Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Augusts, 2014

FIFA Pasaules kausa uzvarētājs Jānis 0

Draugiem.lv FIFA Pasaules kausa prognožu spēli apmeklēja vairāk nekā 80 tūkstoši cilvēku, kopā izsakot 361071 prognozi, precīzi prognozējot 25601 rezultātu, tomēr kā jau katrā spēlē uzvarētājs ir tikai viens. Lattelecom balvu – planšetdatoru saņēma Jānis Bumbero.

Pasaules kausa laikā izspēlētas 64 spēles, prognožu spēles dalībnieku skaits mērāms desmitos tūkstošu – ar vienkāršu veiksmi šādā turnīrā neuzvarēt. Jānis Bumbēro, prognožu spēles uzvarētājs mums atklāja savas uzvaras noslēpumus.

Futbola skatītājs kopš 5 gadu vecuma

Attiecības ar futbolu man ir uz Tu. Jau kopš agras jaunības skatījos Pasaules un Eiropas kausus futbolā un pēc tam ar draugiem skrējām ārā uz pašu spēkiem iekārtota laukuma spēlēt paši. Ja nemaldos, tad pirmo Pasaules čempionātu redzēju 5 gadu vecumā, jo miglaini atceros arī slaveno Maradonas "Dieva roku" (vārtus pret Angliju). Atceros, ka futbolu skatījāmies zviedru TV. Tā kā vasaras pavadīju pie omas laukos, kura dzīvoja netālu no jūras Grobiņas - Ventspils šosejas malā, padomju laikos, labvēlīgos laika apstākļos bija iespējams uztvert dažus zviedru kanālus.

 Pats cenšos uzspēlēt visur kur vien un kad vien varu. Protams, tikai tādā amatieru līmenī. Jāsaka gan, ka klubu sezonu laikā futbolam īpaši līdz nesekoju. "Pieslēdzos" vien kad sākas Čempionu līga, Eiropas čempionāts vai Pasaules kauss. Mīļākā klubu komanda jau no jaunības dienām ir Turīnas "Juventus", taču, ja man būtu jānosauc personīgais top 3 no valstsvienību komandām, šis trijnieks ir palicis nemainīgs no bērnības: Argentīna, Itālija un Nīderlande.

Iesācēja veiksme?

Prognožu spēlēs iepriekš neesmu piedalījies, līdz ar to manu uzvaru varētu nosacīti saukt par "cūceni". Ja man jāatbild, kas palīdzēja uzvarēt, varu teikt, ka daudzas lietas. Pirmkārt, skatījos gandrīz katru spēli tiešraidē, izlaidu vien dažas. Tas palīdzēja novērtēt patieso komandu spēku, nevis to, kas bija noteikts FIFA reitingā. Tā kā bija atvaļinājuma laiks, tad varēju to atļauties, jo daudzas spēles ievilkās pat līdz 2 naktī. Pirms liku prognozes, lasīju vairākus ārzemju portālus par spēļu prognozēm un maču apskatiem, ko salīdzināju ar totalizatoru likmēm, FIFA reitingu un ar saviem novērojumiem redzētajās spēlēs, kā arī mazliet paklausīju intuīcijai. Nožēloju, ka neuzliku uz Nīderlandi mačā pret Brazīliju par trešo vietu, jo tieši pirms šī mača intuīcija manī "ieslēdza vislielākos apgriezienus". Taču tieši šajā reizē akli paļāvos uz visām iepriekš nosauktajām lietām un intuīciju "nodevu", kas prognožu spēlē manī radīja spriedzi, jo pirms fināla spēles otrā vieta no manis atpalika vien par 10 punktiem. Būtu paklausījis intuīcijai, būtu bijis 13 punktu pārsvars un finālu varētu skatīties ar citām emocijām.

Nervi beigti

No komandām pārsteidza, protams, neticamais Kostarikas sniegums, arī Meksika, Čīle un Francija ar labu spēli. Tāpat izbrīnīja Spānijas vājais sniegums un Portugāles neveiksme. Rezultātus liku pamatā pāris stundas vai stundu pirms spēles. Retu reizi, kad zināju, ka netikšu pie datora, tad gan rezultātu prognozes saliku uz priekšu. No sākuma tiešām bija grūti noticēt, ka prognožu spēlē var uzvarēt. Vienkārši, tā kā futbols nebija svešs, nolēmu pamēģināt. To, ka varu cīnīties par augstu vietu, sapratu vien, ja nemaldos, pēc otrās kārtas spēlēm, kad prognožu spēles rezultātos biju iekļuvis Top 10. Kādu laiku turējos pirmajā vietā, tad gan "sēdēju uz adatām". Arvien lielāku laiku pavadīju, lai izlemtu par kuru komandas uzvaru likt prognozi. Vēl lielāku stresu radīja situācija, kad vienu brīdi tika noņemti punkti nost pēc izslēgšanas spēlēm līdz sapratu, kadraugiem.lvtur bija kaut kādas problēmas ar rezultātu fiksēšanu, jo bija pieskaitīti punkti par rezultātiem pēc spēļu pamatlaika. Spriedze un intriga saglabājās līdz pat fināla spēles pamatlaikam, jo viss varēja beigties savādāk. Ja es, piemēram, finālā būtu prognozējis Argentīnas uzvaru ar 1:0, bet prognožu spēles otrās vietas ieguvējs Vācijas uzvaru ar 1:0, tad, Vācijas uzvaras gadījumā, ar šādu rezultātu pamatlaikā, mums būtu bijis vienāds punktu skaits un būtu notikusi balvas izloze.

24 cilvēkiem patīk

Vairāk