Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Novembris, 2015

No draugiem.lv uz ASV 8

Jauns mēnesis un jauna iepazīšanās ar kādu no draugiem.lv lietotājiem. Tie vienmēr ir īpaši stāsti un šī reize nav izņēmums. Draugiem.lv jau ilgstoši sadarbībā ar žurnālu National Georgaphic Latvija notiek konkurss, kur lietotāji tiek aicināti piedalīties ar saviem ceļojumu aprakstiem un fotogrāfijām. 

Pavisam nesen no ceļojuma pa ASV, ko vinnēja šajā konkursā, ir atgriezies Žigimants Krēsliņš.  Pēc sarunas ar Žigimantu man jāatzīst, ka viņš ir apstiprinājums teicienam – jo vairāk dara, jo vairāk var izdarīt! Cilvēks, kurš nečīkst par to, ka nav laika, bet pavada piepildītas dienas. 

Viņš pats par sevi saka: „Esmu 38 gadus vecs, labi noaudzis tēvainis.” Žigimants pēc profesijas ir vēstures skolotājs, kultūras darba organizators un tūrisma gids. Lai gan skolotāja darbs ir sirdij tuvs un labprāt šajā profesijā atgrieztos, tomēr krīzes laikā atalgojuma dēļ šo darbu ir pametis. Bet kopumā pieredze ir ļoti liela un bagāta- strādājis slimnīcā, policijā, vilcis telefona kabeļus, bijis kurinātājs, web lapas redaktors, žurnālists un vēl darīti citi mazi darbiņi, no katra ir kas gūts, sastapti dažādi cilvēki. 

Par savu šī brīža nodarbošanos Žigimants stāsta: „Nu jau vairāk nekā desmit gadus esmu bērnu organizācijā Liepājas Jaunie Vanagi brīvprātīgais. Strādāju ar bērniem un jauniešiem, organizējot brīvā laika pavadīšanu. Šobrīd esmu jaunatnes treneris neformālajā izglītībā. Tas ir tāds džeks, kas organizē apmācības un māca jauniešiem labas lietas. Savas specifiskās pieejas dēļ neesmu ļoti iecienīts darba devēju vidū, bet nēsāts uz rokām pašu jauniešu vidū.” Šajā pašā jomā darbojas arī citviet Eiropā. Vēlas strādāt radošā darbā, kas nav ierobežots ar konkrētu darba laiku un sēdēšanu birojā no zvana līdz zvanam, kā arī nākotnē plāno vairāk pievērsties žurnālistikai. Un, ja tā visa šķiet par maz, tad 5 reizes nedēļā atradīsiet Žigimantu futbola laukumā.

Sirdij tuva ceļošana nevis tūrisms

Žigimanta ceļojuma aprakstus draugiem.lv atradīsiet ne vienu vien, tie te ir publicēti jau vairāku gadu garumā, tāpēc ir skaidrs, ka ceļošana ir vēl viena viņa aizraušanās, hobijs un neatņemama dzīves sastāvdaļa. Lūdzām pastāstīt, kā šī ceļošanas mānija ir sākusies: „Ceļošana ir nebeidzama pieredze un dzīves skola, nevaru iedomāties sevi atrodoties vienā vietā. Patīk ceļot jau kopš laikiem, kad pamuku no kopējās talkas, būdams vien piektajā klasē, un, lai nokļūtu mājās, stopēju mašīnas. Sapratu, ka tas ir varen jautri. Sāku stopēt pa Latviju un daru to joprojām. Tā reāli sāku ceļot nesen, jo līdz tam man tā ceļošana bija vien piedalīšanās dažādos projektos Eiropā. 

Eiropā pārvietoties ar stopiem vispār ir lēti, paliec teltī un pa retam nopērc ko uzēst
Tik ilgi pētīju bildes ar Maču Pikču, ka vienu dienu sapratu, ka man nekad nebūs tik daudz naudas, lai aizbrauktu normāli, tāpēc jābrauc nenormāli. Meklēju veidus kā ietaupīt un sistēma ir „atkosta” - var atrast lētākas lidmašīnas biļetes, nav jāpaliek viesnīcās, nav jāēd restorānos. Eiropā pārvietoties ar stopiem vispār ir lēti, paliec teltī un pa retam nopērc ko uzēst. Mans budžets tādiem Eiropas braucieniem parasti bija vien ap pārdesmit eiro. Var ceļot dažādi - palikt dārgās viesnīcās, maksāt tūrisma firmai par visu ceļojuma paketi un vienkārši, nedomājot ne par ko, izbaudīt braucienu. Es gan to saucu par tūrismu. Ceļošana, pirmkārt, jau ir izacinājums. Ja godīgi - nevaru sevi iedomāties braucam ar kādu grupu konkrēti izplānotā maršrutā. Man katrs brauciens ir izaicinājums, un, tikai izburoties cauri piedzīvojumiem un negaidītiem pavērsieniem, to var saukt par ceļojumu.”

