Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Februāris, 2013

Spēlējies ar prātu 48

Jau kopš seniem laikiem cilvēki ir spēlējuši spēles. Prāta spēles, galda spēles, sporta spēles. Laikā, kad sociālie tīkli ir padarījuši cilvēku komunikāciju vienkāršāku kā jebkad agrāk, ir tikai loģiski, ka ir radušās arī spēles, kuras var spēlēt sociālo tīklu ietvaros gan pret saviem draugiem, gan pilnīgi nepazīstamiem cilvēkiem.

Sociālo tīklu spēļu vēsture ir salīdzinoši īsa - pirmās labi zināmās spēles sociālajiem tīkliem ir radītas tikai 2009. gadā. Arī draugiem.lv pirmie eksperimenti šajā lauciņā ir datējami ar 2009. gadu. Lielāko rezonansi sabiedrībā gan ir ieguvusi draugiem.lv spēle Ferma, kas tika publicēta 2010. gada janvārī. Lai arī ir pagājuši vairāk kā 3 gadi, šo spēli vēljoprojām spēlē ievērojams skaits cilvēku. 

Populārākās spēles draugiem.lv

Pavisam nesen veicām draugiem.lv aplikāciju sadaļas pārbūvi, kurā ieviesām lielāku kārtību, lai lietotājiem būtu ērtāk atrast spēles, kas atbilst tieši viņu gaumei. Spēles tagad ir sadalītas kategorijās, lai lietotājiem, kam, piemēram, interesē burtu spēles, nebūtu jārokas cauri visam spēļu katalogam, bet tās varētu atrast visas vienkopus. Tāpat esam atsevišķi izdalījuši citas populāras spēļu grupas - iepazīšanās spēles, kāršu spēles, stratēģijas spēles, reakcijas spēles un citas. Teju katru nedēļu publicējam arī kādu jaunu spēli, lai iepriecinātu tos lietotājus, kam patīk izmēģināt visu jauno. 

No izklaides par biznesu

Sociālo tīklu spēles var kļūt ne tikai par izklaidi, bet arī par biznesu. Draugiem.lv kā uzņēmums pats jau vairākus gadus vairs nenodarbojas ar spēļu izstrādi, jo mēs vieni paši nespētu saražot pietiekami daudz kvalitatīvu spēļu, lai ar tām pietiktu katra lietotāja gaumei. Tajā pašā laikā nebūtu arī korekti konkurēt ar ārējiem spēļu izstrādātājiem un izmantot tās priekšrocības, kuras mums sniedz fakts, ka esam sociālā tīkla īpašnieki. 

Esam atvērti sadarbībai tieši Latvijā radītu spēļu publicēšanā

Līdz ar to esam atvērti sadarbībai ar cilvēkiem, kam interesē spēles un spēļu izstrāde, pretīmnākšanu izrādam tieši Latvijā radītu spēļu publicēšanā. Iespēju robežās arī konsultējam spēļu izstrādātājus par to, kāda ir tieši mūsu sociālā tīkla specifika, kā veiksmīgāk iesaistīt lietotājus, kāda tipa spēles varētu nest rezultātus un ko labāk nemēģināt darīt, nepieciešamības gadījumā piedāvājam arī tehniskās konsultācijas, kas var palīdzēt tikt galā ar neparedzētu slodzi.

Šobrīd jau varam droši teikt, ka pateicoties draugiem.lv spēļu platformai, savu darbību Latvijā ir uzsākuši un veiksmīgi turpina vairāki spēļu izstrādātāji, dažiem no tiem ir arī labas iestrādes ārvalstu tirgu apguvē.

Vai spēles ir tikai laika nosišanai?

Daudziem varētu likties, ka spēles ir tikai tam, lai “nosistu laiku”. Spēles tikpat labi ir izmantojamas arī dažādu zināšanu apguvei, prāta asināšanai un zinātnei. Tā, piemēram, spēlējot dažāda veida burtu spēles vai puzles, kas plašā klāstā ir pieejamas arī draugiem.lv, tiek trenēta uzmanība un atmiņa. Spēlējot dažāda veida resursu pārvaldības spēles tiek trenētas citas prasmes - aprēķini, cik ilgi jāgaida līdz ražas novākšanai, laika plānošana, lai konkrētā mirklī veiktu šīs aktivitātes, aprēķini, kurus augus konkrētā brīdī ir izdevīgāk audzēt, u.c. 

Spēlējot dažādas spēles tiek trenētas dažādas prasmes

Izstrādājot iesaistošas spēles, ir iespējams arī būtiski uzlabot mācību procesu konkrētos mācību priekšmetos. Viens no interesantākajiem spēļu iesaistes projektiem pasaulē ir fold.it, kas ļauj spēlētājiem risināt dažādas puzles, kas patiesībā ir proteīnu locīšana un var dot būtisku pienesumu zinātniskajā izpētē un cīņā ar šobrīd neuzveicamām slimībām - AIDS, vēzi, u.c. 

No spēlēm uz azartspēlēm?

Diemžēl sociālās spēles pasaulē šobrīd iezīmē arī kādu visai bīstamu tendenci. Savu uzvaras gājienu sociālo spēļu lauciņā ir aizsākušas spēles no kazino. Dažāda veida vienroču automātu spēles, pokers, kas it kā nevainīgā veidā ļauj pavadīt laiku, nezaudējot naudu. Tajā pašā laikā tās var radīt cilvēkos pārliecību, ka līdzīgi rezultāti būs arī tad, ja viņi šo savu spēļu pieredzi izmēģinās ar reāliem spēļu automātiem vai pokera turnīros ar reālu naudu. Potenciāli kā nākamais solis, ko jau var novērot dažos tirgos, ir šo spēļu spēlēšana uz naudu, tādējādi azartspēles padarot pārāk viegli pieejamas. 

Draugiem.lv ir sociāli atbildīgs uzņēmums, tāpēc arī turpmāk atturēsimies no azartspēļu publicēšanas.– Ingus Rūķis, draugiem.lv Izstrādes daļas vadītājs

53 cilvēkiem patīk

Vairāk