Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Marts, 2013

Draugu ēnas 3

Biznesa izglītības biedrības Junior Achievement – Young Enterprise Latvija organizētās ikgadējās karjeras izglītības akcijā „Ēnu diena” 13.februārī piedalījās vairāk nekā 10 000 zinātkāru jauniešu no visas Latvijas, iepazīstot dažādu profesiju ikdienu vairāk nekā 510 uzņēmumos un iestādēs.

Arī uz draugiem.lv biroju, lai ēnotu programmētājus, dizainerus, reklāmas speciālistus, projektu vadītāju un runasvīru, ieradās 12 ēnas no dažādām Latvijas pilsētām. 

Ēnas, pirms tikties ar saviem ēnojamiem, īsā ievadlekcijā iepazinās ar draugiem.lv darbību un ekskursijā apskatīja biroju. Pēc pusdienām pavadīja laiku kopā ar savu ēnojamo un iepazinās ar darbinieka darba specifiku, veicamajiem pienākumiem, bet pēc tam jau ķērās pie pavisam nopietna darba – izstrādāt jaunumus draugiem.lv Ceļojumu sadaļā. 

“Ēnu dienu mēs uztveram nopietni – tā nav skolēna brīvdiena, kas pavadīta kādā uzņēmumā. Mums tā bija reāla darba diena. Mēs neradījām neko mākslīgi, ļāvām jauniešiem iepazīt ikdienas darba vidi. Mūsuprāt, ir svarīgi, lai jaunietis uz savu nākamo profesiju neskatītos caur rozā brillēm, jo ne katra diena pat visiekārojamākajā profesijā ir svētki, gadās arī pamatīgi pasvīst, bet katrā ziņā garlaicīgi pie mums nav,” Ēnu dienu atceras draugiem.lv personāla vadītāja Santa Līce-Krūze.

Kopumā ēnot draugiem.lv pieteicās 138 jaunieši, bet pēc rūpīgas atlases tik izvēlēti 12. “Piesakoties izsludinātajām vakancēm ikvienam bija jāuzraksta motivācijas vēstule, un tās visas arī rūpīgi izlasījām un tikai pēc tam uzaicinājām jauniešus pie mums,” turpina Santa Līce-Krūze. Atlasē tika ņemts vērā- jaunieša iepriekšējā pieredze, sabiedriskā darbība (dalība skolēnu organizācijās un ārpusklases nodarbībās), kā arī spēja pamatot, kāpēc tieši viņš ir tas, kuram jāēno draugiem.lv. 

Ikvienam bija jāuzraksta motivācijas vēstule, un tās visas arī rūpīgi izlasījām un tikai pēc tam uzaicinājām jauniešus pie mums

Piemēram, draugiem.lv runasvīra Jāņa Palkavnieka ēna Anda Kaņķele savā pieteikumā rakstīja- “biju vidusskolas pašpārvaldes prezidente un intensīvi plānoju skolas sabiedrisko dzīvi, organizēju pasākumus, koordinēju darbus, dalīju pienākumus un uzņēmu skolā viesus no citām skolām. Šī pieredze man iemācīja saskarsmi ar cilvēkiem un problēmām, jo ne vienmēr viss iecerēties izdodas dažādu apstākļu sakritības dēļ. Iemācījos uzklausīt citu idejas, nonākt pie kompromisiem strīdu situācijās. Šobrīd joprojām darbojos skolas pašpārvaldē, nu jau kā veterāns, kas dod padomus “jaunajiem”. Tā kā man patīk darbs ar cilvēkiem, saskarsme, komunikācija, daudzpusīgs un interesants darbs vēlētos uzzināt, kā ir strādāt populārākajā un ilgtspējīgākajā sociālajā portālā draugiem.lv, kas rūpējas par saviem darbiniekiem un nodrošina patīkamu atmosfēru darba vietā.”

Ko jaunieši ieguva, ēnojot draugiem.lv?

Anda Kaņķele, ēnoja runasvīru

Šogad “Ēnu dienā” draugiem.lv man bija lieliska iespēja redzēt ideālu vadības-darbinieku attiecību modeli un vidi, kurā darbinieks var justies laimīgs un vajadzīgs. Interesanti bija iejusties vienu dienu runasvīra Jāņa Palkavnieka darba dienā, kura nav sēdēšana tikai birojā, bet arī aktīva iesaistīšanās projektu plānošanā un veidošanā, draugiem.lv tēla spodrināšanā. Šī diena man bija neatsverama pieredze, kura man palīdzēs izvēlēties nākotnes profesiju un iepazīt Jāni kā personību.