Nekur nav tik labi kā mājās

Nākotnē azartiskais ceļotājs vēlētos apceļot visas valstis, līdz šim pabijis 40 no tām. Tajā pašā laikā esot vietas, kuras kļuvušas īpaši tuvas un tajās ir vēlme atgriezties vēl un vēl, piemēram, Slovēnijā. Mums bija interesanti uzzināt, vai Žigimants izvēlas ceļot arī tepat pa Latviju vai tomēr vilina tikai svešas zemes, uz ko viņš atbildēja: „Sanāk paceļot arī pa Latviju. Kopā ar saviem jauniešiem nereti dodamies pārgājienos vai izbraucienos. Esam kājām izstaigājuši Kurzemes piekrasti, bijuši izbraucienos gandrīz visā Latvijā. Kaut kā mazāk iznācis paceļot pa Latgali, ko noteikti mēģināšu labot jau tuvākajā laikā. Latvijā nav daudz vietu, kur neesmu bijis, jāsaka, ka man ļoti patīk mana dzimtene. Mēs paši nenovērtējam, kas mums ir. 

Šajā vasarā braucu pa Latviju ar meitenēm no Ungārijas. Viņas bija sajūsmā un stāstīja, cik mums ir brīnišķīga zeme. Aizdomājos, cik ļoti ārzemniekiem mēs patīkam ar savu tīrību un vienkāršību, cik skaista ir mūsu zeme. Man pašam kā kurzemniekam visvairāk patīk Kurzemes puse- jūrmala un mežs. No pilsētām patīk Kuldīga, protams, nav labākas pilsētas par Liepāju, un es ļoti lepojos ar savu pilsētu. Patīk Cēsis. Tādas skaistās mazpilsētas.” Ja godīgi, jo īpaši nozīmīgi ir dzirdēt atzinīgus vārdus par mūsu pašu Latviju no cilvēka, kurš ir redzējis gana daudz iespaidīgu skatu citās valstīs, bet tik un tā atzīst savu zemi par skaistu un mīļojamu.

Dalība konkursā un uzvara tajā

Par dalībnieku National Geographic Latvija konkursā Žigimants ir kļuvis nejauši, jo tāds pašmērķis neesot bijis un ķeksi par dalību tajā, pievienojot ceļojumu aprakstu, ir ielicis neapzināti, taču par uzvaru nav šaubījies. „Skan varbūt augstprātīgi, bet es zināju, ka agrāk vai vēlāk es uzvarēšu šo konkursu. Palasu ceļojumu aprakstus un saprotu, ka es rakstu labāk. Esmu lasījis kādus 4-5 patiešām aizraujošus aprakstus, bet pārējie ir nedaudz garlaicīgi. Tā kā uzvara bija laika jautājums,” atzīst Žigimants. Augstprātīgi vai pašpārliecināti – tam pat nav nozīmes, jo fakts paliek fakts, viņš nekļūdījās un tika pie ceļojuma ne tikai uz Vašingtonu kā sākotnēji bija domāts: „Pats netiku uz gala pasākumu Rīgā, aizsūtīju sievu, jo biju Urugvajā taja laikā. Viņa man zvana un kliedz, ka esmu vinnējis galveno balvu! Protams, ka biju laimīgs. 

Šobrīd strādāju pie grāmatas par Dienvidameriku
Sapratu, ka 3 dienas Vašingtonā nav tas, ko es vēlos. Runājām ar National Geographic Latvija cilvēkiem un viņi bija ļoti pretimnākoši, meklēja iespēju man atpakaļceļa biļeti nopirkt no San Francisko, lai varu mazliet paceļot pa ASV. Esmu ļoti pateicīgs viņiem par šo iespēju, jo 3 dienu ceļojums pārvērtās par 3 nedēļu ceļojumu, kura laikā izbraukājām vairākus nacionālos parkus, nelegāli nakšņojām mežos, domājot atnāks grizli lācis vai nē, ar nomāto mašīnu dragājām pa tuksnesi, rāpāmies kalnos un ēdām Mc Donaldos. Trīs nedēļas paskrēja kā trīs stundas. Par šo braucienu taps apraksts. Šobrīd strādāju pie grāmatas par Dienvidameriku. Tā ir nobeigumā fāzē, uzreiz pēc tās ķeršos pie ASV apraksta. Domāju, ka nākamā gada sākumā lasītāji varēs iepazīties ar maniem piedzīvojumiem ASV.” 

Ceļojumu apraksti, kurus vērts izlasīt

Kamēr tiek pabeigta grāmata un uzrakstīts apraksts par ceļojumu, ko Žigimants ir vinnējis konkursā, varam ielūkoties jau līdz šim tapušajos stāstos:

Žigimants nav ļoti aktīvs sociālo tīklu lietotājs un draugiem.lv pārsvarā dalās ar ceļojumu aprakstiem, te arī esot savs pastāvīgo lasītāju loks izveidojies. Seko viņa piedzīvojumiem līdzi arī Tu vai arī, ja pats esi ceļotājs, neslinko, padalies ar saviem stāstiem Ceļojumu aprakstu sadaļā.

128 cilvēkiem patīk

Vairāk