Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Maijs, 2013

Kas krievu lācītim vēderā? 31

Maskavā Latvijas dienās «Оцени Латвию» jeb Novērtē Latviju viesojās Latvijas uzņēmēji, dizaineri, pavāri un filozofi. Arī Draugiem.lv grupas uzņēmuma Mapon vadītājs Ģirts Zariņš un projektu vadītājs Lauris Liepiņš devās uz Maskavu, lai iepazīstinātu ar savu uzņēmumu un uzzinātu – vai krievu lācis ir tik drūms kā izskatās, ko tas ēd un – kā tādu pielabināt?
Vizīte Maskavā bija pirmā dalība valsts rīkotā pasākumā kādam no Draugiem.lv grupas uzņēmumiem. Kopumā šo pieredzi Ģirts vērtē pozitīvi, jo īsā laikā iegūts tik daudz informācijas, kontaktu un sapratnes par procesiem, ko citādi būtu grūti izdarīt.
Biznesa sarunas, protams, ir aizraujošas, bet interesanti uzzināt – kā valsts vizīte izskatās „no iekšpuses”. Tieši par to, nevis līgumiem un biznesa plāniem Oranžērijai pastāstīja Mapon vadītājs Ģirts Zariņš.
Lauris Liepiņš (Mapon), Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un Ģirts Zariņš (Mapon)
Uz Maskavu mūsējie lidoja kopā ar ekonomikas ministru un Valsts Investīciju aģentūras pārstāvjiem. Lidojuši ar „parasto” reisu, turklāt pat ministrs sēdējis ekonomiskajā, nevis biznesa klasē. Nekādas privilēģijas valdības vīriem nebija, Pavļutam vieta izrādījās lidmašīnas vidū, delegācija nesēdēja kopā, bet bija „izmētāta” pa dažādām vietām lidmašīnā. Mēs gadījāmies tuvumā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) bosam – Andrim Ozolam, kurš visu ceļu nerimtīgi runāja par dažnedažādiem plāniem un idejām.
Maskavas centrs naktī
Maskavā delegāciju sagaidīja vēstniecības auto, kas bija paredzēts ministram, savukārt pārējiem bija noorganizēts autobuss, kas aizveda uz viesnīcu. „Viesnīca bija patiešām iespaidīga,” priecājās Ģirts. Tā kā ministram ir noteikta viesnīcu kategorija, kādā jāmitinās, aģentūra bija parūpējusies, lai arī pārējā delegācija var tajā dzīvot, turklāt par ievērojami zemāku cenu, nekā tā maksā parasti. Tās cenas tur, protams, kosmiskas – alus glāze ap astoņiem latiem, salātu porcija – 30, toties brokastīs – bezmaksas šampanietis un katru rītu restorānā meitene spēlē arfu,” Krievijas galvaspilsētas specifiku ieskicē Mapon vadītājs. 
Nolēmuši tomēr neizmēģināt, cik lieliski ir trīsdesmitlatīgie salāti, puiši gastronomiskos priekus atlika uz vakaru, kad visa delegācija bija uzaicināta uz oficiālo pieņemšanu. Kā jau oficiālā vizītē, ejot uz pieņemšanu, jāievēro noteikts dresscode jeb apģērba stils. Uzcirtušies tumšos uzvalkos mūsu „Maskavas iekarotāji” devās uz banketu.
Ģirts Zariņš (Mapon), Andris Ozols (LIAA) un pavārs Mārtiņš Sirmais
Pieņemšanas sākumā dažādas oficiālas amatpersonas norunāja neformālas uzrunas no sērijas – dzīvosim draudzīgi. Pēc tam sekoja bankets. Varēja redzēt, ka cilvēki ir centušies: Mārtiņš Sirmais un citi pavāri gatavoja ēdienus latviešu stilā, „B bāra” bārmeņi gatavoja „Rīgas balzama” kokteiļus, Ivars Kalniņš vadīja vakaru, un fonā skanēja džeza mūzika.”
Neoficiālā daļā iespējams par sevi atgādināt ietekmīgiem ļaudīm
Svarīgākā pieņemšanas daļa ir neoficiālā, kurā iespējams „noķert” un par sevi atgādināt dažādiem ietekmīgiem ļaudīm. Piemēram, ļoti „iekārota” bija kādas lielveikalu ķēdes vadītāja, jo pārtikas ražotājam noslēgt līgumu ar šādu partneri nozīmētu iegūt milzīgu tirgus pīrāga gabalu. Banketā īpaši izcēlies modes mākslinieks Dāvids, kurš, protams, ne tuvu nebija saposies melnā uzvalkā, bet bija košs kā allaž. Ģirts gan atzīmē, ka pagalam dīvaini bijis vērot dažus kolēģus, kas „atstāt iespaidu” un vienoties par biznesu bija ieradušies džinsos. „Tāda mazliet nenopietna attieksme,” rezumē viņš. 
Kopumā, lai arī balzama kokteiļi bijuši ļoti pieprasīti, bankets izticis bez starpgadījumiem – neviens pārlieku ieskurbis banketa viesis nav manīts un izticis arī bez – nacionālajiem un „vai tu mani cieni” skandāliņiem.
Lauris (trešais no kreisās) un Ģirts oficiālajā sanāksmē
Nākamajā rītā, lai arī brokastu šampanietis viesnīcā šķita vilinošs, tomēr Ģirts un Lauris devās uz tehnoparku „Строгино”, kurš bija iekļauts arī Daniela Pavļuta dienaskārtībā. Tehnoparks ir kaut kas līdzīgs biznesa inkubatoram. Ja tev izdodas pierādīt, ka izdomātais bizness ir spējīgs pelnīt, Tev par nelielu samaksu tiek iedotas telpas un cits atbalsts, lai atvieglotu biznesa uzsākšanu. Interesanti, ka ēkā blakus atrodas gan biroji, gan nelielas ražotnes. Īsts skudru pūznis. „Forši, ka, ejot kopā ar ministru, nav kauns, bet drīzāk otrādi – viņš reāli saprot biznesu, uzdod jautājumus, piedāvā idejas sadarbībai un ne mirkli nerodas šaubas par viņa kompetenci. Tas viss kopā ar perfektu krievu valodu, kurā viņš runā tikpat labi kā angliski,” ministru novērtē uzņēmējs.
Šajās dienās Maskavā izdevies sarīkot arī pāris biznesa tikšanās, izveidoti labi kontakti Krievijas tirdzniecības palātā, gūta arī pārliecība, ka, lai nopietni sāktu domāt par milzīgo Krievijas tirgu, vēl jāveic daži mājasdarbi. 

Kopumā Ģirts uzskata, ka vizīte uz Maskavu ir bijusi veiksmīga, jo mērķis – iepazīties ar Krievijas tirgu un uzņēmējiem, kā arī saprast, vai Mapon redz savu nākotni Krievijā - ir īstenots un rezumē: „Viens ir tūkstoš reizes dzirdēt, otrs redzēt paša acīm!”

28 cilvēkiem patīk

Vairāk