Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Novembris, 2013

Citādāks Helovīns 10

Saldumus vai izjokosim – šis ir vispopulārākais Helovīna izteiciens. Un, protams, izgrebts ķirbis ar iedegtu sveci ir šo svētku simbols.

Kādam Helovīns liekas no ārzemēm ievazāta nevajadzīga tradīcija, citam- vēl viens iemesls izklaidēties. 

Kas tad patiesībā ir Helovīns? 

Helovīns (angļu: Halloween) ir Visu svēto dienas priekšvakars, 31. oktobra vakars, kad cilvēki (galvenokārt bērni) pārģērbjas par spokiem, raganām, miroņiem un citiem mošķiem un staigā pa mājām, prasot saldumus. Tā ir ASV tradīcija, taču globalizācijas rezultātā šī tradīcija tiek pārnesta uz citām valstīm, arī Latviju. Šeit tai nav sava vēsturiska un nacionāla pamatojuma un balstās uz bērnu vēlmi iegūt kādus saldumus. Reizē tā veicina vandalisma pieaugumu, jo izjokošana bieži pārvēršas par vienkāršu demolēšanu vai, piemēram, jēlu olu sviešanu. Helovīnos pārģērbjas un grebj ķirbjus, lai aizbiedētu ļaunos garus.

Latvijā tas tiek svinēts aizvien plašāk, tāpēc nu jau vairākus gadus Draugiem.lv saviem lietotājiem piedāvā dažādas virtuālas izklaides. 

Spocīgs randiņš

„Ar virtuālu ķirbi vairs nevienu nenobiedēsi un doties internetā pēc končām arī nav īpaši reāli, tāpēc mēs izlēmām šī gada Helovīnu portālā svinēt ar humoru. Izveidojām iepazīšanās randiņu ar spocīgiem jautājumiem un masku balli,“ stāsta Draugiem.lv projektu vadītāja Laima Lībere.

Iepazīšanās spēle aicināja - atbildi uz visiem jautājumiem - skaties saderības - izvēlies simpātijas - uzzini, kam patīc, un iepazīsties ar foršiem cilvēkiem līdz pat 7. novembrim. Jautājumi par ticēšanu vampīriem, bailēm no šausmu filmām, vai tev patīk sikspārņi un zirnekļi- bija daži no jautājumiem, uz kuriem atbildot, varēja atrast savu otro pusīti Helovīna noskaņās. “Skaidrs, ka mēs to darījām pa jokam, bet, ja nu kādam tiešām izdevās izveidot romantiskas attiecības, tad mums liels prieks par to,” piebilst Laima. 

Masku balle 

Uzliec masku savai profila bildei, kas citiem liks sastingt bailēs vai uzsprāgt smieklos, aicināja projekts. Tad nu dažāda paskata acis, ūsas, brilles, lūpas un citi dekori bija pieejami savas unikālās maskas izveidei. „Veidojot maskas, mēs apzinājāmies, ka tās nelika sastingt bailēs kādam, bet gan izsmieties. Zīmējot detaļas, mēs kopā ar komandu arī bieži smējāmies, jo rezultāts, ko varēja panākt ar pāris peles klikšķiem, tiešām uzjautrināja,“ stāsta projekta mākslinieks Artūrs Vanags. Šis ir viens no pirmajiem lielajiem Artūra projektiem, un ar rezultātu ir apmierināta Helovīnu komanda. 

Apskaties populārākās masku bildes

10 cilvēkiem patīk