmu ar video izmēru un kvalitāti. Treškārt – iespēja pievienot augstas izšķirtspējas, liela izmēra video failus. Saprotams, ka būs kaut kādi ierobežojumi, jo video sadaļa nekad nebūs filmu krātuve, bet mērķis ir skaidrs – iespēja ērti un vienkārši ievietot augstas kvalitātes video savā galerijā.

Fotogrāfi, Druvo Haritonovs un Billijs Locs, par draugiem.lv jaunajām galerijām

103 cilvēkiem patīk

Vairāk