Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Decembris, 2013

Dubults, kas plīst 44

Ko par cilvēku stāsta viņa profils sociālajos medijos un kāds profils var mulsināt citus lietotājus, Oranžērijai stāsta bloga Mia.lv radītāja Iveta Ozola-Cīrule

Profila izveidošana sociālajos tīklos ir pašprezentācijas veids - mēs stāstām citiem par sevi, akcentējot iezīmes, kuras vēlamies izcelt. Profila bilde sniedz pirmo iespaidu - tajā redzama ir tikai seja, ko aizsedz saulesbrilles un liela cepure, vai arī ir redzama meitene bikini, kas atpūšas siltajās zemēs. Izglītība, nodarbošanās, prasmes, vecums, intereses - tās ir papildus iespējas sociālajos tīklos, kas atklāj personību. Protams, viena no būtiskākajām sadaļām ir galerija, kurā vizuāli mēs parādām, kas esam, kā atpūšamies, kā izskatās mūsu māja un darba vieta, ar ko draudzējamies un ko ēdam. 

Portālā draugiem.lv ir arī kāda jauna iespēja - norādīt savu attiecību statusu, kas papildina informāciju par mūsu dzīvi. Taču draudzīgajā portālā ir vērojama arī kāda tendence, kas nav aktuāla citos sociālajos tīklos - pāru profili. 

Dažus gadus iepriekš ļoti populāri bija veidot profilus saviem mazajiem bērniem. Mani priecē, ka šī tendence ir mazinājusies, jo vecāki ir sākuši vairāk izvērtēt savu rīcību. Pirmkārt,  tam nav lietderīguma, otrkārt, vai nav “brīnišķīgi”, ka mammas pašas rada saturu pedofiliem, liekot galerijas, kā viņas vanno savus bērnus. Rīcība, kas mums var šķist jauka un pavisam nevainīga, nereti var izrādīties gaužām negatīva. 

Pieci argumenti

1. Mums katram ir bijusi iepriekšējā dzīve arī pirms attiecībām. Tas nozīmē, ka bijušie klasesbiedri, draugi, kaimiņi un citi var vēlēties sazināties ar vienu no profilā reģistrētajām personām, nemaz nerunājot par esošajiem draugiem un paziņām. Situācija var izvērsties diezgan mulsinoša. 

2. Norādot profilos vārdu un uzvārdu, portāla meklētājā citiem ir iespējams atrast konkrētu personu. Ja profilā ir norādīts - Jānis un Baiba Bērziņi, meklētājā atrast ir neiespējami.

3. Profils sociālajos tīklos līdzīgi kā pase, autovadītāja apliecība, ģimenes ārsta kartīte, studenta apliecība vai jebkuri citi dokumenti ir mūsu identifikatori, tie netiek veidoti kopā pāriem, jo prezentē vienu cilvēku. 

4. Sociālie tīkli pēc savas uzbūves ir veidoti tā, ka ir iespējams aizpildīt informāciju par vienu cilvēku. Piemēram, norādīt divas dzimšanas dienas nav iespējams. Tātad viens no pāra pārstāj eksistēt sociālajos tīklos. Draugiem nav iespējams viņu apsveikt dzimšanas dienā, uzturēt saraksti un veikt citas darbības. 

5. Kā tas izskatās no malas? Dubultprofils atstāj iespaidu, ka attiecībās pāris ir zaudējis identitāti, pašnoteikšanos un savu statusu. 

Ko par dubultprofiliem saka nozares speciālisti

Elīna Brila, Labo domu pietura” konsultante: “Ticu, ka būtu pāri, kuri spētu rast racionālu skaidrojumu viena profila esamībai, tomēr, manuprāt, tas ir vājš, bet signāls par neveselīgām attiecībām. Vispirms jau tas var liecināt gluži vienkārši par cilvēkiem, kuri nav pieauguši, piemēram, tīņiem: „Mēs esam tā iemīlējušies, TĀ iemīlējušies, ka gribam, lai to zina visa pasaule!” Kā nākamās zem aizdomu ēnas vienmēr kritīs sievietes, jo pieredze rāda, ka tipiskā gadījumā tieši tā sauktais "vājais dzimums" vēlas uzsvērt un pēc iespējas atklātāk demonstrēt savu attiecību statusu. Tas var liecināt par negatīvu iepriekšējo attiecību pieredzi, vēlmi kādam „atriebties” ar „Redzi, cik laimīga es tagad esmu!” vai tik vāju uzticēšanās pakāpi, ka attiecībās netiek pieļauts nekāds privātums.”

Aldis Blicsons, sociālo tīklu eksperts: “Sociālie tīkli ir vieta, kur cilvēki sazinās savā starpā, apmainās domām, padalās bildēm un iespaidiem. To parasti dara viens konkrēts cilvēks, bet ne pāris, cilvēku kopums vai klans. Noteikti, ka ir sociālie portāli, kuros piedalās pāri, bet ierastie sociālie tīkli tomēr ir domāti lietošanai pa vienam. Nemaz nerunājot par to, ka var rasties dažādi pārpratumi komunikācijā ar "pāri”. Tāpat arī pats profila noformējums veidojas amizants - abi pabeidza vienu skolu vai strādā kopā, ir viena vecuma? Ja vīrs grib parunāt ar citiem par dzelžiem vai sportu, nepamet sajūta, ka sarunā piedalās trešais. Man šāda veida veidotie profili liekas nepieņemami, varbūt tikai mīļi, bet nekomunicējami.”

Baiba Krūze-Rozīte, draugiem.lv administratore: "Ja runājam par praktisko pusi šajā jautājumā, tad Draugiem.lv paredz iespēju reģistrēt vienu personu vienā profilā. Ja ļautu reģistrēt 2 cilvēkus, tad situācija kļūtu nekontrolējama, vienam cilvēkam varētu būt vairāki pāru profili- ar mammu, māsu, brāli utt., jo mēs nebūtu tiesīgi ierobežot lietotājus, nosakot, ka tikai pāris, kam ir romantiskas attiecības, to drīkst darīt, bet citi- nē, jo gluži vienkārši nevaram to kontrolēt, kādas attiecības saista divus cilvēkus. Otra lieta, ka pāru profils veiksmīgi eksistē līdz brīdim, kamēr savstarpējās attiecības ir labas, bet ir ļoti daudz situāciju, ka pēc strīdiem viena puse patvaļīgi maina piekļuves datus vai arī dzēš profilu kā tādu, bet pēc tam, lai atjaunotu piekļuvi, ir nepieciešama abu cilvēku piekrišana, kas strīdu gadījumā noteikti nemaz nav tik vienkārši panākama. Tā tiek zaudēti visi draugi, fotogrāfijas, mīļi komentāri un citas lietas, kas ir profilā. Tāpēc ir noteikts- vienā profilā, viens lietotājs. Profili, kas noteikumus neievēro un nonāk administrācijas redzeslokā, tiek nobloķēti ar lūgumu veikt vajadzīgās izmaiņas."

74 cilvēkiem patīk

Vairāk