Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Jūnijs, 2014

Pasākumu otrā elpa 2

Draugiem.lv programmētāju „cehs”, meklējot efektīvāka darba formas, veica eksperimentu – visi programmētāji uz vienu dienu pārtrauca savus ikdienas darbus, lai kopīgiem spēkiem pilnībā pārbūvētu pasākumu sadaļu. 

Pasākumu sadaļa bija „restaurēta” salīdzinoši nesen, tomēr viena lieta ir pārbūvēt, pavisam cita – to izdarīt veiksmīgi. Sešdesmit tūkstošu apmeklējums mēnesī vienai no svarīgākajām draugiem.lv sadaļām ir pagalam slikts rādītājs. Dzīviem cilvēkiem ir raksturīgi kļūdīties, neatlaidīgiem – kļūdas labot. 

Kā tas notika

Mēs esam par eksperimentiem – vēsta uzraksts uz draugiem.lv vērtību sienas, Ingum Rūķim, draugiem.lv programmētāju komandas vadītājam, šī vērtība ir īpaši tuva. Tieši viņš ierosināja un novadīja šo pasākumu, ko „programmētāju valodā” sauc „hakatons”. Vienas draugiem.lv sadaļas izstrādei vai pārbūvei atvēlētais laiks ar plānošanu, dizainu un izstrādi parasti ir ne mazāks kā mēnesis, komandas izaicinājums bija to paveikt vienas dienas laikā. Tam nepieciešama maksimāli precīza uzdevumu un kompetenču sadale, perfekts komandas darbs un maksimāla koncentrēšanās veicamajam uzdevumam.

Uzdevums

Uzdevums bija identificēt vājās vietas un veikt visas nepieciešamās vizuālās un funkcionālās izmaiņas, lai ikviens, kas izveido savu pasākumu, viegli satiek savus apmeklētājus, bet ikviens, kas meklē, kur atpūsties, ātri atrastu sev piemērotākos pasākumus. Dienas laikā paveiktais darbs vairākkārt palielināja sadaļas „svaru” portālā. Par to ikviens var pārliecināties, aplūkojot, cik daudz cilvēku piesakās doties pat uz nelieliem pasākumiem.

Ko šīs vienas dienas laikā paveica programmētāju komanda:

  • visā portālā ieviesta draugu attēlošana pēc draudzības saišu „stipruma” principa. Pasākumos tas ļauj uzreiz ielūgt uz tiem tuvākos draugus, ar kuriem jums ir aktīvāka komunikācija, kā arī šos „tuvākos draugus” rādīt kā pirmos apmeklētāju un citos sarakstos;
  • sakārtota beigušos pasākumu iegulšana „arhīvā”;
  • ērta un „gudra” draugu uzaicināšanas bloka izveide;
  • uzaicinājumu informācijas nosūtīšana uz e-pastiem un mobilajām versijām;
  • pārskatāmāks pasākumu izskats;
  • pārbūvēta sākumlapa, akcentu liekot uz pasākumiem, ko apmeklēs draugi;
  • teksta reklāmu sistēmas pielāgošana pasākumu specifikai;
  • mobilās versijas pārbūve;
  • tuvākās nākotnes jubilāriem īpaši izveidots pasākumu skats ar aicinājumu izveidot savu privāto ballīti un aicināt draugus;
  • pasākumu piesaiste iepēdošanai vietā, kur tie notiek.

Rezultāts

Eksperimenta rezultātā pasākumu sadaļas apmeklējums pieaudzis no vidēji 60 tūkstošiem apmeklētāju mēnesī līdz vairāk nekā 490 tūkstošiem.

Īpaši pasākumu organizētājiem

Darbs turpinās un šobrīd mums ir īpašs jaunums visiem, kas rīko pasākumus un informāciju par tiem ievieto savās mājas lapās. Esam izveidojuši embed funkciju, kas ļauj pasākumus, kas ievietoti draugiem.lv, automātiski ievietot jebkurā vietnē. Vienkārši pastāstiet par šo iespēju savam programmētājam un viņš viegli izpildīs šo uzdevumu. Tas ir mazs darbiņš, kas vienreiz jāizdara, un turpmāk viss notiks automātiski. Šo funkciju varat atrast zem reklāmas iespējām -pasākumu bloks.

Draugiem.lv lapu īpašnieki, kas ievieto pasākumus, var veidot tos tieši no savas lapas, kā arī ievietot tajā savu pasākumu bloku.

Turpinājums sekos...

Saprotams, ka viena diena ir maz, lai paveiktu visu, kas iecerēts, tāpēc visi iesaistītie paralēli ikdienas darbiem turpina strādāt arī pie pasākumu sadaļas. Mūsu vīzija ir izveidot vidi, kurā no jebkuras ierīces, kas pieslēgta internetam, iespējams mirklī atrast piemērotākos pasākumus, kas atbilst jūsu interesēm, noskaņojumam un vietai, kur atrodaties. Vēl viens svarīgs virziens – privātie pasākumi. Šobrīd jūs varat izveidot savu privāto ballīti, kas redzama tikai tiem, kas uz to uzaicināti. Turklāt aicināt var ne vien draugus, bet, izmantojot īpašo saiti, arī citus draugiem.lv lietotājus. Jau tuvākajā laikā visiem pasākumiem tiks pievienota bilžu lejupielādes un augšupielādes funkcija, kas pieejama ne vien administratoriem, bet visiem apmeklētājiem. Tātad pēc ballītes, izlaiduma, klases salidojuma utt., visi viesi var augšupielādēt savas bildes, kā arī lejuplādēt, ievietot savā albumā vai nosūtīt izdrukāšanai visu citu fotogrāfijas.

Mobilajās ierīcēs jums uzreiz būs redzami tuvākie pasākumi, bet pasākumu laikā draugi un citi portāla lietotāji, kas apmeklē konkrēto pasākumu. Tie ir darbi, kas jau uzsākti, bet plānā ir vēl virkne uzlabojumu, lai papildinātu saturu un tā kvalitāti. Turpinājums sekos.

14 cilvēkiem patīk

Vairāk