Teiksmainā Krimulda

Oficiālā lapa
Ieteikt
 3

Krimuldas baznīca – vecākā baznīca Latvijā

gal_336367939_large

Krimuldas baznīca – vecākā baznīca Latvijā

Krimuldas novadā atrodas vecākā baznīca Latvijā, lai cik tā būtu maza un vienkārša, tā sevī ieskauj tik daudz vēstures gadu bagātību kā neviena cita baznīca Latvijā. Kaut arī tā ir vienkārša, patiesās tās skaistums slēpjas „sienās”, notikumu un stāstu virknēs, kas norisinājušies visus šos gadsimtus, jau no pirmās dienas, kad tika atvērtas Dievnama durvis.

Krimuldas baznīca būs interesanta arī tūristiem ar ieskauto dabas taku, kas pazīstama kā Kubuseles dabas taka ar garumu 3,6km. Tā ir stundas gājuma taka, kas ļauj apskatīt pilskalnu, Kaupo kapa vietu, Runtiņalu un arī citus dabas objektus. Savukārt pie baznīcas ikviens var izmēģināt spēkus Lilijas labirinta izejas meklēšanā. Labirinta nosaukums kristīgajā valodā simbolizē cilvēka ceļu pie Dieva.


txt_326538_uber

Baznīca uzcelta par Kaupo 100 zelta monētām

Baznīca celta 1205. gadā, kad Kaupo bija atgriezies no vizītes pie Romas pāvesta Inocenta lll ar 100 zeltamonētām, par kurām uzcēlis baznīcu. Līdz 17. gs. otrai pusei baznīcas arhitektūra bija vienkārša: divslīpju jumts, kas klāts ar sarkaniem dakstiņiem, sienas ar nelielām, bet dziļām logu ailēm. Interesanti, ka baznīcas zvans jumta tornī parādījies tikai 1669. gadā, bet visus gadus pirms tam atradies uzkalniņā, uzkārts uz stalažām. Baznīca ir bijusi arī sagrauta, kad no tās ir palikušas tikai četras sienas. Vairāk kā gadsimtu baznīca ir bijusi bez jumta, kārtējo reizi jumts ticis labots 1775. gadā un pamatīgs remonts bijis 1865. gadā, kad kanceli pārceļ ziemeļu stūrī, ievērojami paplašina triumfa arku, liek jaunus ģipša griestus, solus un durvis. 20. gs sākumā pēc Augusta Reinberga projekta koka torņa vietā tika uzcelts 46 metrus augsts mūra tornis. 1. Pasaules karā tornis sagrauts un atjaunots 1924. gadā.

Krimuldas baznīcas ēka ir Latvijas Republikas valsts nozīmes kultūras piemineklis no 1930. gada. 2013.gadā baznīcai apritēja 808 gadi. Baznīcu ir ļoti iecienījuši kāzinieki. Tā regulāri pulcē uz dievkalpojumiem apkārtnes iedzīvotājus.

gal_336367727_large

Uz Kubeseles pilskalna uzcelta mācītājmuiža

Blakus baznīcai atrodas senlatviešu Kubeseles pilskalns, uz kura šobrīd uzcelta mācītājmuiža.

Par interesantu tradīciju rudenī ir kļuvuši ražas svētki, kad apkārtnes iedzīvotāji par godu izdevušai ražai veda uz baznīcu rudens bagātības. Šī tradīcija ir saglabājusies arī mūsdienās, un ik gadu rudenī baznīcas draudze rīko pasākumu, aicinot ikvienam atvest rudens veltes, kas tiek tālāk ziedotas Rīgā maznodrošinātiem iedzīvotājiem. Katru gadu ražas svētkos notiek sadziedāšanās mācītājmuižā. 

gal_336368357_largeVairāk lasiet Krimuldas baznīcas mājas lapā: http://www.krimuldasbaznica.lv