Oranžērija Ikdienišķi stāsti par draugiem.lv un mūsu draugiem
Maijs, 2014

Kas mums noticis? 19

Draugiem.lv apritējuši 10 gadi. Ikmēneša aptaujā noskaidrojām, kas ar mums visiem šajos 10 gados noticis, kas mainījies mūsu dzīvē, bet kādas vērtības ir nemainīgas?

Aptaujā mēs jums jautājām par pārmaiņām izglītībā, karjerā, dzīves vietā un dzīves veidā. Analizējot šos datus, protams, jāņem vērā portāla lietotāju vecuma amplitūda, jo pirms 10 gadiem daudzi no klātesošajiem vēl bija bērni, tātad arī pārmaiņas dzīvē ir visnotaļ ievērojamas. Tomēr mūsu mērķis bija iegūt kopainu, tāpēc šoreiz īpaši nedalīsim lietotājus atsevišķās vecuma un dzimuma grupās, bet gan paraudzīsimies uz sabiedrību kopumā.

Esam kļuvuši gudrāki

Gandrīz 82% draugiem.lv lietotāju 10 gadu laikā pabeiguši kādu skolu. Šajā ziņā saprotamu iemeslu dēļ mazliet atpaliek vien seniori, bet kopumā esam kļuvuši izglītotāki, zinošāki, tātad – gudrāki. Gandrīz puse aptaujāto uzsākuši studijas augstskolā, bet 14,39% augstskolu pabeiguši. Atliek vien secināt, ka lielākā daļa joprojām studē. Par sabiedrības alkām pēc jaunām zināšanām liecina arī dažādi kursi un semināri, kas ļauj iegūt papildus prasmes un paaugstināt kvalifikāciju. 35,4% aptaujāto 10 gadu laikā ir izmantojuši šādu iespēju. Esam arī braši apguvuši svešvalodas. Tikai 3,45% aptaujāto nav nekādu izmaiņu izglītības jomā. Mums ir pamats ar sevi lepoties – esam zinātkāra tauta.

Raibā darba dzīve

Ja jau esam tik gudri, arī darba dzīvē vajadzētu veikties, tomēr šeit situācija nav tik rožaina. Uzreiz jāvērš uzmanība uz diviem līdzīgiem atbilžu variantiem – zaudēju darbu un kļuvu par bezdarbnieku. Pirmajā mirklī tas varētu šķist viens un tas pats, tomēr bezdarbnieks ir oficiāls statuss, visticamāk, ka ilgstošs, savukārt palikt bez darba var arī uz īsu mirkli. Lai vai kā- cilvēku, kas šajos 10 gados izjutuši darba tirgus skaudro realitāti, ir gauži daudz – teju piektdaļa visu aptaujāto. Labā ziņa, ka tieši tik pat daudziem jeb 18,22% ir veiksmīgi attīstījusies karjera. Interesants cipars ir arī 23,76%, kas nomainījuši profesiju. Tas nozīmē, ka cilvēki prot pielāgoties tirgus situācijai un atrast jaunas iespējas. Mēs taču esam zinātkāri, tātad arī jaunas profesijas apgūstam ar prieku.

Precamies un šķiramies

Izskatās, ka attiecību jomā mums viss lustīgi. Vien 18,93% aptaujāto desmitgade pagājusi bez izmaiņām personiskajā dzīvē, savukārt pārējie... Te nu vietā ir maza pauzīte. Izskatās, ka ģimenes vērtības, mīļie draugi, mums nav diži augstā cieņā. 19,9% nodibinātu ģimeņu izskatās pagalam bēdīgi, raugoties uz 33,9% šķiršanos. Labi, ka vismaz esam gana naski attiecību dibinātāji – tas izdevies 66,54% aptaujāto. Tā vai citādi - laulībā vai šķirtiem, bet gandrīz 16% izdevies laist pasaulē bērnus. Cerēsim, ka viņiem, piedaloties aptaujā vēl pēc 10 gadiem, viss būs labi gan attiecību, gan citās jomās.

Dzīve kā Jurģi

Tikpat nepastāvīgi kā attiecībās viens ar otru, esam arī attiecības ar dzīves vietu. Vien 24,6% dzīvo turpat kur pirms 10 gadiem, savukārt pārējiem gājis visnotaļ raibi. Populārākais pārcelšanās veids – uz citu pilsētu. To paveikuši 32,84% aptaujāto, no laukiem uz pilsētu aizmukuši 26,52%, bet uz citu valsti 18,58%. Pēdējais cipars, jāatzīst, ka ir visskumjākais. Interesanti, ka gandrīz 10% ir no pilsētas pārvākušies tuvāk dabai un papildinājuši lauku iedzīvotāju skaitu. Dinamika gan izteikti par labu pilsētai, bet ir cerības, ka lauki pavisam neizmirs, un tas ir ļoti svarīgi, jo mums taču visiem vajadzīga saikne ar Latvijas laukiem – tās ir mūsu saknes.

Kļūstam resnāki

Visaizraujošākā aptaujas daļa ir – dzīvesveids. Te mēs uzdevām virkni jautājumu – no ikdienas ieradumiem līdz pat reliģiskajai pārliecībai. Visvairāk cilvēku skārušas pārmaiņas, ko fiksē svari – 44,82% tas palielinājies, savukārt 29,13% samazinājies. Ņemot vērā, ka ievērojama daļa aptaujāto 10 gados no bērniem izauguši par lieliem cilvēkiem, par kopējā svara pieaugumu nav jābrīnās, bet par tiem, kam izdevies samazināt, patiess prieks. Iepriecina lielais skaits cilvēku, kas apceļojuši iepriekš neredzētas valstis – mēs patiešām esam zināt un redzēt kāri. Arī fiziskā forma uzlabojusies lielai daļai aptaujāto. Mazliet bēdīgi, ka smēķēt sācēju skaits pārsniedz atmetēju un pavisam bēdīgi šajā ziņā ir ar alkohola lietošanu. Neraugoties uz biežo dzīves vietas maiņu, vien 10,19% šajā laikā iegādājušies mājokli, lai gan turība pieaugusi 34,11% aptaujāto.

75 cilvēkiem patīk

Vairāk