"AR - TUR"

Oficiālā lapa
Ieteikt
 5

KERALA. Indija

Keralu sauc par Dievu, maģijas un garšvielu zemi. Tā sniedz tik daudz prieka un laimes, ka, visticamāk, uz Zemes nav cilvēka, kurš, te pabijis, neiemīlētos šajā pasakainajā štatā. Tāpēc radies vēl viens reģiona apzīmējums – “paradīze Zemes virsū”. Keralas štats atrodas Indijas dienvidrietumu piekrastē, aizņem zemes joslu, kas stiepjas starp kalniem austrumos un Arābijas jūru. Tas ir tropu krasts ar raksturīgu musonu lietu, kanālu un ezeru izrobots – tūristu paradīze Indijas dienvidos. Maigs klimats, lieliskas un plašas pludmales, mierīgi iekšējie ūdeņi, smaragdzaļas tējas plantācijas, daudzveidīga fauna, ūdenskritumi, ajūrvēdas dziedniecība, bagātas kultūras tradīcijas, pārsteidzoši svētki, vēstures un arhitektūras pieminekļi, eksotiska virtuve – tas viss skatāms un izbaudāms Keralā. Kerala ir viens no sociāli attīstītākajiem štatiem Indijā, ar simtprocentīgu lasītprasmi, zemāko bērnu mirstību, garāko dzīves ilgumu valstī. Bez tam Kerala ir tīrākais štats Indijā.

Galvaspilsēta: Tiruvanantapurama (Trivandruma)

Platība: 238 863 km²

Iedzīvotāji: 31 838 619

Valoda: malajalajamu


gal_243918512_smallgal_243918531_smallgal_243918538_smallgal_243918547_smallgal_243918827_smallgal_243918594_small

Mūsu piedāvātās ceļojumu programmas uz Keralu:

Medusmēnesis Keralā - Jūsu izvēlētajā laikā(sākot no 1358 LVL / 17 dienas)

Vairāk par mūsu piedāvātajām ceļojumu programmām skatiet mūsu mājas lapā!


gal_229854222_smallgal_229854240_smallgal_229854282_smallgal_229854283_smallgal_229854313_smallgal_229854306_small

