Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Decembris, 2015

Nītaurē jaunieši ņem un dara 12

Viss ir pašu rokās, katrs pats savas laimes kalējs un citi šiem līdzīgi izteicieni mēdz būt tik kaitinoši, kad tos skandina kāds, kas neko daudz pats nav paveicis, bet tik iedvesmojoši, kad tos ar saviem darbiem pierāda cilvēki, kas darbojas ne tikai savas personīgās labklājības labā, bet cenšas šo pasauli visiem padarīt labāku. Šajā Oranžērijā par saviem labajiem darbiem mēs parunāsim ar jauniešiem, kam ir gana apņēmības, enerģijas un darboties vēlmes. 

Mūsu virtuālā tikšanās notiek Nītaurē, kas ir neliels ciems Amatas novadā, kurā ir apņēmīgi jaunieši. Viņi ir nodibinājuši organizāciju, lai savā novadā jauniešu dzīvi darītu daudzpusīgāku un interesantāku. Tā izveidota pirms 5 gadiem, apvienojoties Nītaures vidusskolas aktīvajiem jauniešiem, kuri vēlējās darboties skolas, pagasta un novada labā arī pēc skolas absolvēšanas. Tā tika dibināta, lai realizētu dažādus projektus pašu priekam un sabiedrības iesaistei. Jaunieši vēlējās uzlabot savu ikdienu un arī nelielajā ciemā darīt to sabiedriski aktīvāku. Lai gan patiesībā dažādas aktivitātes un projekti tiek īstenoti ne tikai Nītaurē un Amatas novadā, bet visā Latvijā. No 2014. gada nogales Nītaureņi ir kļuvuši par Latvijas Jaunatnes padomes dalīborganizāciju un aktīvi strādā pie jauniešu interešu aizstāvības arī valsts mērogā, kā arī bijuši daudzviet citās valstīs, lai stāstītu par saviem labajiem darbiem, piemēram, Itālijā, Dānijā, Norvēģijā, Vācijā. 

Par savu darbošanos jaunieši stāsta, ka ir atvērti dažādām idejām un sadarbībai. Organizācija Nītaureņi apkopo iedzīvotāju, kā arī savas idejas un tad meklē atbalstītājus, kas palīdzētu realizēt to visu arī dzīvē. Svarīgi ir būt daudzpusīgiem un daudzveidīgiem. Pirmsākumos organizācija vēlējās darboties tieši jauniešu interesēs, taču laika gaitā stratēģija ir mainījusies – pagasts un novads ir pārāk mazs, lai darbotos tik šauras interešu grupas ietvaros, tāpēc projektu mērķauditorija vairs netika dalīta vecumos – svarīgākā ir ideja. Arī pašos Nītaureņos darbojas gan bērni, kas drīz kļūs jaunieši, gan pieaugušie, kas jauniešu nosaukumam vairs īsti neatbilst, bet tiek mīļi dēvēti par vecjauniešiem. Un kāpēc gan ne? Kopā taču var paveikt vairāk un strādāt daudzpusīgāk!

Projektu realizēšana, pasākumu organizēšana – tas viss skaidrs, bet droši vien arī Tev rodas jautājums – par kādiem līdzekļiem to visu izdarīt? Tieši to jautājām organizācijas Nītareņi vadītājam Mārtiņam Šteinam: „Kā biedrība startējam dažādos projektu konkursos un aicinām arī uzņēmējus atbalstīt mūsu ieceres. Šobrīd lielākais mūsu lieldraugs ir Borisa un Ināras Teterevu fonds, pateicoties kuram notiek Nītaureņu skolas aktivitātes. Ar biedrības Labie darbi starpniecību esam ieguvuši inventāru visu aktivitāšu organizēšanai. Ar AS Aldaris un Latvijas Televīzijas atbalstu Nītaurē tapis hokeja laukums. Kopumā piecos gados bijuši vairāk kā 50 dažāda veida atbalstītāju,” pieredzē dalās Mārtiņš. Pirmo gadu organizācija noslēdza ar 300 Eur budžetu un nedaudz vairāk par 10 aktivitātēm, bet tagad budžets ir jau padsmit tūkstoši Eur liels, un pēdējā gada laikā ir realizētas vairāk kā simts aktivitātes. Jāatzīst, ka tā ir lieliska izaugsme. Izaugsmē savu ieguldījumu dod arī  Amatas novada pašvaldība. Pateicoties Amatas novada Mūzikas un mākslas skolai un Nītaures kultūras namam ir arī savas telpas, kur var radoši darboties!

Mārtiņš saka, draugiem.lv izveidotā Lapa ir kļuvusi par galveno komunikācijas avotu, lai pēc pasākumiem ievietotu fotogrāfijas, informētu par jaunākajiem  projektiem un kļuvusi arī par informācijas avotu par novadā notiekošo kopumā.

Draugiem.lv priecājas par šādiem lietotājiem  – hokeja laukums jauniešiem, atbalsts grāmatas izdošanai, Nītaureņu skolas izveide, kas dod iespēju radoši darboties gan maziem, gan lieliem – tie ir tikai daži no aktuālajiem projektiem, kas ir nesenā pagātnē realizēti, bet kopumā 5 gados to ir ļoti daudz. 2016.gada janvāra beigās būs arī jauniešu veidota filma par to, kā šajos gados gājis un kas paveikts. Savā 5.dzimšanas dienā Mārtiņš un viņa komanda aicina arī citus jauniešus un sirdī jaunos uzdrīkstēties mēģināt realizēt savus sapņus, idejas un ieceres labākai pasaulei, labākai ikdienai mums apkārt. Mārtiņš arī citē Stīva Džobsa teikto: „Jo tikai neprātīgie tic, ka spēj izmainīt pasauli - un tāpēc to arī izdara!” Paši sev Nītaureņi novēl, lai piektā dzimšanas diena ir pieturas punkts, nevis lai apstātos, bet atvēzētos jauniem izaicinājumiem. Draugiem.lv komanda noteikti pievienojas šīm labajām domām un iecerēm. Par to, ko dara jauniešu organizācija Nītaureņi, ko paveikuši, uzzini vairāk viņu Lapā "Nītaureņi".

110 cilvēkiem patīk

Vairāk