ZAAO EKO burziņš

Oficiālā lapa
Ieteikt
 26

ZAAOnīcas februāra padomi

152.padoms: Kad nodod elektroniku EKO laukumā vai kur citur, noteikti izņem akumulatorus un baterijas un nodod tās atsevišķi. Šīs detaļas var saturēt videi kaitīgas vielas!

153.padoms: Kad ēd ārpus mājās, tad noteikti pasūti tikai tik ēdiena cik apēdīsi, lai pārpalikumi nav jāizmet un jārada jauni atkritumi.

154.padoms: Ekonomiskāk un videi draudzīgāk iegādāties portatīvo, nevis stacionāro datoru. Portatīvais dators tērē daudz mazāk enerģijas un tā ražošanai tiek patērēti mazāk izejmateriāli.

155.padoms: Ja tomēr kafejnīcā vai restorānā esi pasūtījis pārāk daudz ēdiena, tad palūdz to līdzi uz mājām un apēd nākošajā maltītē! Un tikai tā nebūs jāizmet nekas.

156.padoms: Jau laicīgi sāc gatavoties Valentīndienai un pagatavo saviem mīļajiem videi draudzīgas un radošas dāvanas pats savām rokām!

157.padoms: Ja nepietiek ar mājās atrodamo, un ir jāiegādātas izejmateriālus Valentīndienas dāvanu pagatavošanai, izvēlies preces, kas pagatavotas no otrreizējās pārstrādes izejvielām!

158.padoms: Lai pasargātu sevi no saslimšanas ar gripu, lieto tautas līdzekļus (ķiplokus, medu, dzērvenes), nevis ķīmiskus, plastmasā un papīrā vairākkārt iepakotus preparātus.

159.padoms: Iegādājoties tagad tik modernās 'vintage' rotaslietas un apģērbus, Tu dod lietām iespēju dzīvot vēlreiz. Arī tas ir veids kā samazināt atkritumu daudzumu!

160.padoms: Lai Tu pilnībā izprastu šķiroto atkritumu ceļu un noticētu atkritumu šķirošanas jēgai, iesakām atbraukt ekskursijā uz poligonu "Daibe" un tā darbību apskatīt klātienē!

161.padoms: Izskaud vēlmi apģērbu uzvilkt tikai vienu reizi. Velc vairākas reizes un tikai tad, kad apģērba gabals apnicis vai novalkāts, meklē tam jaunu pielietojumu.

162.padoms:Ērtākai atkritumu šķirošanai izvēlies atbilstoša izmēra konteinerus - šķirotajiem atkritumiem lielāku, sadzīves atkritumiem nedaudz mazāku, bet stiklam - kantainas formas, lai ērtāk salikt.

163.padoms: Produktus, kurus lieto salīdzinoši reti, pērc mazākos iepakojumos, lai tie nesabojājas un nav jāizmet.

164.padoms: Lai taupītu resursus cepeškrāsni, vari to izslēgt pāris minūtes PIRMS ēdiens ir gatavs un tam izmantot cepeškrāsnī uzkrājušos karsto gaisu procesa pabeigšanai.

165.padoms: Notraipīji savu mīļāko džemperi vai džinsas un vairs nevari izmazgāt traipu? Lai tās nebūtu jāizmet, pamēģini apģērbu nokrāsot vai uzšūt atraktīvu ielāpu.

166.padoms: Mīļu dāvanu iesaiņošanai izmanto bērnu apzīmēto papīru - prieks saņēmējam, prieks bērnam un prieks dabai.

167.padoms: Ja nezini, kur likt savu nokalpojušos paklājus, pārklājus un segas, tad sazinies ar vietējo dzīvnieku patversmi. Tajās vienmēr šīs lietas tiek novērtētas un dzīvnieki būs pateicīgi!

168.padoms: Lai sildītos ziemas aukstajos mēnešos, iegādājies beramās tējas, nevis tējas, kas iepakotas atsevišķos maisiņos un pēc lietošanas tāpat ir jāizmet.

169.padoms: Sūtot kolēģiem e-pastus ar pievienotiem failiem, vēstules beigās atgādini: "Esi saudzīgs pret dabu un izdrukā šo dokumentu tikai, ja tas ir nepieciešams!"

170.padoms: Padomā divreiz, pirms iegādājies saviem bērniem atkal jaunu rotaļlietu! Uzlabo un saremontē jau esošās.

171.padoms: Izvēlies savu rēķinu apmaksu veikt tiešsaistē, izmantojot interneta piedāvātās iespējas. Tādējādi Tu patērēsi mazāk papīra.

172.padoms: Lai pārliecinātos par sava dzīvesveida draudzīgumu videi, aprēķini savu 'ekoloģisko pēdu': http://ej.uz/p4iz

173.padoms: Karstu ēdienu neliec uzreiz ledusskapī, vispirms atdzesē to. Tādējādi netiks tērēti energo resursi, lai ēdienu atdzesētu ātrāk!

174.padoms: Izmanto pēdējās ļoti aukstās dienas un noteikti iznes ārā un izrīvē ar sniegu kažokādu izstrādājumus. Būs kā jauni!

175.padoms: Iegādājies olas kartona iepakojumos, nevis plastmasas. Šie kartona iepakojumi pārsvarā tiek gatavoti otrreiz pārstrādātas makulatūras!

176.padoms: Dodoties kādā tālākā ceļojumā un vedot mājās suvenīrus, izvēlies tos ar apdomu. Labāk iegādājies ikdienā noderīgus priekšmetus ar konkrētās valsts tematiku, nevis nelietderīgus niekus!

177.padoms: Lai taupītu ūdens resursus, augļus un dārzeņus mazgā bļodā, nevis zem tekošas ūdens strūklas.

178.padoms: Ja Tu jau aktīvi šķiro atkritumus, tad stāsti par to saviem draugiem un kolēģiem, un mudini viņus darīt tāpat.

179.padoms: Saplīsa krelles? Nebēdājies, bet izrotā ar krelles pērlītēm žaketes, cepures, blūzes un citus apģērba gabalus. Izskatīsies lieliski!