Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Aprīlis, 2014

Domubiedri klikšķa attālumā 4

Informācijas un tehnoloģiju laikmets. Kur sev interesējošās lietas meklē Tu? Patiesībā aptauju par šo jautājumu neesam veikuši, bet gribētos minēt, ka 83% respondentu šādā aptaujā atbildētu- internetā. 

Draugiem.lv ir sociāls medijs, bet tajā ne tikai cilvēki skatās bildes, sūta bučas un raksta viens otram vēstules, te var atrast arī patiesi noderīgu informāciju un atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Un reizēm “kā kulaks uz acs” noder kāda cita pieredze un ieteikumi. Domubiedru grupu sadaļa ir pārbagāta ar visdažādāko informāciju, ieteikumiem, vērtējumiem, atsauksmēm un daudzām citām lietām. Bet nekas no nekā nerodas, aiz katras domubiedru grupas ir cilvēks vai pat vairāki, kas velta laiku tam, lai grupas veidotu un uzturētu.

Draugiem.lv lietotāja Ieva Spēlmane ir aktīva domubiedru grupu ne tikai lietotāja, bet arī savu grupu veidotāja. Izveidotās grupas Dārziņi, Rīga (127 biedri), Dārzs (6410 biedri), Telpaugi (4530 biedri)

Par administratoru savās grupās Ievu pieaicinājuši arī citu grupu veidotāji, tāpēc ikdienā viņa palīdz uzturēt Sievietes un auto, Norwex - viss par un ap šīs firmas precēm, Dabīga kosmētika, pārtika, sadzīve un veselība bez ķīmijas un Scotland. Paralēli tam Ievai ir arī 4 izveidotas biznesa lapas.

Mums bija interesanti uzzināt, kas Ievu pamudina veidot domubiedru grupas, kas ir tā motivācija, lai veltītu laiku šai nodarbei un ko īsti viņa pati sev no tā iegūst.

Kā Tu izdomāji, ka vajadzētu izveidot domubiedru grupu? Kāda bija motivācija vai iemesls to darīt?

Domubiedru grupas un vajadzības pēc tām rodas apstākļu sakritības rezultātā. Tāpēc arī ir tā, ka veidotās domubiedru grupas ir tik atšķirīgas. To nosaka dzīves vajadzības un intereses. Citreiz tie ir hobiji, par kuriem vēlies uzzināt plašāku viedokli- gan pašam uzzināt, gan dot iespēju arī citiem uzzināt ko jaunu. Nereti šīs domubiedru grupas rodas pakārtoti dzīvesvietai. 

Ļauj iepazīt cilvēkus, kas dzīvo Tev apkārt

Tā, manuprāt, ir laba tendence, jo ļauj iepazīt cilvēkus, kas dzīvo Tev apkārt, bet ikdienā nemaz tos nepamani un nepazīsti. Tas dod iespēju izzināt viņu viedokli, ieteikumus, argumentus par dažādām tēmām. Tāpat ceļojumi, vietas, kur esi bijis vai tikai vēlies būt. Tas viss ļauj uzzināt daudz ko jaunu, ko neizlasīsi ceļojumu bukletos.

Cik un kādas domubiedru grupas/lapas esi izveidojusi?

Manā kontā, ja nemaldos ir 3 grupas un 4 lapas, bet ir vēl dažas citas domubiedru grupas, kurās esmu iecelta par administratoru. Acīmredzot, esošie grupu administratori vai īpašnieki pamanījuši manas aktivitātes, izdarījuši secinājumus un tādēļ ir uzticējuši man arī administratora pienākumus. Bijuši pat gadījumi, kad esmu pārsteigta, jo neesmu iepriekš tikusi brīdināta pat par to. Bet visumā tas pozitīvi, jo tas tikai pierāda, ka cilvēki uzticas pat būtībā svešam cilvēkam internetā.

Ar ko nodarbojaties ārpus draugiem.lv aktivitātēm?

Nomierina, dod enerģiju un gandarījumu par paveikto

Visnotaļ pozitīvs cilvēks, man domāt! Šobrīd esmu uz pārmaiņu ceļa, tāpēc plašāk par nodarbošanos un dzīvesvietu plašāk nestāstīšu. Brīvajā laikā patīk atpūsties patīkamu cilvēku sabiedrībā. Manu laiku paņem arī visādas jaukas lietas, kas attālina no ikdienas stresa - pastaigas, dārzs, puķkopība, nelielās devās arī fiziskās aktivitātes, sports, patīk visvairāk skriešana un peldēšana. Tas ir tieši tas, kas nomierina un dod atkal enerģiju un, protams, vienlīdz arī gandarījumu par paveikto.

Vai aktivitātes draugiem.lv ir tikai hobijs vai arī tām ir arī kāds praktisks labums tieši jums? 

Kā jau minēju iepriekš, tas tiešām dod praktisku labumu, jo tādā veidā iespējams apmainīties ar viedokļiem - sniegt gan savu, gan saņemt to no citiem, bieži vien kompetentākiem cilvēkiem kādā sfērā. Kas attiecas uz lapām, ja tās ir komerciālas, tādā veidā iespējams izpausties un gūt papildus labumu, jo darbojās kā sava veida reklāma.

Cik daudz laika aizņem rosīšanās draugiem.lv?

Teikšu godīgi - pēdējā laikā daudz mazāk. Mainās prioritātes, intereses. Ja agrāk daudz laika pavadīju iesaistoties diskusijās, tad tagad vairāk izlasu vien to, kas tiešām ļoti, ļoti piesaista. Pārējā daļā rūpējos par to, lai grupās tiktu akceptēti jaunie biedri un tie pēc iespējas ātrāk varētu iesaistīties grupas diskusijās un gūt sev vajadzīgo informāciju.

Vai, pateicoties šīm aktivitātēm, esi ieguvusi jaunus draugus?

Jā, esmu gan. Diezgan bieži saņemu draudzības uzaicinājumus no nepazīstamiem cilvēkiem, tomēr ne vienmēr apstiprinu. Nekā personīga. Man vienkārši ir sava taktika. Lai gan man, protams, ir draugi, kuri ir manā "draugu" listē, tomēr nekad dzīvē tā arī neesmu satikusi!

Ar ko, Tavuprāt, atšķiras lapas komunikācija no domubiedru grupas?

Manuprāt, lapas ir vairāk ar komerciālu ievirzi un plašākām iespējām (galerijas, izlozes, ieteikumi utml.), savukārt domubiedru grupas ir vairāk tieši diskusijām, viedokļu un pieredzes apmaiņai, būtībā personiskāka pieeja.

Ievai interešu ir daudz un, parādoties kādiem jauniem hobijiem, vajadzībām, mainoties apstākļiem, viņa pieļauj, ka savu darba lauciņu te draugiem.lv varētu papildināt ar kādu jaunu grupu vai lapu, lai gan atzīst, ka nu jau ir tik daudz domubiedru grupu, ka atliek vien pameklēt jau esošajās grupās sev interesējošās un pievienoties tām. 

Paldies Ievai par darbu, ko viņa dara, par iesaistīšanos portāla satura veidošanā un arī pozitīvas gaisotnes veicināšanā. Ja arī Tev ir savi hobiji, intereses, pavisam praktiski jautājumi, remontējot māju vai iekārtojot garšaugu dārziņu uz palodzes, vai arī gluži pretēji- vēlies dalīties filozofiskās pārdomās, lasīt dzeju, vai jebko citu- ieskaties sadaļā Grupas, kur atradīsi daudz līdzīgi domājošu portāla lietotāju un arī sevi interesējošu informāciju.

5 cilvēkiem patīk