Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Februāris, 2016

Latviešu mīlestība 8

Mēdz teikt, ka mēs savās jūtu izpausmēs esam atturīgi un pat mazliet vēsi, ka mums nav raksturīgas tādas mīlas kaislības kā dienvidniekiem, un tā tas droši vien arī ir. Cita lieta, ka ne jau ārējās izpausmes nosaka jūtu dziļumu. 

Ne velti mums ir teicieni par klusajiem ūdeņiem un tukšajām mucām. Mūsu jūtas ir dziļas un patiesas. Kāda ir latviešu mīlestība – to tūlīt noskaidrosim.

Nav mīla jāmeklē...

Mīlestība no pirmā acu skatiena – tas brīdis, kad cilvēku burzmā Tu ieraugi vienu acu pāri un saproti, ka no šī brīža Tava pasaule vairs nebūs tāda kā iepriekš. Tas ir kā zibens – strāvas izlāde, satiekoties diviem poliem, kas ilgi klīduši šajā pasaulē, lai vienā mirklī pēkšņi piedzimtu spoža gaisma, kas tikai viņiem abiem redzama. Šķiet, ka tas ir pārāk liels brīnums, lai tā notiktu, tomēr kā izrādās – mīlestību no pirmā acu skatiena piedzīvojusi vairāk nekā puse mūsu aptaujas dalībnieku, turklāt kungi pat vairāk nekā dāmas. Tas, ko mēs tradicionāli uzskatām par „latvisko stilu” – lēni un pamatīgi,  ir raksturīgs 21%, bet pavisam maz ir tādu, kas nezina, ko nozīmē – iemīlēties.

Saprotams, ka neeksistē ideāla universālā iemīlēšanās formula, kas derētu visiem. Vienam ideālā mīlestība ir uz mūžu, citam iemīlēšanās ir teju ikdienišķa lieta. Mūsu aptaujas dalībnieki lielākoties atzīst, ka iemīlēties gadījies vairākkārt – teju 68%, tomēr gana daudz – piektā daļa ir tādu, kas iemīlējušies tikai reizi mūžā, savukārt nekad nav mīlējuši pavisam nedaudzi, vien 1, 38%.

Kā mīlam?

Kā tad mēs paši raksturojam savu mīlestību – cik veiksmīgi vai nelaimīgi esam mīlētāji, par to nākamais jautājums. Labā ziņa, ka vairāk kā trešdaļa aptaujāto ir sastapuši savu mūža mīlestību, bet mazliet mazāk ir to, kas vēl tikai cer uz to. Bēdīgāka pieredze ir mazākam aptaujāto skaitam – 10% mīlas frontē neveicas, tikpat saka, ka nevienam šādu pieredzi nenovēl, bet ne šis, ne tas ir raksturojums gandrīz 8%. Interesanti, ka pagalam maz ir tādu, kas iemīlas bez pretmīlas, tātad būs vien taisnība tiem, kas saka, ka esam divas pusītes, kas meklē un labākajā gadījumā arī atrod viens otru.

Kur satikties?

Tiem, kam veicās, allaž ir kāds padoms tiem, kam neveicas, lai gan būsim godīgi – mīlas joma nav tā, kurā klausīties padomos. Mums katram eja ms savs ceļš un tikai personiskie puni mums var noderēt mācībai, lai nākamajā reizē tie mazāk sāpētu. Tomēr pavisam bez padomu došanas mēs neiztiksim, vismaz dosim mājienu, kur tad ir labākās „copes” vietas. Te nu mēs visā krāšņumā saskaramies ar mūsu laikmeta spožumu un postu – vairāk kā trešdaļai mūsu aptaujāto ir izdevies uzsākt jaunas attiecības tieši internetā. Ko tur liegties, gan jau arī draugiem.lv te nav bez „vainas”. Laba vieta ir arī burziņi ar draugiem, mazliet atpaliek publiskie pasākumi. Izrādās, ka dienesta romāni nebūt nav tik ļoti izplatīta parādība, vien 11% aptaujāto iepazinušies un uzsākuši attiecības darbā. Pavisam nepopulārs ir sabiedriskais transports, lai gan nav jau izslēgts, ka ļaudis, kas brauc trolejbusā, nemaz nenojauš, ka, spaidot savas mobilās ierīces ekrānu vai pogas, viņi tieši tajā brīdī iepazīstas, ar kādu, kurš sēž turpat aiz muguras.

Paceliet acis, varbūt jūsu nākamā otra pusīte ir tepat blakus, un tieši šodien jums pēkšņi sāksies piedzīvojums, ko sauc par mīlestību – skaistākais iemesls, kāpēc vērts dzīvot. 

111 cilvēkiem patīk

Vairāk