Klimats: Keralā valda tropu klimats, maigs un mērens ar diviem musonu periodiem gadā – galvenais jūnijā-jūlijā, otrs – oktobrī. Temperatūras svārstības nelielas, nav vēsāks par 22°C. Labākais laiks – augstā sezona – no decembra līdz aprīlim. Nepieciešams viegls, tropiem piemērots apģērbs, bet ziemas vakariem ieteicams kas siltāks. Ja gatavojaties apmeklēt Keralu musonu periodā, līdz jāņem lietusmēteli un lietussargu.
Vēsture un kultūras tradīcijas: Vēsture sniedzas senā pagātnē, kad burvīgais garšvielu aromāts vilināja uz Keralas sudrabotajiem krastiem jūrasbraucējus no visas pasaules – feniķiešus, romiešus, ķīniešus, arābus, ebrejus. Tos nomainīja holandieši, portugāļi, angļi. Jau ķēniņa Zālamana kuģi peldēja uz Keralu pēc garšvielām un kokmateriāliem, bet pēc Marko Polo ziņām Kalikutas ostā katru dienu stāvējuši aptuveni 200 kuģi. Tieši uz Keralu plānoja kuģot Kristofors Kolumbs, kad devās uz Indiju rietumu virzienā, bet Jaunajos laikos Eiropa par Keralu uzzināja, pateicoties Vasko da Gamam, kurš pirms vairāk kā 500 gadiem Portugālei atklāja šo Indijas daļu. Ceļotāji un kolonisti atveda savas dzimtenes kultūru, pārvēršot Keralu par īstu mozaīku: ķīniešu zvejas tīkli pie Kočinas, holandiešu pils un ebreju sinagoga Matančeri – pagātnes liecības, kas saglabājušās līdz mūsu dienām. Tomēr, neskatoties uz dažādo ietekmi, Kerala tūkstošiem gadu saglabājusi savu orģinalitāti, savdabību, kas visvairāk izpaužas svētku laikā.
Iedzīvotāji: Lai arī lielākā Keralas iedzīvotāju daļa ir hinduisti, šeit ir senas reliģiskās un etniskās iecietības tradīcijas. Kristietība Keralā parādās mūsu ēras pirmajā gadsimtā, līdz ar apustuļa ierašanos 52.gadā. Pirmā musulmaņu mošeja Indijā uzcelta Keralā 8.gs., bet ebreji, Zālamana jūrasbraucēju pēcteči, 1567.gadā Kočinā uzcēla sinagogu. Keralas tautas gars augstāko izpausmi rod mākslā: Kathakali – dejas drāma, Kutu un Kudijattame – vēl senākas teātra tradīcijas. Keralā saglabājušās seni tautas rituāli: ar krāšņiem priekšnesumiem tauta izrādīja savas cerības un vēlmes. Teijam, Tira, Tijijatam, Mudiettu, Padajani – dažas no kulta deju formām. Līdzās dejām, nesatricināma ir Kalaripajattu cīņas māksla. Tā ir viena no senākajām un visplašāk attīstītajām uz zemes, cieši saistīta ar ajūrvēdu. Katru gadu tūkstošiem cilvēku ierodas uz Keralas ajūrvēdas centriem. Savai efektivitātei ajūrvēda var būt pateicīga tuvējos kalnus klājošiem mežiem, kuros aug ļoti reti un vērtīgi ārstniecības augi. Tropisko mežu flora un fauna pārsteidz ar savu daudzveidību – ne visas sugas ir aprakstītas un klasificētas.
Virtuve: Keralas virtuve ir tik pat daudzveidīga kā šī reģiona vietas. Garā krasta līnija un saldūdens, visuresošās kokospalmas, bagātīgā augu valsts – viss ietekmējis Keralas virtuvi. Tajā ir daudz saldūdens un jūras dzīvnieku, gandrīz katrā receptē iekļauts kokosrieksta mīkstums, piens vai eļļa. Plaši tiek izmantotas garšvielas, pēc kurām kuģoja Vasko da Gama: melnie pipari, kardamons, čilli pipari. Dabiska, ajūrvēdas principiem sekojoša, acis priecējoša – tāda ir Keralas virtuve. Puttu – pīrādziņi no rīsu miltiem. Tiem ir cilindra forma, jo gatavoti tvaikos bambusa stiebros vai metāla trubiņās. Saldumus mīlošajiem iepatiksies puttu ar banāniem, cukuru, bet asu ēdienu cienītājiem – ar kadalu (kariju). Sadja – tradicionāls svētku ēdiens, ko parasti gatavo uz kāzām vai festivāliem. To gatavo no rīsiem un 40 dažādām piedevām, ēd ar rokām. Vēl viens interesants Keralas virtuves ēdiens ir appams – pankūkas ar mīkstu vidu un cietām, kraukšķīgām malām. Tās gatavo no rīsu miltiem, ko iejauc palmu sulā, tiek pasniegtas ar gaļu, banāniem vai dārzeņiem. Idijappams – arī no rīsu miltiem, atgādina plānas mīklas pīrādziņus. Starp saldūdens delikatesēm Keralā ir zivs, kas īpaši laba ir cepta ar čilli piparu pastu, garšvielām un karija lapām. Šādu zivi ieteicams ēst ar tapioku. Jūras dzīvnieki Keralas virtuvi bagātinājuši ar krabju, omāru, garneļu, mīdiju ēdieniem ar garšvielām. Īpaši izdalāma Keralas malabaras virtuve, kurā stipri jūtama arābu ietekme. Malabari birijani – ar garšvielām cepti rīsi ar gaļu, cāļiem, zivīm un garnelēm. Keralā ir arī neskaitāmi saldumi, kurus noteikti jānobauda.


Iesakām ieskatīties lietu sarakstā, kuras jāizbauda, jāapskata, jānomalko, jānoskatās ... un jāatklāj Keralā!

"House-boat" - atklājiet "Indijas Venēciju"!
gal_243918506_smallgal_243918538_smallgal_243918805_smallgal_243918900_smallgal_243918944_smallgal_243918956_small

Tūrisma vīza uz Indiju