Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Decembris, 2013

Ko svinam, kā svinam? 5

Latvieši nemāk svētkus svinēt – šāds apgalvojums nereti izskan, jo īpaši novembrī, kad Latvija svin valsts svētkus. Mēs negribam piekrist šim apgalvojumam, bet centāmies noskaidrot – kuri svētki jums ir visbūtiskākie?

Portālā izvietojām aptauju, kurā lūdzām atbildēt uz dažiem jautājumiem par jums svarīgākajiem un gluži otrādi – nenozīmīgākajiem svētkiem.

Ziemassvētki un citi svētki

Sāksim ar populārākajiem. Bez pārsteigumiem pirmajā vietā ierindojušies Ziemassvētki. Tos par svarīgākajiem atzinuši 83,15% respondentu. Seko Jaunais gads ar 53,4% un Līgo ar 47,7 %. 93,90% Ziemassvētkus svin ģimenes lokā, bet ārpus tās vien 7, 95%. 

Otri populārākie ģimenes svētki ir Lieldienas, trešajā vietā - Jaunais gads. Interesanti, ka Jaunais gads ir populārāko trijniekā gan kā ģimenes svētki – 68,85%, gan arī kā svētki, ko svin ārpus ģimenes – 38,65%. Tātad ievērojama daļa draugiem.lv lietotāju, visticamāk, sāk svinības ģimenes lokā, bet vēlāk dodas izklaidēties ar draugiem. Interesanti, ka 5% aptaujas dalībnieku atzīmējuši, ka ārpus ģimenes svin Mātes dienu.

Svinam nejēdzīgus svētkus?

Viens no aptaujas jautājumiem bija par svētkiem, kuri, jūsuprāt, ir visnejēdzīgākie? Ar lielu atrāvienu šeit līdera godā ierindojušies Helovīni  -  66%, tiem seko Eiropas diena, kas, kā uzrāda aptauja, ir pagalam nepopulāra un nesvarīga diena. Interesantāk ir ar jau minētajiem Helovīniem. Visnesvarīgāko dienu kopā ar ģimeni svin 4,5%, bet ārpus ģimenes svinībām Helovīni ir kā ceturtie populārākie svētki ar 20,45%.

 Zīmīga situācija ir arī ar 9.maiju kā Uzvaras dienu. Šajā datumā atzīmējama arī Eiropas diena, bet tieši daudz peltās svinības, kas ik gadu tracina sabiedrību, ir nozīmīgi ģimenes svētki 2,45 % draugiem.lv lietotāju, turklāt tieši vecumā virs 60 gadiem. Ņemot vērā, ka šajā vecuma grupā, portālu lieto praktiski tikai latvieši, jāsecina, ka ievērojamai daļai mūsu vecvecāku varētu būt sāpīgi noraudzīties jezgā ap datumu, kas viņiem svarīgs.

Valsts ir. Vai ir svētki?

Viens no mūsu mērķiem bija saprast, cik svarīgi draugiem.lv lietotājiem ir Latvijas valsts nozīmīgie datumi – 18. novembris, 11. novembris un 4. maijs. Par nozīmīgākajiem jūs atzināt Latvijas valsts proklamēšanas dienu – 18. novembri – 17,5% to atzīmēja kā vienu no svarīgākajām svinamajām dienām, kas ievietoja valsts nozīmīgāko datumu jūsu nozīmīgo datumu piektajā vietā. Vēl bēdīgāk klājās Lāčplēša dienai – 9,45% un 10. vieta, bet 4. maijam vien 8,6% un 11. vieta. 

Runājot par svētkiem, ko svinam ģimenē vai ārpus tās, situācija ir līdzīga – 25,30% aptaujas dalībnieku Neatkarības dienu svin kopā ar ģimeni, 18, 25% ārpus tās, bet pārējie, acīmredzot, nesvin nemaz. Aina visnotaļ skumja, kam nelielu optimisma stariņu piešķir vien fakts, ka salīdzinoši maz – tikai 2,55% aptaujas dalībnieku 18. novembri uzskata par nejēdzīgiem svētkiem. Jāatzīmē arī, ka visaugstāk Neatkarības dienu vērtē skolnieki un pirmspensijas vecuma respondenti, savukārt visskeptiskākie ir 30 -50 gadus veci draugiem.lv lietotāji.

9 cilvēkiem patīk