Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Marts, 2016

No Maltas uz praksi draugiem.lv 3

Draugiem.lv grupā savas zināšanās praksē stiprina trīs jaunieši no vistālākās Eiropas Savienības valsts Maltas. 

Februāra sākumā Mārupē ieradās trīs jaunieši - Kurt Rapinett, Deborah Catania un Curt Caruana no "Maltas Mākslas, Zinātnes un tehnoloģiju koledžas" (Malta College of Arts, Science & Technology), lai reālajā darba vidē trīs nedēļas praktizētu prasmes, ko apgūst studiju laikā. Maltas koledža draudzējas ar Saldus tehnikumu, un jaunieši no siltās zemes ieradušies Latvijā Erasmus+ apmaiņas programmas ietvaros. 

Kāda ir vidusjūras pērle Malta izlasi Ceļojumu aprakstos

Kurt Caruana apgūst praktiskas zināšanas "dzelžu" lietās. Instalēšana, dažādu elektronisku iekārtu salikšana ir viņa ikdienas darbs Draugiem.lv grupas uzņēmumu Istabai un Displio vadītāja Jāņa Lindermaņa vadībā. Kurta pirmie iespaidi par uzņēmumu, kā viņš pats saka, ir "superīgi". "Mums pajautāja, ko mēs gribam iemācīties un ko mums patīk darīt, tā vietā, lai vienkārši uzdotu uzdevumus. Tas mani patīkami pārsteidza, jo pirmo reizi mūžā man pajautāja, ko es gribu, nevis vienkārši pateica, kas man jādara," tā Kurts raksturo savus pirmos iespaidus. Tāpat viņš atzinīgi izsakās par Latviju. „Elpu aizraujoši dabas skati un ļoti draudzīgi cilvēki," saka Kurts. Viņš noteikti vēlas šeit atgriezties un pat pieļauj iespēju kādreiz apmesties uz pastāvīgu dzīvi Latvijā. Kurts arī piebilst, ka Draugiem.lv grupu viņam ieteica izvēlēties viņa koledža, bet tagad arī viņš ieteiks saviem skolasbiedriem rast iespēju apgūt praksi šeit.

Deborah Catania prakses laikā strādāja Draugiem.lv grupas ārzemju satura mārketinga komandā. Viņas uzdevums prakses vadītājas Jūlijas Gifordas vadībā bija rakstīt blogus un vēstules klientiem, fotografēt, veidot dizainu un mazliet programmēt satura mārketinga vajadzībām uzņēmumiem Prinful, Startupvitamins un BeHappy. "Man vienmēr ir gribējies iegūt praktisku pieredzi ārzemēs un, uzzinot par iespēju to darīt Draugiem.lv grupā, es veicu pamatīgu uzņēmuma izpēti - man patika. Man bija liels pārsteigums, ka tik liela kompānija, mūs, studentus, uzņēma ļoti draudzīgi un uzreiz deva iespēju praktizēties jomā, kura katram no mums ir vistuvākā. Man uzreiz tika doti prakses uzdevumi, kurus es nekad nesaņemtu skolā - reālais darbs tomēr atšķiras no studijām. Arī Latvija ir pārsteigumu pilna - mēs nekad nebijām redzējuši sniegu vai jutuši, ko nozīmē temperatūra zem nulles, tomēr tas nekādi nav ietekmējis cilvēkus, latvieši ir ar siltu sirdi. Es esmu vairāk nekā apmierināta ar savu izvēli atbraukt uz Latviju," stāsta Debora, uzteicot arī inovatīvo un idejām bagāto savas prakses darba vidi.

Kurt Rapinett ir programmētājs, kurš savas zināšanas apguvis ne tikai koledžā, bet arī pašmācības ceļā. Viņa prakses vadītājs Ingus Rūķis no Draugiem.lv grupas uzņēmuma Mapon deva jaunietim izstrādāt jaunāko uzņēmuma pakalpojumu. Kurts iesaka ikvienam jaunietim piedalīties Erasmus apmaiņas programmā, jo tas, viņaprāt, ļoti paplašina redzesloku. "Es zināju, ka draugiem.lv vārds ir vērtība ne tikai Latvijā, daudzi grupas uzņēmumi ir zināmi arī manā valstī, vismaz interneta biznesa aprindās noteikti. Esmu redzējis video un bildes, kā izskatās birojs, bet redzēt to klātienē bija unikāla pieredze, tāpat, attīstot Mapon jaunos produktus, man bija unikāla pieredze, ne tikai mācīties, bet arī strādāt pie reāliem projektiem, ko noteikti nevar apgūt tikai skolas solā," stāsta Kurts, piebilstot, ka ne tikai viņa jaunie kolēģi no Draugiem.lv grupas, bet arī satiktie mūsu valsts iedzīvotāji viņam šķiet atvērti, draudzīgi, zinātkāri un ļoti izpalīdzīgi. 

"Prakse ir daļa no mācību procesa, un mēs tam pieejam ļoti nopietni," stāsta Draugiem.lv grupas personāla vadītāja Santa Līce-Krūze. Viņa atgādina, ka ikvienam jaunietim neatkarīgi no skolas, kurā viņš studē, vai valsts, no kuras viņš atbraucis, no prakses ir jāpaņem maksimālais. „Ja kāds domā, ka prakse ir tikai ieraksts CV vai piepelnīšanās, kad nav ko darīt skolā, tad viņš rūgti maldās. Prakse ir abpusējas attiecības - mums kā uzņēmumam ir jādod savas zināšanas, jaunietim tās ir jāapgūst. Kas zina, varbūt tieši prakse ir sākums lieliskai sadarbībai ar speciālistu, kad viņš studijas jau ir pabeidzis," rezumē Santa Līce-Krūze un aicina ikvienu sekot līdzi portāla sadaļai "Darbs", kur tiek izsludinātas arī praktikantu vakances Draugiem.lv grupā.

35 cilvēkiem patīk

Vairāk