Imanta Ziedoņa fonds "Viegli"

Oficiālā lapa
Ieteikt
 16

"Laiks Ziedonim" 2016


Esam noskaidrojuši visus laureātus piecās kategorijās - nominācijā bērni un jaunieši Rabarbers, zinātnē Taureņu uzbrukums, tautsaimniecībā Zemi es mācos, novadpētniecībā Kedas,nominācijā Dzīve literatūrā Bize.


Rabarbers 

Andris Jenerts - 17 gadus vecs jaunietis, Siguldas pilsētas vidusskolas skolnieks. Siguldas novada jaunrades centra mehatronikas pulciņa idejas autors un konsultants. Andris vienmēr centies iedvesmot vienaudžus ar lietām, vietām un notikumiem, kas parāda, ka visu var darīt nedaudz citādāk, kā ierasts un ir iespējams paveikt daudz vairāk.  Andrim patīk arī fotogrāfija, ar kuras palīdzību viņš parāda savu mīlestību uz Latvijas dabu.

Taureņu uzbrukums 

Egils Stalidzāns - Latvijas Lauksaimniecības universitātes un Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un Biotehnoloģijas institūta pētnieks, doktora grāds inženierzinātnēs. Pašlaik nodarbojas ar matemātisko modelēšanu trijos starpdisciplināros projektos, ko vieno informācijas tehnoloģijas un matemātiskās modelēšanas pielietojums bioprocesu analīzē.

Zemi es mācos 

Juris Paulovičs, zemnieku saimniecības Ķelmēni īpašnieks. ZS Ķelmēni Gulbenes novadā nodarbojas ar bioloģisko lauksaimniecību (graudkopību), bioloģiskās maizes cepšanu un tirdzniecību, uzsākta bioloģiskās lopbarības ražošana. Rankas rudzu rupjā maize ir gan pašu, gan pircēju iecienītākais produkts no ZS Ķelmēni klāsta, kas tiek cepta no pašu un kaimiņu saimniecībās audzētiem un maltiem bioloģiskajiem rudziem.

Kedas 

Jānis Galzons – Rūjienas mākslas skolas direktors, ko vietējie iedzīvotāji uzskata par vietējās kultūras kanonu.  Kopdarbā ar mākslas skolas audzēkņiem, Jānis Galzons ir radījis unikālu vairāk nekā 20 metrus garu bērza klucīšu Lielvārdes jostu un citas latviešu kultūras vērtības, kas prezentētas gan Briselē, gan Japānā, uzrunājot pasauli. Rūjienas iedzīvotāji uzskata, ka Jāņa veiksme ir neatzīt vienmulību un mācīt bērniem sev tuvajā apkārtnē ieraudzīt citam it kā nevērtīgas lietas, radot no tiem mākslu, viņa savpatība ir - dzīves valoda ar mūsu bērniem, tāda vienkārša, īsti ziedoniska - caur etnogrāfiskiem simboliem - pogām, saktām, jostām, cimdiem, galvassegām, gredzeniem, pūra lādēm ornamentiem, uzsverot viņos piederību savai Rūjienai.

Bize

Daiga Zirnīte – Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas literatūras skolotāja, kura ļauj sajust literatūras būtību, nevis skolas vidi - tā vietā, lai mācītos, ko pateikt, skolēni mācās lasīt sev un sarunāties cits ar citu. Daigas skolēni uzskata, ka skolotājas meistarība ir tik spēcīga, ka viņas priekšā kategoriskums kļūst absurds.


Laureāti tika cildināti īpašā ceremonijā, ka norisinājās 2016. gada 3. maijā, Imanta Ziedoņa dzimšanas dienā.

Apbalvojuma sadarbības partneri – Latvijas Televīzija, Latvijas Radio, ziņu portāls Delfi, žurnāls Ieva un draugiem.lv. Apbalvojumu organizē Imanta Ziedoņa fonds “Viegli”.

Apbalvojuma "Laiks Ziedonim" 2015.gada laureāti