Nils Bērziņš, ēnoja programmētājus

Esmu neizsakāmi priecīgs par iespēju, kas man tika dota – redzēt, kā pie Jums ir un kā Jūs strādājat. Īsumā teikšu tā - esmu vairāk nekā apmierināts par šo dienu un sagaidīju no Ēnu dienas visu, ko vien varēju sagaidīt un vēlreiz varēju pārliecināties, ka programmēšana tiešām varētu būt profesija, ar kuru es saistīšu savu nākotni.


Daniels Mekšs, ēnoja dizainerus

Šī bija mana pirmā (un arī pēdējā) ēnu dienas pieredze, un kopumā esmu apmierināts. Šī diena manās acīs tikai pastiprināja iespaidu par draugiem.lv kā radošu, atvērtu un dinamisku uzņēmumu, kurš rūpējas par darbiniekiem un ir ļoti demokrātisks savos uzskatos. Kas attiecas uz pašu profesiju, ko ēnoju, proti, dizainers, varu teikt, ka noteikti bija interesanti un uzskatu, ka šī pieredze palīdzēs man izdarīt kādus secinājumus par konkrētās profesijas atbilstību man. Patīkami, ka ēnošana neaprobežojās tikai ar skatīšanos vien, bet bija padomāts arī par praktisko uzdevumu, kas ļāva uz brīdi iejusties īsta darbinieka ādā un mēģināt tikt galā ar vienu no daudzajiem ikdienas izaicinājumiem. 

Elmārs Timoškāns, ēnoja programmētājus

Ēnu diena man ļāva uzzināt daudz jauna par programmētāja profesiju un pašiem draugiem.lv. Pēc šīs dienas, es droši varu teikt, ka šī profesija ir tā, ar kuru es vēlos saistīt savu nākotni. Atrodoties draugiem.lv birojā, man ļoti patika atmosfēra, kāda tur valdīja- visapkārt skanēja mūzika, telpas bija pārpildītas ar augiem un iedvesmojošiem citātiem, un katra darbinieka sejā bija redzams smaids. Diena bija aizraujoša.

Annija Strode, ēnoja reklāmas speciālistus

Ēnu diena draugiem.lv sākās diezgan savdabīgi, jo, jau ienākot iekšā, garām slīdošie draugu jaunieši nebrīnījās, kas mēs tādi esam- jau pieņēma un piedāvāja palīdzību kādu atrast. Draugiem.lv nešaubīgi piemīt māju sajūta, pietika pat ar pāris minūtēm, lai justos piederīga kaut tikai uz dienu. Nevar noliegt, ka draugiem.lv komanda ir personības, jo tā ir liela māksla likt citiem sajusties arī tādiem. Ēnojot reklāmas nodaļas vadītāju, es pat nevarēju iedomāties, ka daļa lietu, ar ko ikdienā nodarbojos, pilnībā atbildīs tam, ko redzēju. Noteikti negaidīju patstāvīgo uzdevumu, kas izvērtās interesants. Protams, neiztika bez neskaitāmām ideju nomaiņām un to apstrīdēšanas. Pat pēc dienas draugiem.lv, nelielā bariņā gaidot autobusu, vēlreiz pārrunājām visas pieļautās kļūdas un ne līdz galam pateikto. Ēnot draugiem.lv tas bija ieskats uz savādāku sadarbību darba vietā. Varēja redzēt, ka draugos tiešām visi ir draugi. 

Kristaps Ieleja, ēnoja projektu vadītāju

Draugiem.lv es varētu nosaukt ne tikai par vienu no labākajām darbavietām Latvijā, bet arī par vienu no draudzīgākajām darbavietām, jo manis gūtie iespaidi apstiprina to, cik šeit strādā atvērts un saliedēts darba kolektīvs. Man personīgi diena izvērtās lieliski, jo sākumā pavisam neskaidrā dienas programma par to, ko darīsim, pārvērtās interesantā piedzīvojumā, kur radās arī iespēja iejusties sava ēnojamā lomā, praktiski domājot, organizējot un radot to, ko esi apzinājies. Pats galvenais, ka ēnojamais cilvēks bija personība (projektu vadītājs Kaspars), kas spēja vispusīgi atbildēt uz visiem mūsu kā ēnu uzdotajiem jautājumiem un atklāti dalījās pieredzē par savas karjeras vērtīgākajām atziņām. Es ieguvu izpratni par to, kas praktiski ir projektu vadītājs, kādus pienākumus un atbildību tas nes un to, cik svarīgi vienmēr "būt laikā". Es nenožēloju ne mirkli, ko pavadīju ēnojot, jo sapratu, cik svarīgi ir spēt pareizi uzņēmumā organizēt darbu, cik svarīgi ir spēt radīt jaunas un inovatīvas idejas, vadot patiesi apmierinātu komandu, kurai prieks strādāt tur, kur jūtas labi.

