Dzīvības koks

Oficiālā lapa
Ieteikt
 32

Rozā lentīte - oktobrī

Krūts veselības mēnesis - oktobris, tā simbols ir rozā lentīte!


Informācija par krūts veselības mēnesi

Oktobris kā krūts veselības mēnesis pazīstams jau gandrīz trīsdesmit gadus. Tradīcija sākusies Amerikā, lai mazinātu saslimstību ar krūts vēzi, kā arī veicinātu izpratni par to, kā mazināt risku saslimt ar šo slimību, kādi faktori to ietekmē, kā arī veicināt izpratni par tā ārstēšanu, sniegtu atbalstu tiem, kuri saslimuši. Šī tradīcija tiek ieviesta arī Eiropā un kopš 2008.gada Eiropā oktobris ir krūts veselības mēnesis. Tad notiek daudz dažādu informatīvu, izglītojošu un iesaistošu pasākumu, lai pievērstu uzmanību saslimstībai, palīdzētu cīnīties par to, lai slimību atklātu agrāk un palīdzētu to ārstēt.

Rozā lentīte

Rozā lentīte par krūts vēža apzināšanās simbolu kļuva 1991.gadā. To radīja Evelīna H.Laudere, Krūts vēža izpētes fonda dibinātāja un Aleksandra Penija, žurnāla Self redaktore. E.Laudere teica: „Lentīte nozīmē apzināšanos. Tā nozīmē atbalstu sievietei, lai palīdzētu izdzīvot un uzvarēt šo slimību.”

Informācija par Eiropas krūts veselības dienu - 15.oktobri

Lai koncentrētu pasākumus, Eiropā kopš 2008.gada tieši 15.oktobris ir Krūts veselības diena. Tad visās Eiropas valstīs notiek pasākumi, lai pievērstu uzmanību krūts veselībai, profilaksei, vēža agrīnai diagnostikai un ārstēšanai. Tieši rozā krāsa ir tā, kas vieno visus šos pasākumus - pasaulē, Eiropā, arī Latvijā.

Kāpēc mums ir svarīga Rozā lentīte?

Lai arī Latvijā rozā lentītes vēl nav ierasta parādība, tas nenozīmē, ka pie mums nepastāv onkoloģiskās  problēmas. Tieši otrādi  - problēmu ir ļoti daudz un par tām ir jārunā! Katrs cilvēks, kurš oktobrī piespraudīs rozā lentīti pie apģērba, simbolizēs pārliecību, ka  dzīve pēc vēža turpinās! Katra rozā lentīte būs kā signāls un iedvesma daudziem Latvijas iedzīvotājiem un viņu ģimenēm, kas zina, kas ir krūts vēzis.


Jo vairāk rozā lentīšu būs oktobrī, jo drošāki mēs varēsim būt par savu mīļoto sieviešu - mammu, meitu, māsu, kā arī sievu veselību! Ikviena sieviete, kas saskārusies ar šo slimību, zinās, ka viņa nav viena!