Bizness un Bizness idejas

Ieteikt

Pamati

Viss sākas prātā, tapēc pirmais solis ir pārliecināties, lai tur viss kārtībā!

Idejām nav vērtības.
Tavas biznesa idejas nav nekas īpašs un pasaule nav pilna ar ļaundariem, kas vēlas tās nozagt. Tiec tam pāri! Jo vairāk ideju tu radīsi un apspriedīsi, jo vairāk un labākas radīsies. Ja tev ir kāda ideja, ko no visiem slēp, tad iespēja, ka to īstenosi un gūsi panākumus ir tuvu nullei. Atklāj savas labākās idejas!

Iemācies pateikt nē.
Tu nevari īstenot visas biznesa idejas, kas ienāk prātā vai par kurām esi dzirdējis, dzīvē nav tik daudz laika. Atrodi sev piemērotu biznesu, kas izmanto tavus dabiskos talantus un nav pretstatā ar taviem uzskatiem.

Naudai nav vērtības.
Tā tika radīta vērtības apmaiņai un pats par sevi tas ir tikai papīrs. Kad tu iepērcies, tu nemaini labumus pret papīru - tas ko tu atdod ir vērtība, ko radīji darbā. Tieši tāpat kā senos laikos izaudzētos graudus mainīja pret govīm. Tā vietā lai sapņotu par papīra kaudzēm, domā par to kā tu vari radīt vairāk vērtības.

Kas ir vērtība?
Lai saprastu, kas ir vērtība uzdod sev jautājumu: Kādas ir cilvēku vajadzības, vēlmes, problēmas un sapņi? Visa mūsdienu sabiedrība uz tā balstās.

Bagāti cilvēki ir labi.
Naids un skaudība pret veiksmīgiem un bagātiem cilvēkiem ir bīstama slimība. Tā vietā, lai noniecinātu, novērtē viņu smago darbu un talantu, un ignorē sliktās īpašības, jo neviens nav perfekts.

Tavs plāns neizdosies.
Plāna sastādīšana ir svarīgākais, ko izdarīt pirms darbības uzsākšanas, taču parasti darba gaitā atklājas jaunas problēmas un iespējas. Pārdomā plānu regulāri un koncentrējies vairāk uz vispārīgiem darbības principiem nevis detaļām.

Tavi mērķi nav tas, ko vēlies.

Kad tu sapņo, tevi motivē izjūtas nevis priekšmeti. To saprast ir būtiski, lai dzīvotu ar skaidru galvu un motivētu sevi un citus kaut ko darīt, piemēram, pirkt vai nepirkt kādu produktu. Agrāk ātri auto interesēja tikai profesionāļiem un smēķēšana bija padarīta stilīga, bet tagad filmu, datorspēļu un reklāmu iespaidā sporta auto ir kļuvuši par ko ļoti iekārojamu un smēķēšana veiksmīgi tiek pārvērsta par pretīgu ieradumu.

Pārpilnības mentalitāte.
Lai gūtu labumu sev, tas nav kādam jāatņem - tas ir JĀRADA! Mēs dzīvojam uz planētas ar ierobežotiem resursiem, taču tas nenozīmē, ka mums jāaprobežo domāšana. Vienmēr var atrast vēl labāku resursu vai tehnoloģiju un tas arī tiek nepārtraukti darīts. Piemēram, agrāk cilvēki neprata iegūt alumīniju no rūdas un tapēc tas bija vērtīgāks par zeltu. Bet tālā nākotnē nevienam ķīmiskajam elementam vairs nebūs vērtības un cilvēkiem liksies smieklīgi, ka mēs par tiem cīnījāmies.

Kļūdas ir dabiskas.
Tās ir daļa no mācīšanās procesa! Cilvēki, kas guvuši lielus panākumus ir savā mūžā pieļāvuši vairāk kļūdu kā pelēkā masa atļaujas pieļaut. Turklāt labi vadītāji neatlaiž top darbiniekus, kas kļūdas pēc zaudējuši miljonus, jo viņi saprot ka pieļautā kļūda bija investīcija darbinieka attīstībā nevis zaudējums.

Pasaule ir tavās rokās.
Pārāk daudz cilvēki uzskata, ka pasaules notikumi izraisa pārmaiņas viņu dzīvē un neko nav iespējams mainīt. Ja vien viņi apzinātos, ka, uzņemoties mazliet vairāk atbildības, lomas tiek mainītas vietām! Pat ja tev nozog mašīnu tā bija tava atbildība - tu to nopirki apzinoties riskus, tu to novietoji konkrētajā vietā, kur zaglim bija pieeja un tu to atstāji neuzraudzītu. Bagāti cilvēki uzņemas atbildību par visu, kas notiek viņu dzīvē un attiecīgi rīkojas.

Dzīve nav godīga.
Spēļu teorijā ir kāds interesants eksperiments. Piedalās cilvēks A un cilvēks B. Abiem ir jāsadala 100$ pētnieku dotas naudas. Cilvēks A izlemj cik liela daļa katram tiks dota un cilvēkam B ir viena iespēja apstiprināt vai noraidīt. Ja cilvēks B noraida, tad abi paliek tukšā. Šis eksperiments ir atkārtots daudz reižu un dažādās pasaules valstīs. Rezultāti vienmēr ir šādi - ja cilvēks A piedāvā dalīt 50:50 tad cilvēks B apstiprina, bet kolīdz cilvēks A vēlas paturēt 80% vai vairāk tā B praktiski vienmēr noraida un abi nesaņem naudu par velti! Rezultāts skaidrojams ar to, ka mēs cilvēki tik ļoti vēlamies, lai pasaule būtu godīga, ka mēs labāk atraidam naudu par velti nekā redzam, ka kāds cits dabon vairāk. Un kāpēc? Tas nav tā vērts. Pasaule nekad nebūs godīga! Ja kāds dabon 99$, kamēr tu tikai 1$ par velti, neesi muļķis un necenties ieriebt.

Pārņem kontroli pār sevi.
Lielākā daļa no darbībām un domām, kam cilvēki iziet cauri dienas laikā ir automātiskas. Darot kādu darbību vai domājot kādu domu atklal un atkal tā kļūst par paradumu un to nav nepieciešams veikt apzināti, kā arī tā neprasa daudz piepūles. Piemēram, tas ļauj vadot auto vienlaikus sarunāties vai vienkārši ko apdomāt. Sliktās ziņas - autopilots pieļauj kļūdas, kā arī par automātiskām kļūst negatīvas domas un darbības, un no tām ir grūti atbrīvoties. Tas izskaidro kāpēc tik bieži cilvēki ko iemācās, taču nepielieto. Atrisinājums ir attīstīt spēju pilnībā koncentrēties uz vienu domu/darbību/uzdevumu un izmantot to lai aizstātu vecās autonomās darbības ar jaunām un labākām. Tas gan nav viegli, it sevišķi ja ir jāpretojas spēcīgiem ieradumiem.

Ar laiku sadaļa tiks papildināta.