Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Oktobris, 2014

Skolotājs Arturs 15

Draugiem.lv var izmantot dažādi, esam atraduši kādu Lapu, ko veidojis skolotājs saziņai ar saviem skolēniem. Lapa ir veidota jau 2011.gadā un laika gaitā sapulcinājusi 1047 sekotājus. Lapas veidotājs ir matemātikas skolotājs Arturs Teihmanis, viņš agrāk strādājis Rīgas Kultūras vidusskolā, bet tagad ar ģimeni ir pārcēlies uz Angliju, lai mācītu bērnus tur. 

Par lapas izveidošanu Arturs stāsta: “Doma radās, sēžot Liepājas Universitātes lekcijā par modernajām tehnoloģijām. Tajā laikā nebija noslēpums, ka skolēni ļoti labprāt izmanto draugiem.lv, tāpēc izlēmu par labu draugiem.lv Lapas nevis kādu specializētu blogu. Liels plus bija arī tas, ka katrs jaunums ko ievietoju lapā parādās sekotājiem sadaļā Runā, kas ir ļoti populāra skolēnu vidū!” 

Apskatot lapu, var redzēt, ka skolotājs nav tikai šauri ir koncentrējies uz zināšanu nodošanu, kas saistīta ar matemātiku, bet gan sniedz palīdzīgu “roku” dažādos jautājumos, ievietojot, piemēram, informāciju par zinātnisko darbu izstrādi, iesakot interesantas un noderīgas filmas, spēles, kas veicina domāšanu, asina prātu. Tāpat noderīgas šķiet sadaļas par skolēna tiesībām un pienākumiem, mācību plāniem, konsultāciju laikiem. Pats skolotājs Arturs priecājas par atjautības uzdevumu sadaļu, kurā skolēni brīvprātīgi gājuši, lai risinātu dažādus loģikas uzdevumus.

Lapa šobrīd vairs nav pārāk aktīva, jo Arturs pats ir devies strādāt uz Angliju, kur pārcēlies  gan pieredzes papildināšanai, vides nomaiņai, kā arī atalgojuma dēļ. Saviem bijušajiem skolēniem 1.septembra sveicienā viņš raksta: “Man iet ļoti labi. Strādāju Greenwood Academy, mācu angļu bērniem matemātiku. Happy.” Taču pavisam lapa novārtā nav pamesta un skolotājs laiku pa laikam to papildina ar kādu jaunu saturu.

Nozares pārstāvji ir atzinīgi novērtējuši Artura ideju un tās realizāciju, atzīstot, ka tā arī viņiem mudina vairāk izmantot sociālo vidi komunikācijā ar saviem skolēniem.  Microsoft pārstāve Zane Matesoviča pēc kāda semināra atzina: “Pēc Tavas uzstāšanās esmu mainījusi domas - tagad saprotu, kā blogs šeit var būt labs un noderīgs!” Taču vissirsnīgākais šķiet pašu skolēnu vērtējums, interese par lapu un fakts, ka tā ir bijusi noderīga mācību procesā. 

Artura skolniece Zane

Artura bijusī skolniece Zane Mozerta Oranžērijai stāsta: “Skolotājs ir ļoti radošs, izveidoja lapu, kurā ievietoja dažādus mācību materiālus, lai palīdzētu sagatavot mājas darbus un varētu veiksmīgāk apgūt vielu uz ieskaitēm. Arī pats mācību process bija interesants, piemēram, viņš sadalīja tēmas, un par to vajadzēja sagatavot  video prezentāciju, lai pats tās gatavotājs var apgūt vielu un arī pārējie, skatoties video, to iemācītos. 

Lai safilmētais nebūtu tikai tā ķeksīša pēc, to visu viņš salika lapā, lai citi var skatīties, komentēt un novērtēt. Man bieži palīdzēja dažādas saites, kas ieliktas lapā, jo, kad nevarēju atrast kaut ko grāmatā, vienmēr noderēja kāds no tiem interneta resursiem, ko Arturs ir norādījis. Lapa bija interesanta tiem, kas tajā brīdī pie viņa arī mācījās, jo tur gājām ne tikai, lai kaut ko mācībām atrastu, bet bija interesanti apskatīties, kā mājas darbus bija izpildījuši citi skolas biedri, ar kuriem bijām savstarpēji pazīstami.”

Būt radošam ir izgudrot, eksperimentēt, augt, riskēt, lauzt pieņemtos stereotipus, pieļaut kļūdas un vienkārši priecāties. – Mary Lou Cook
ir viens no Skolotāja Artura lapā atrodamajiem citātiem, kas lai ikvienam ir kā iedvesma, ierosme un iedrošinājums.

Anglijā strādājot, Arturs komunikāciju ar skolēniem sociālajos tīklos neveido, paskaidrojot: “Šeit viss ir citādāk un labāk to arī nedarīt.” Taču Latvijas skolotājiem arī ar šī brīža redzējumu noteikti iesaka izmantot šādu metodi. 

Lai veicas!

130 cilvēkiem patīk

Vairāk