Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Februāris, 2013

Kā kļūt par iekārojamu darba devēju? 48

Šogad draugiem.lv līdz ar deviņiem citiem uzņēmumiem atzīts par vienu no iekārojamākajiem darba devējiem. Mēs esam priecīgi un lepni par šo faktu, bet kas tad ir tie iemesli un argumenti, lai cilvēki vēlētos strādāt interneta portālā? Par to mums pastāstīs Santa Līce – Krūze, kas draugiem.lv atbild par jauno darbinieku piesaisti un esošo laimes sajūtu.

Draugiem.lv kā iekārojamākā darba devēja tēlu pamatā tomēr veido nevis konkrētas darbības, bet paši darbinieki. Darbinieks jūtas labi un ir apmierināts ar savu darba vietu, viņš to izstāsta savai ģimenei un draugiem un tā šī informācija no „mutes mutē” veido vislabāko un stabilāko vērtējumu. Pagājušajā gadā esam bijuši arī aktīvāki rādot un stāstot kā strādājam un dzīvojam uzņēmumā. Esam priecīgi un pagodināti par šo balvu, jo tas apliecina, ka ikdienas darbs saskaņā ar mūsu uzņēmuma vērtībām ir pareizs.

Labs darbinieks – laimīgs darbinieks

Lai cilvēks būtu laimīgs, viņš „ar prieku iet uz darbu un ar prieku uz mājām”. Lai ar prieku nāktu uz darbu jebkuram cilvēkam vispirms nepieciešama ir interese un aizrautība par to konkrēto darbu, kuru viņš dara. Tātad svarīgākais ir, lai darbiniekam „deg acis par savu lietu”. Nākamais solis ir, lai atbilstoši savam padarītā darba apjomam, ieguldītajam laikam un darba kvalitātei, būtu atbilstošs novērtējums (materiālais atalgojums, bonusi, gandarījums). No uzņēmuma puses gādājam, lai darbiniekam tiktu nodrošināts pilnīgi viss, kas nepieciešams, lai viņš varētu pilnvērtīgi un kvalitatīvi strādāt, tātad rūpējamies, lai ir ērta, patīkama, radoša vide, lai ir kvalitatīvi darba „instrumenti”, lai ir iespēja izpausties un realizēt savas idejas. Mēs uzskatām un darbinieki ir atzinuši, ka izcili apstākļi veicina produktivitāti. Sliņķiem pie mums gan nav ko darīt. Darbinieka attieksmei pret savu darbu un tā rezultātu ir jābūt izcilai.

Vai uz darbu draugiem.lv stāv rindas?

Šobrīd ir Latvijā uz noteiktām amatu grupām, kvalificēti darbinieki rindā nestāv, taču, iespējams, ka tieši tāpēc, ka esam „ Iekārojamākais darba devējs” mums vieglāk izdodas atrast darbiniekus. Ir vakances, uz kurām ir ļoti liels pieteikumu skaits un daudz labu kandidātu un ir arī pretējas situācijas, kad meklējam specifiskas zināšanas vai kandidātu, kuram būtu vairākas atšķirīgas kompetences. Šādus darbiniekus meklējam ilgi un izmantojam visdažādākās metodes, lai viņus atrastu un piesaistītu savai komandai.

Katru kandidātu izvērtējam pēc šādiem kritērijiem: vēlme strādāt un pilnveidoties, kvalifikācija un atbilstība uzņēmuma vērtībām– Santa Līce-Krūze, draugiem.lv personāla vadītāja

Grūtības mums rodas, jo esam inovatīvs uzņēmums, tāpēc daudzas zināšanas un prasmes, kuras vēlamies redzēt kandidātā, viņš pats pašmācības ceļā ir apguvis. Tieši tāpat vairāki amati un profesijas tikai šobrīd top un nav iekļauti ne izglītības iestāžu mācību programmās, ne profesiju klasfikatorā, līdz ar to, iespējams, ka pats iespējamais kandidāts pat nav padomājis, ka viņa kompetences lieliski noderētu kādā no vakancēm un nav pieteicies.

