Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Novembris, 2013

Kā būt labam draugam 1

Kādi ir draudzēšanās noteikumi sociālajos tīklos, un kāda ir pareiza rīcība, lai būtu labs virtuālais draugs. Sociālo tīklu etiķetes pamatlietas Oranžērijai stāsta bloga Mia.lv radītāja Iveta Ozola-Cīrule

1. Iesaki un komentē tās draugu bildes, kas Tev patiešām patīk.

2. Ja vari pateikt tikai “cmuks biužuks”, labāk neraksti neko. Izsakies tad, kad Tev ir, ko teikt.

3. Nestrīdies ar draugiem, citiem redzot, jo tai ir jābūt privātai sarunai.

4. Atbildi uz aicinājumiem pat tad, ja izsaki atteikumu. Virtuālā vide ir tāda pati kā reālā! Dzīvē taču, piemēram, ja kolēģis Tevi aicina kopā pusdienot, Tu taču vienaldzīgi neej garām?

5. Neliec bildes ar draugiem no ballītēm un citiem privātiem pasākumiem bez viņu piekrišanas.

6. Reaģē uz draugu dzīves notikumiem – apsveic dzimšanas dienā, kāzās, izlaidumā, bērniņu sagaidot, u.c..

7. Neraksti mulsinošus komentārus un neradi visādi citādi draugiem neglaimojošus brīžus, jo sociālos tīklus lieto arī viņa ģimene, kolēģi, priekšnieks un citi pazīstamie cilvēki, kas varētu viņu nostādīt neērtā situācijā.

8. Nenogurdini savus draugus katru dienu nepārtraukti postējot garlaicīgu saturu par to, ko Tu ēd, kā nokavēji darbu un cikos vakardien aizgāji gulēt.

9. Izvērtē, kāds saturs ir saistošs Taviem draugiem un kāds ir jau pārāk privāts. Kurš gan no Taviem draugiem vēlas, piemēram, redzēt Tevi sēžam uz poda u.tml..

10. Neiekarsti bezjēdzīgās publiskās diskusijās ar svešiniekiem tikai tādēļ, ka jūties ērti, jo Tevi neviens neredz. Īsta kontakta gadījumā Tu nebūtu tik aktīvs un tiešs. Savukārt, ja Tev vajag “nolaist tvaiku”, atrodi kādu citu  veidu, jo vēlāk nožēlosi, ka tik daudz sarakstīji publiski, bet izdzēst to vairs nevarēs.

11. Neapdraudi sevi pašu internetā un domā par drošību. Cilvēki mēdz nepievērst uzmanību tam, ka internets ir plaši pieejams jebkuram – arī noziedzniekiem, kuri var “uzmest aci” Tavam jaunajam televizoram, tāpat arī garīgi slimi cilvēki ļoti priecāsies par Tavu bērnu vannošanās bildēm.

12. Nesūti saviem draugiem ķēdes vēstules. Viņiem tās patiešām neinteresē.

13. Pārpārēm ieteikumi piedalīties konkursos, vinnēt balvas, iegūt lētas preces un visa cita komerciālā draza – ja tas ir Tavs vienīgais radītais saturs, Tavam profilam sociālajos tīklos ir maz jēgas.

Raksts tapis sadarbībā ar Mia - blogs sievietēm, kuras interesējas par gudrām, skaistām un iedvesmojošām lietām

63 cilvēkiem patīk

Vairāk