Kristīne Pēča, ēnoja dizainerus

Ēnu diena pie draugiem.lv bija ļoti īpaša. Jau pati atmosfēra birojā iedvesmoja un ļāva iegūt pozitīvu noskaņojumu. Iepazīšanās tuvāk ar datordizainera profesiju ļāva man saprast, ka IT var apvienot ar mākslu un, patiesībā, tas pat ir ļoti nepieciešams. Ieskatīšanās profesijas aizkulisēs ļāva apgūt arī dažādus knifus, kurus izmantot ikdienā. Šeit mēs varējām arī iejusties kopējā draugiem.lv komandā un kopā ar pārējām ēnām izstrādāt projektu portāla sadaļai. Kopumā diena bija ļoti interesanta un patīkama, izzinoša. Galvenā dienas atziņa: "Galvenais ir darīt un nepadoties." 

Elīna Baltskara, ēnoja reklāmas speciālistus

Ēnu dienā man tika dota iespēja ēnot draugiem.lv reklāmas projektu vadītāju. Paldies draugiem.lv par pārdomāto, saplānoto dienu, jo mēs paspējām ne tikai iepazīties ar izvēlēto profesiju, bet arī iepazīt uzņēmumu un darboties praktiski. Šajā dienā es nonācu darba vietā, kuras vide ir radīta tā, lai darbinieki ar prieku nāktu uz darbu. Arī es ar prieku tur atrados, domāju, ka ikviena "ēna" piekritīs, ka uz dienas beigām jau bijām piemirsuši, ka esam ciemiņi - paldies draudzīgajam kolektīvam par fantastisko uzņemšanu! Paldies arī Klintai, kura sniedza ieskatu reklāmas projektu vadītāja ikdienā un ne tikai - radās arī izpratne par to, kā strādā mārketings - ko piedāvā uzņēmējs, ko vēlas klients un kā tas viss kopā rada gala rezultātu, to ko mēs redzam ikdienā. Darbošanās praktiski bija fantastiska iespēja - pirmkārt, radīt kopēju darbu un ideju ar pilnīgi nepazīstamiem cilvēkiem, citām ēnām, otrkārt, stundas laikā izdomāt idejas, kuru prātuļošanai draugiem.lv darbiniekiem ir atvēlēts krietni lielāks laiks - tā bija izkāpšana no komforta zonas un, kā zināms, tieši tas rada pieredzi. Prieks par to, ka par mūsu darbu izteica komentārus un mēs tikām novērtēti.  Paldies par  iespēju sešu stundu laikā uzzināt tik daudz. 

Artūrs Augustiņš, ēnoja projektu vadītāju

Sakarā ar to, ka pašam ir liela interese IT jomā, nolēmu pieteikties ēnot draugiem.lv projektu vadītāju Kasparu. Savu nākotni grasos saistīt ar kaut ko tamlīdzīgu, tādēļ ēnu dienā man bija lieliska iespēja apskatīt, kā šī joma izpaužas dzīvē un darbībā. Dodoties uz ēnu dienu, man jau bija neliels priekšstats par projektu vadītāja ikdienas darbu, taču, neskatoties uz to, ēnu dienā ieguvu daudz jaunas informācijas, kas manā skatījumā ir ļoti noderīga. Runājot par draugiem.lv darbiniekiem, es nekad nebiju sastapies ar tik ļoti draudzīgu un vienotu darba kolektīvu. Visi šķita vienoti, viens pret otru izturējās ļoti draudzīgi. Kā arī sarunājoties ar tiem, uzskatāmi bija redzama viņu apmierinātība un prieks par šādu kolektīvu. 

Krišs Kupruks, ēnoja dizainerus

Man šī diena patika. Varēju iegūt sevi interesējošu tēmu par dizainera darbu un arī ieskatīties "draugos" no to iekšpuses. Dienu uzskatu par vērtīgi pavadītu un interesantu. 

Ēnu diena ChaulaTV redzējumā 

Ēnu diena ir biznesa izglītības biedrības Junior Achievement – Young Enterprise Latvija reģistrēta preču zīme, un biedrība akciju organizē jau trīspadsmito gadu. Piedalīties karjeras izglītības akcijā aicina Swedbank. Informatīvu atbalstu akcijai sniedz draugiem.lv, Chaula.tv, ziņu portāls tvnet.lv, 1188.lv, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija, eklase.lv, Radio 1, Kurzemes radio, SpinFM un Lattelecom.

33 cilvēkiem patīk

Vairāk