Stereotipi, kas attur meklēt darbu draugiem.lv

Sterotipu ir diezgan daudz, taču ir daži, kurus esam īpaši ievērojuši. Cilvēki nereti uzskata, ka mums ir pārāk specifiskas prasības un viņa iegūtā izglītība vai pieredze nav atbilstoša šim izaicinājumam. Patiesībā mēs neskatāmies darbinieku tikai pēc izglītības dokumentiem, sertifikātiem u.c. papīriem, bet gan pārrunu ceļā noskaidrojam – vai kandidāta iemaņas un kompetences atbilst konkrētā amata uzstādījumiem? 

Mēs pārbaudam vai kandidāta iemaņas un kompetences atbilst konkrētā amata uzstādījumiem

Visi zina, ka esam aktīvs un radošs kolektīvs, tāpēc cilvēki, kas pēc būtības ir izteikti introverti, bažījās, ka šādā „skudru pūznī” viņiem būs grūti iejusties. Mūsu pieredze liecina, ka arī visnoslēgtākais cilvēks pie mums var lieliski justies. Mēs rēķinamies ar ikviena īpašībām un īpatnībām, ja nepieciešams varam nodrošināt ne vien ar audio austiņām, piemeklēt klusāko vietu birojā, bet izpildīt arī specifiskākas prasības, ja vien cilvēks mums patiešām ir vajadzīgs.

Paradokss, bet mūsu aktivitāte darba tirgū mēdz atgrūst potenciālos kandidātus. Cilvēki baidās pieteikties, jo uzskata, ka viņus neievēros milzīgajā pretendentu pūlī. Tā gluži nav, jo pirmkārt, mēs izskatām pilnīgi visus pieteikumu, otrkārt – mēģināts nav zudēts, bet treškārt – arī ja konkrētajai vakancei cilvēks neatbilst, mēs varam piedāvāt kādu citu iespēju, ja redzam, ka viņā ir potenciāls. Turklāt šobrīd pieteikumu skaits vairs nav mērāms simtos kā tas bija vēl pirms dažiem gadiem, varam rūpīgāk izvērtēt ikvienu kandidātu.

Mēs neesam „galvu mednieki”

Santa Līce-Krūze

Draugiem.lv neatbalsta darbinieku pārvilināšanu no citiem uzņēmumiem, piedāvājot labāku atalgojumu un citus bonusus. Ja cilvēks ir gatavs pamest savu darba devēju, jo viņam piesolīts „pīrāgs”, pametīs arī mūs, ja cits piesolīs lielāku. Mēs veidojam lojālu un uzticamu cilvēku – domubiedru komandu. Līdz ar to tikai ļoti īpašos gadījumos mēs piesaistam kompānijas, kas nodarbojas ar kadru meklēšanu. Draugiem.lv ir atvērta kompānija, informāciju par mums var atrast gan mūsu e-avīzē "Oranžērija", gan īpaši izveidotā lapā – draugiem.lv/birojs, gan arī darba sadaļā. Ja cilvēks vēlas pie mums strādāt, tad mēs esam gatavi sadarbībai, bet „ar varu” nevienu piespiest strādāt pie mums mēs nevēlamies.

Darba un karjeras vortāls CV Market Latvia, veicot auditorijas aptauju par iekārojamāko darba devēju, iezīmē jaunas tendences darba ņemēju prasībām potenciālajam darba devējam. Līdztekus stabilitātei, labam, garantētajam atalgojumam, karjeras izaugsmes iespējām un apmācībai minēti sekojoši jauni argumenti: • gados jauns, pozitīvi lādēts kolektīvs; • moderns aprīkojums; • radoša vide, kurā katrs darbinieks var izpausties; • interesanti uzdevumi, izaicinājumi; • uzņēmums, kas rūpējas, ne tikai par klientu, bet arī par darbinieku ērtību, drošību un sakārtotu vidi; • mūsdienīgs uzņēmums, kas iet kopsolī ar laiku; • perspektīvs un pelnošs uzņēmums.

Kā tas izskatās

90 cilvēkiem patīk

Vairāk