Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Maijs, 2013

Programmētājs ir kā pavārs 12

Metālists, baikeris, aizrautīgs datorspēles „World of Warcraft” fans un mūziķis– tāds ir Andris Začs, viens no draugiem.lv programmētājiem. Pirms pieciem gadiem viņš aktīvi ienāca draugiem.lv komandā un ar savu darbu pārsteidz joprojām.

Programmēt Andris sācis jau bērnībā, kad mājās parādījās pirmais primitīvais dators. Uz tā, ja gribēja kaut ko uzspēlēt, vajadzēja programmēt, citu neko uz datora nevarēja darīt. Programmēt viņš iemācījies pašmācības ceļā, un pirmais lielais palīgs bija padomju laika grāmata „Kā Pēcis Beisikāns Maiju Saprātiņu programmēt mācīja”. 
Andris pirmais no labās grupā "Frailty"

Līdzās programmēšanai, parādījās interese par metālmūziku. Kopš 8.klases Andris ir metālists: „mani piesaista viss stils kopumā – gan izskats, gan mūzika,” stāsta Andris. Andrim patīk, ka metāla piekritēji, tajā skaitā viņš, ir citādi domājoši. Viņš negrib dzīvot pēc viena šablona. Andris sevi sauc par īstu metālistu, taču uzsver, ka nav obligāti jāizskatās kā metālistam, lai sauktos par tādu: „Arī vīrietis baltā jakā un baltās biksēs var būt metālists. Ārējais izskats tikai parāda to, ka esi patiess”.

Ģitāru Andris spēlē aptuveni 10 gadus. Mājās stāvējusi vecākā brāļa ģitāra, kuru brālis nespēlēja. Andrim gan iepatikās un viņš ģitārspēlei neatmeta ar roku. Pēc kāda laika parādījās interese par metālu un tad jau gribējies spēlēt smagāku mūziku. 

Frailty Mūzika

„Man liekas, ka metālmūzikā ir milzīgs spēks un enerģija, ar šo spēku cilvēks cenšas nodot vēstījumu citiem,” tā Andris skaidro viņa patiku pret šo mūzikas stilu. Andrim patīk, ja skaņdarbi ir sarežģīti, atšķirīgi un komponēti minorā (skaņkārta ar skumju skanējumu*). „Ja kāds akords parādās mažorā un uzspīd kā saulīte, tas arī ir ļoti skaisti”. 

Andris spēlē ģitāru grupā „Frailty”. Šī gada februārī grupa tika apbalvota kā 2012. gada labākā metālmūzikas grupa un labākais albums. Šobrīd „Frailty” strādā pie sava jaunā albuma, taču paralēli tam Andris veido savu muzikālo projektu. Kā viņš saka, tad tas būs metālmūzikas un simfonijas apkopojums.

Andrim mīļa nav tikai smagā mūzika. Viņam patīk arī folkmūzika. Arī tautas mūzikā var saskatīt līdzību ar metālu – gan idejiski, gan skanējuma ziņā.

Programmēšanas zināšanas noder arī mūzikas komponēšanā. Ja grupā nav bundzinieka, tad bungu melodiju var uzprogrammēt. Mūzika, kas ir uzprogrammēta no A līdz Z, Andrim gan nepatīk: „Man liekas, ka vajag arī kaut ko dzīvu ielikt, tas rada to fīlingu. Bet ja daļa ir sintētiska, daļa dzīvajā, tas ir forši.”

Pēc Andra domām, programmētājs ir kā pavārs, kas soli pa solim veido recepti un secīgi pagatavo ēdienu. Programmēšana ir radošs darbs, tā nav tikai matemātisku formulu rakstīšana visas dienas garumā. Reizēm Andris kādu darbu atliek un pagaida, kad atnāk mūza, citādi darbs lēni iet uz priekšu. Šobrīd viņa aktīvākais darbs norit pie mobilās draugiem.lv versijas. 

Pēc Andra domām, labs programmētājs ir tāds, kas prot loģiski sakārtot domu. Protams, ka vienmēr ir jāpilnveidojas: „Ja es paskatos uz saviem iepriekšējo gadu darbiem, tad var redzēt atšķirību un kļūdas. Sevi attīstīt var tikai darot”.

Sevi attīstīt var tikai darot

Kad Andris pirms pieciem gadiem atnāca uz draugiem.lv, viņam daudz kas nepatika kodos, kas bija veidoti iepriekš. Gribējies šo to mainīt un sakārtot. Arī tagad ir daudz ideju par to, ko gribētos uzlabot portālā, kas palēnām arī tiek darīts. Viens no Andra autordarbiem ir spēle „Duraks”, kuru spēlē vairāk nekā 329 tūkstoši portāla lietotāju. Viņš ir priecīgs, ka cilvēkiem patīk šī spēle. Vaicājot, kāds ir spēles princips no programmēšanas puses, Andris stāsta, ka pamatā ir daudz galdiņu, kas ir izvietoti serverī. Lietotājs nosūta uz serveri komandas un saņem atpakaļ to, ko citi dara. 

Ocularis Infernum Mūzika

Ideja, kuru Andris gribētu realizēt, ir komunikācijas izveidošana starp sociālajiem portāliem: „Ja es esmu draugiem.lv lietotājs, bet mani draugi lieto facebook.com, tad būtu forši, ja nevajadzētu obligāti būt otrā portālā, lai komunicētu. Nebūtu nevienam jāpamet sava vietiņa un visi dzīvotu laimīgi”. 

Bez programmēšanas un muzicēšanas, Andris aizraujas ar datorspēles „World of Warcraft” spēlēšanu. Tā ir spēle, kurā spēlētāji no visas pasaules izveido dažādus varoņus un dodas izpētīt maģisko spēles pasauli. Andrim patīk, ka spēlē var komunicēt ar draugiem, kā arī iepazīties ar ārzemniekiem: „Tas arī ir sava veida sociālais portāls, kurā tu uzaicini savus draugus, iepazīsties ar jauniem cilvēkiem,” stāsta Andris. Ar savu draudzeni Andris iepazinies, pateicoties tieši šai spēlei. Lai arī spēle ir interesanta, Andris noteikti to neiesaka bērniem, jo tā izraisa atkarību. 

Arī motora rūkoņa Andrim ir tuva. Jau vairākus gadus viņš brauc ar motociklu. Kā pats saka, tad viņam ir „opīša” motocikls, nevis jaudīgs baiks – mocis ātri neiet, bet ar to var vienkārši baudīt, kā motors rūc. 

Andris pirmais no labās grupa Ocularis Infernum

67 cilvēkiem patīk

Vairāk