ZAAO EKO burziņš

Oficiālā lapa
Ieteikt
 26

ZAAOnīcas novembra padomi!

60.padoms: Tagad, kad Hellovīna svētki ir beigušies, noglabā tērpu nākošam gadam, kad to varēsi uzlabot vai izmainīt pēc sirds patikas. Neizmet, bet pārveido.

61.padoms: Kad vien iespējams, veļu mazgā aukstā ūdenī. Tādējādi Tu ietaupīsi līdz pat 85% energoresursu, kas nepieciešami, lai ūdeni uzsildītu.

62.padoms: Gatavojot ģimenes pusdienas cepeškrāsnī, cik iespējams, vienlaicīgi liec gatavoties vairākus ēdienus. Tā Tu ievērojami ietaupīsi gan resursus, gan ēst gatavošanai paredzēto laiku.

63.padoms: Izvairies regulāri iegādāties ūdeni nelielās pudelēs. Tā vietā iegādājies vairākas reizes lietojamu ūdens pudeli un uzpildi ar avota ūdeni.

64.padoms: Mīļām, svētkos saņemtām apsveikuma kartiņām Tu vari dot otro dzīvību, pārvēršot tās par grāmatzīmēm. Otra dzīvība un dubults prieks par kartiņu!

65.padoms: Kad pienācis laiks nomainīt kādu elektronisko ierīci, apsver iespēju tās ziedot trūcīgajiem. Ja tā vairs nedarbojas, tad noteikti nodod otrreizējai pārstrādei.

66.padoms: Nomaini veco dušas uzgali pret jaunu un daudz energotaupīgāku modeli. Vecie dušas uzgaļi ļauj aiztecēt ļoti lielam daudzumam ūdens minūtē!

67.padoms: Iegādājoties produktus izvairies no pārmērīgi un atsevišķi iepakotām lietām (siera uzkodām, mazām sulas pakām, našķiem, utt.). Tā Tu izvairīsies radīt vairāk atkritumu!

68.padoms: Iegādājoties sveces rudens un ziemas vakariem, izvairies pirkt sveces trauciņos vai ietvaros. Labāk iegādājies svečturi, kurā nepieciešams tikai nomainīt sveci. Nekas lieks nepaliks pāri!

69.padoms: Kad beidz strādāt ar datoru, tad izslēdz savu bezvadu peli. Tādējādi Tu pagarināsi peles baterijas mūžu un radīsi mazāk bīstamo atkritumu!

70.padoms: Tase etiķa iztīrīs Tavu veļas mazgājamo mašīnu. Šādi tīrot, palaid to darboties tukšu - bez apģērbiem. Nav kaitīgās ķīmijas, nav plastikāta iepakojumi!

71.padoms: Kad vien iespējams iegādājies preces, kas izgatavotas no otrreiz pārstrādātiem materiāliem - papīra, plastmasas, kartona. Tā Tu parādīsi atbalstu otrreizējās pārstrādes procesam.

72.padoms: Netecini lieki ūdeni, kad mazgā rokas vai zobus. Aizgriez ūdens krānu, kamēr ūdens nav nepieciešams skalošanai. Tā Tu ievērojami ietaupīsi ūdens resursus!

73.padoms: Lai iegūtu tīru un garšīgu dzeramo ūdeni, izmanto ūdens filtrus, nevis iegādājies dzeramo ūdeni plastmasas pudelēs. Tā Tu samazināsi izmaksas par dzeramo ūdeni un radīsi mazāk atkritumu!

74.padoms: Nav nepieciešams datora ekrāna apgaismojumu uzstādīt maksimāli gaišu. Tev pietiks ar labi apgaismotu ekrānu, kā arī šādi tiek taupīti arī energo resursi!

75.padoms: Valsts svētku rotājumus savam mājoklim izgatavo pats, izmantojot izlietotu iepakojumu, avīzes, nolietotus sadzīves priekšmetus. Esi radošs un dod lietām iespēju dzīvo vēlreiz - svinot!

76.padoms: Gatavojot svētku maltīti izvēlies pašmāju produktus, jo tajos ir mazāk ķīmisko elementu un tos Tavs vēders "sapratīs" labāk. Veselīgi un garšīgi!

77.padoms: Svētku sveču pārpalikumus sakrāj un no tiem izveido jaunu sveci, kura sniegs prieku par radošumu, kā arī sildīs tumšos ziemas vakaros.

78.padoms: Neizmet vecās zobu birstes, bet gan izmanto tās apavu, cauruļu vai citu grūti aizsniedzamu vietu tīrīšanai! Zobu birstes otrā dzīve.

79.padoms: Ieteicams printerim iegādāties atkārtoti uzpildāmās kasetnes, nevis katru reizi pirkt jaunas, lai vecās tiktu izmestas.

80.padoms: Nolietotos šķīvjus uzreiz neizmet, jo tos vari gan ziedot trūcīgām ģimenēm, gan lietot kā puķupodu paliktņus, gan no to lauskām veidot interesantas kolāžas.

81.padoms: Bankomātā izņemot skaidru naudu vai apskatot atlikumu, cik iespējams, vairies izdrukāt papīra čekus. Neradi liekus atkritumus!

82.padoms: Tukšās metāla saldumu kārbas neizmet, bet izmanto tās, lai uzglabātu dažādas tējas, garšvielas, sausās brokastis vai kafiju. Šie produkti savas īpašības nezaudēs tieši slēgtos traukos!

83.padoms: Vecās un nolietotās mēbeles uzreiz neizmet, bet, liekot lietā radošumu, pārvērt tās līdz nepazīšanai modernas un stilīgas. Dod iespēju tām dzīvot vēlreiz

84.padoms: Lai taupītu energoresursus, sasaldētajai pārtikai ļauj pamazām atsalt istabas temperatūrā, nevis šim nolūkam izmanto mikroviļņu krāsni.

85.padoms: Krāj daļēji vai nedaudz izmantotas papīra lapas un no tām izveido oriģinālu piezīmju kladi. Pieej šim uzdevumam īpaši radoši un rezultāts Tevi patīkami pārsteigs!

86.padoms: Iegādājoties rotaļlietas bērniem, priekšroku dod izturīgām koka un metāla lietām, nevis ātri plīstošiem plastmasas izstrādājumiem.

87.padoms: Iegādājoties lietas mājoklim, izvēlies kvalitatīvas un ilgi kalpojošas lietas, jo tās varēsi lietot gadiem ilgi. Arī tas ir veids kā samazināt radīto atkritumu apjomu!

88.padoms: Neaizmirsti izraut no elektrības rozetes mobilā telefona vai portatīvā datora lādētāju tiklīdz ierīces ir pilnībā uzlādējušās! Nav nepieciešams lieki turēt tās lādēšanās režīmā!

89.padoms: Gatavojot Adventes vainagu, izvēlies dabiskus materiālus (čiekurus, priežu un egļu zarus, sūnas), nevis veikalā iegādājamus plastmasas rotājumus un dekorus.