SIA DODAM

Oficiālā lapa
Ieteikt
 3

Par apliecinājumiem

Latvijā, atšķirībā no citām valstīm, zvērinātam tulkotājam/tulkam NAV juridiska statusa. Nav tāda amata "zvērināts tulkotājs/tulks".

http://www.portalslv.lv/?menu=doc&id=234518

http://www.lvportals.lv/index.php?menu=doc&id=233529


Notārs NEAPLIECINA tulkojumu un neatbild par tā saturu vai pareizību. Notārs apliecina TIKAI dokumenta kopiju un tulkotāja parakstu. Tulkojumu uzņēmuma vārdā apliecina persona ar pārstāvniecības tiesībām uzņēmumā. To dara tad, ja pie tulkojuma strādājuši vairāki cilvēki vai arī ja tulkotājs fiziski nevar būt klāt, lai uzliktu parakstu, un piekrīt, ka uzņēmums tulkojumu paraksta viņa/viņas vārdā. Uzņēmuma vārdā parakstītu tulkojumu noformē atbilstoši MK noteikumiem Nr.916 „Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas kārtība”. Paraksts zem šādi noformēta dokumenta nav notariāli jāapliecina, lai tas būtu derīgs.

MK noteiktajā kārtībā apliecināts tulkojums latviešu valodā nav vēl papildus notariāli jāapliecina (pietiek tikai ar tulkotāja apliecinājumu).

MK noteikumi nosaka vienīgi to, kā jāapliecina tulkojumi, kas veikti valsts (latviešu) valodā. Tulkojumi, kas veikti no latviešu valodas citā valodā pēc tulkotāja ieskatiem var tikt apliecināti citādi vai ja valstī, kur tie tiks izmantoti, ir atšķirīgas prasības par tulkojumu apliecināšanu.

http://www.lvportals.lv/index.php?menu=doc&id=235053


Dokumenta īstuma apliecināšana (legalizācija)

Dokumentu īstuma apliecināšana (legalizācija) nav notariālā darbība.

Sākot ar 2010. gada 31. oktobri Latvija sāk piemērot Konvenciju par dokumentu legalizācijas atcelšanu Eiropas Kopienu dalībvalstu starpā, kas paredz savstarpēju atbrīvošanu no legalizācijas prasības.

Konvencija tiek piemērota tikai attiecībā uz Belģiju, Dāniju, Franciju, Īriju un Itāliju.

Sākot ar 2010. gada 24. Novembri Latvijā vienpusēji tiek atcelta dokumentu legalizācijas prasība dokumentiem, kuri ir izsniegti Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas dalībvalstīs un Šveices Konfederācijā.

http://www.am.gov.lv/lv/belgium/konsulara-informacija/dokumentu-istuma-apliecinasa/