ZAAO EKO burziņš

Oficiālā lapa
Ieteikt
 26

ZAAOnīcas janvāra padomi!

121.padoms: Sakopot mājokli pēc svētkiem, noteikti sašķiro ārā metamās lietās un izmet tās atbilstošā šķiroto atkritumu konteinerā!

122.padoms: Jaunā gada apņemšanos sarakstā noteikti iekļauj arī zaļās aktivitātes, kuras vēlies šogad aizsākt!

123.padoms: Pirms personīgu dokumentu un pierakstu izmešanas šķiroto atkritumu konteinerā, noteikti tos saplēs.

124.padoms: Pirms atbrīvojies no iepriekšējo gadu skolas un citiem pierakstiem, rūpīgi izvērtē, ko tiešām vairs nevajadzēs un tikai tad izmet vai piedāvā kolēģiem.

125.padoms: Neizmet un nenoliec dziļi plauktos pustukšas, līdz galam neaizpildītas klades un mapes. Izmanto tās arī turpmāk, veicot pierakstus skolā vai darbā.

126.padoms: Rakstot projektus, skolas darbus vai citus rakstu darbus, pēc iespējas izvairies tos vairākkārtīgi printēt, kamēr nav gatavi.

127.padoms: Jaunā gada apņemšanās raksti uz otrreiz pārstrādāta papīra un noglabā drošā vietā!

128.padoms: Izlietotos kafijas biezumus neizmet, bet gan izmanto tos vēlreiz kā ķermeņa skrubjus vai kā savādāk.

129.padoms: Iepērkoties izvēlies izberamos riekstus, žāvētos un kaltētos augļus, kā arī rīsus, griķus un citus graugu un pākšu augus, bez papildu iepakojuma.

130.padoms: Mapes dokumentu uzglabāšanai izmanto, kamēr tās labi kalpo. Pēc tam uzlabo tās apzīmējot vai aplīmē pēc saviem ieskatiem un lieto atkal piemērotam mērķim.

131.padoms: Brīvdienās dodoties svaigā gaisā, līdzi ņem siltu tēju termosā, nevis iegādājies to papīra vai plastmasas vienreizējās lietošanas traukos.

132.padoms: Ledusskapī atrodamos ēdienu pārpalikumus uzreiz neizmet, bet nopērkot klāt citas nepieciešamās sastāvdaļas, pagatavo gardu maltīti.

133.padoms: Lai atjaunotu kažokādas, neizmanto ķīmiskus līdzekļus, bet gan šajā aukstajā ziemas laikā iznes ārā un kārtīgi izberzē tās sniegā. Būs kā jaunas!

134.padoms: Cik iespējams pierakstus skolā un darbā veic elektroniski un neprintē. Tādējādi Tu neradīsi nevajadzīgus papīra kalnus!

135.padoms: Ziemas laikā pēc iespējas izmanto sabiedrisko transportu un vasaras laikā pārvietojies ar kājām vai velosipēdu.

136.padoms: Veic enerģijas monitoringu savā mājoklī, lai noskaidrotu, kuras ierīces patērē visvairāk elektroenerģijas.

137.padoms: Uzliekot saplēstajām biksēm vai mīļajam, sirušajam džemperim stilīgu ielāpu, tiem tiek dota otrā elpa un jauns izskats.

138.padoms: Ja esi nolēmis izbaudīt vannas priekus, dari to videi draudzīgi - nepildi vannu absolūti pilnu līdz malām ar ūdeni un lieto dabīgus mazgāšanās līdzekļus, izvairies no ķīmiju lietošanas.

139.padoms: Lai atsaldētu produktus, netecini uz tiem litriem siltā ūdens no krāna, bet gan atstāj uz nakti ārpus saldētavas un no rīta tie jau būs lietošanas kārtībā.

140.padoms: Salabo visus tekošos krānus citas ūdens noplūdes vietas mājoklī. Tādējādi netiks lieki tērēti ūdens resursi un rēķins būs mazāks.

141.padoms: Ja par elektroniku un citām lietām rūpēsies pienācīgi un veiksi nepieciešamās apkopes, tad ierīces kalpos ilgāk un tik drīz nenonāks atkritumu kaudzē!

142.padoms: Iegādājoties elektroniku, ņem vērā ne tikai energoefektivitāti un kvalitāti, bet arī garantijas laiku veidu. Tādējādi Tu nodrošināsies ar maksimāli ilgu preces lietošanas periodu!

143.padoms: Dodoties garākā ceļā, rūpīgi saplāno un līdzi ņem tikai nepieciešamo pārtikas apjomu. Ko neapēdīsi, tāpat būs jāizmet, tad kādēļ lieki tērēt naudu?

144.padoms: Dodoties 'apģērbu medībās' katrā veikalā neņem jaunu plastikāta maisiņu, bet gan paņem tikai vienu un visus pirkumus liec tajā.

145.padoms: Lai atkritumu šķirošana mājās būtu ērta un saprotama visiem ģimenes locekļiem, tad vēlams visiem kopīgi izstrādāt sistēmu kā tas tiks darīts un sagatavot atkritumu šķirošanas konteinerus.

146.padoms: Lietas, kuras regulāri nelieto (tādas kā ballīšu dekorācijas, instrumentus vai tērpus) aizņemies, nevis iegādājies no jauna. Ietaupīsi gan naudu, gan arī neradīsi potenciālus atkritumus.

147.padoms: Bērnu rotaļlietas, pasaku grāmatas un bērnu apģērbus neizmet, bet gan ziedo trūcīgām ģimenēm vai Sarkanajam Krustam. Šīs lietas tādējādi tiks ļoti novērtētas.

148.padoms: Tā vietā, lai iegādātos jaunu datoru un veco izmestu, apsver iespēju atjaunināt pārlūkprogrammu un datora ģenerāltīrīšanu. Iespējams, ka pēc šīm darbībām tas dators atkal kalpos kā jauns.

149.padoms: Lai mājoklis būtu gaišāks un nebūtu nepieciešams izmantot mākslīgo apgaismojumu, izvēlies pēc iespējas gaišākus aizkarus, sienu un grīdas krāsu, kā arī logus neaizsedz ar istabas augiem.

150.padoms: Pirms nodod EKO laukumos vai izmet citur nolietoto datoru, telefonu vai citas līdzīgas ierīces, pārliecinies, ka visa personīgā informācija no tām tiek izdzēsta.

151.padoms: Neskartus produktus (konservus, miltus, makaronus, utt.) ar neattaisītu iepakojumu, par kuriem zini, ka nespēsi izlietot, nogādā Sarkanajā krustā un ziedot tiem, kam tie ir vajadzīgi!