Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Aprīlis, 2016

Dzīvo zaļi 5

Katram latvietim vajagot savu zemes pleķīti. Ja nav sava mazdārziņa, tas jāiekopj uz balkona vai palodzes. Vai tiešām esam zemes rūķi – par to aptaujā.

Zemes tauta

Nesen kāda ASV televīzija rādīja sižetu par latviešu ģimeni, kuru apciemoja Obamas kundze, lai paslavētu par rosīšanos mazdārziņā. Lai vai kur nonāk mūsējie, saknes ir zemē. Fakts. Arī mūsu aptauja apliecina, ka mēs mīlam kopt un audzēt. Gandrīz pusei (!) aptaujāto ir savs mazdārziņš. 45,16% mūsu aptaujas dalībnieku var lepoties paši ar savu zemes pleķīti. Tas ir patiešām iespaidīgs cipars. Vēl teju 20% ir sava lauku saimniecība. Ceturtā daļa aptaujāto audzē puķes, bet 16,9% uz palodzes lolo zaļumus. Pavisam maz ir to, kas neaudzē neko. Lūk, izrādās, ka pasaka par zaļajiem pirkstiņiem ir patiesība – mums tādi ir, turklāt lielākajai daļai.

Ko audzējam?

Lai arī daudziem no mums, kā izrādās, ir lielāki zemes pleķīši, gandrīz katra latvieša mājoklī atradīsim kādu puķu podu vai kastīti, kurā aug puķes vai zaļumi. Mūsu nākamais jautājums – ko audzējam uz palodzes, palīdzēs noskaidrot, kādi zaļie augi mums palīdz sagaidīt pavasari. Saprotams, ka vairums audzē istabas puķes – tādas ir teju 70% visu aptaujāto. Gandrīz puse audzē garšaugus un lociņus. Šeit prasās neliela liriska atkāpe. Rieciens rupjas maizes ar biezpienu vai sviestiņu un uz tās uzkaisīti tikko plūkti zaļumi. Nekas, pilnīgi nekas nevar būt labāks par šo. Pabeidzot sarunu par aptauju, jāatzīmē, ka mazliet sarežģītākas manipulācijas uz palodzēm – salātu un dīgstu audzēšana – iet pie sirds 14%, bet nekas neaug vien 7,2%. Jācer, ka viņiem ir vismaz kāda zelta zivtiņa.

Gardi un veselīgi

Visbeidzot noskaidrosim, kāpēc mēs to visu darām. Galvenais iemesls – paša audzēts ir veselīgāks, nekā tas, ko varam nopirkt veikalā. Tā uzskata 60% aptaujāto. 41% ir procesa, nevis rezultāta cilvēki – jums jāiet politikā. Tikpat atzīst, ka gluži vienkārši patīk zināt, ko ēd. Tā patiešām ir laba sajūta, ņemot vērā, ka veikalā nopirktajiem produktiem bieži vien labāk ir nezināt. Gardāk – arī tas ir svarīgi, jo mēs taču mīlam ēst garšīgi. Vairāk nekā trešdaļa uzskata, ka tas ir izdevīgāk, lai gan tas varētu būt apšaubāmi – ražot rūpnieciski gan jau ka izmaksā daudz lētāk. Tomēr, ja ņem vērā visu iepriekš minēto, tad saprotams, ka niecīgais atbildētāju skaits, kas izvēlas labāk pirkt veikalā, ir loģisks. Tādu ir mazāk kā 3%.

Komentāros droši pievienojiet bildes ar saviem lielajiem vai mazajiem dārziņiem, palodzēm un balkoniem. Ļausim pavasarim ienākt arī Oranžērijā.

30 cilvēkiem patīk

Vairāk