Imanta Ziedoņa fonds "Viegli"

Oficiālā lapa
Ieteikt
 16

"Laiks Ziedonim" 2015


"Laiks Ziedonim 2015" otrā cildināšanas ceremonija ir izskanējusi.Tās laikā tika cildināti laureāti un nominanti 5 nominācijās, kuri kalpo Latvijai un iedvesmo mūs visus ar izcilību, degsmi, sūtību, stāju, veiksmi un savpatību.


Nominācijā ZINĀTNE, „TAUREŅU UZBRUKUMS“ laureāts JURĢIS ŠĶILTERS, kuram raksturīga īsta Tota uzdrīkstēšanās. Profesors Jurģis Šķilters ir kognitīvo zinātņu pētnieks, kurš šai zinātnes jomai atvēris durvis arī Latvijā.  Savos pētījumos viņš ir pievērsies valodai un tam, kā domājam, uztveram pasauli un sevi. Šobrīd viņa interešu lokā nonācis tas, kā latviešu valodā uztveram telpu.


„Jurģi virza negraujama pārliecība, ka Latvijai ir jābūt pasaules līmeņa spēlētājai zinātnē. Viņa radītā kognitīvo zinātņu skola ir jaunrades arēna, ar ko rēķinās izcilākie prāta pētnieki. Jurģim ir īpašais talants būvēt tiltus starp zinātņu nozarēm, idejām un personībām. Šie tilti ļauj gan pasaules elpai ienākt Latvijā, gan pētīt tieši latviešu valodas ietekmi uz uztveri un domāšanu,” atklāj Vjačeslavs Kaščejevs Laiks Ziedonim 2014.gada laureāts nominācijā „Taureņu uzbrukums” un vizionārs.

„Taureņu uzbrukums” nominanti:

Mārtiņš Boiko - aizrautīgs muzikologs, kurš sevī apvieno vairākus zinātniekus – antropologu, muzikologu, vēsturnieku. Viņa interešu lokā šobrīd nonākusi Latgales katoļu dziedājumu pētniecība.

Harijs Tumans  - harizmātisks vēsturnieks, kurš mūsdienu ikdienā spēj saskatīt antīko pasauli un senatnes pētījumos atrast pavedienus uz mūsdienās notiekošo. Viņš izgaismo vērtības, kas jau tūkstošiem gadu bijušas svarīgas ne vienai vien civilizācijai.

Andris Ambainis – matemātiķis, kurš savu aso prātu un radošo izdomu  licis lietā, lai sapratu, ko kādudien spēs izskaitļot kvantu dators. Viņa degsmi nemazina tas, ka pats dators vēl nemaz nav radīts.

Tālis Putniņš – jauns un talantīgs ekonomists, kurš  arī, esot Austrālijā, nezaudē saikni ar Latviju. Viņa degsme likta lietā, pētot ēnu ekonomiku.

Kaspars Kalniņš – inženierzinātņu doktors, kurš savām zināšanām radis pielietojumu kosmosa tehnoloģiju izstrādē.  Viņš aizrautīgi realizē trakas idejas, kas iedvesmo un uzrunā ne vienu vien arī aiz Latvijas robežām.


Nominācija DZĪVE LITERATŪRĀ, “BIZE” balvu saņēma laureāte INESE ZANDERE, kurai patiesi piemīt Tota neatlaidība.   Inese Zandere ir latviešu bērnu literatūras veicinātāja un rakstniece, kuras nozīme latviešu bērnu literatūrā nav novērtējama - viņa ir dzejniece, rakstniece, bērnu grāmatu apgāda "Liels un mazs" redaktore, libreta "Kartupeļu opera" autore un vēl, un vēl.


„Viņa visvairāk atbilda Ziedoniskajām vērtībām, līdzīgi kā savulaik Imants Ziedonis, arī Inese Zandere, šobrīd bērnu literatūrā ir nemiera gars, kas uztur augstus kvalitātes standartus. Vienlaikus neaizmirstot par rotaļīgumu, kas īpaši nepieciešamas bērniem domātās grāmatās. Bez Ineses Zanderes latviešu bērnu literatūra neatkarības gadu gaitā būtu jau nonīkusi, ņemot vērā to, cik ļoti ātri mūsu kultūrā ienāk ārzemju multiplikācijas filmu varoņu tēli un estētika. Zandere latviešu bērnu literatūru uztur dzīvu, un tas ir darbs, ko viņa dara aiz patiesas mīlestības pret literatūru. Var apbrīnot viņas entuziasmu un blēņdarību, jo viņa neiet tradicionālus ceļus un iedvesmo pārējos,” stāsta Aivars Berķis nominācijas „BIZE” vizionārs.

„Bize”nominanti:

Ilze Sperga - jaunās paaudzes latgaliešu literāte, kuras valodas izjūta nākusi līdz ar pasaules sapratni no pašas bērnības. Grāmata "Dzeiveiba".

Reinis Runcis – rakstnieks. Dzejas krājums “elementi / 分身” (2014). Latviešu un japāņu valodā, ar japāņu mākslinieces Mami Nišijamas ilustrācijām.

Inga Ābele – rakstniece, kultūrvēsturiskajā romānā "Klūgu mūks", kas kajā nāca 2014.gada janvārī, Latgale kā svarīga Latvijas pastāvēšanas daļa un tās vienreizība pirmoreiz skatīta un ieraudzīta no Baltijas latvieša puses, ieraudzīta ar mīlestības un patiesas intereses pilnām acīm.


Nominācijā BĒRNI UN JAUNIEŠI, “RABARBERS” balvu saņēma laureāts VALTERS DAKŠA, kuram piemīt īsta Tota dedzība.  Septiņpadsmitgadīgais Valters Dakša, Saldus 2.vidusskolas 11.klases skolēns un aizrautīgs grāmatu kolekcionārs, kura plašā kolekcija glabājas O. Kalpaka muzejā ‘’Airītes’’ un ir pieejama ikvienam muzeja apmeklētājam. Valtera sasniegums nenoliedzami ir viņa patiesais patriotisms un latviskās kultūras izzināšana un tās vērtību novērtēšana. Viņš atšķiras no citiem jauniešiem ar padziļināto interesi par Latvijas vēsturi, tagadni, tās literatūru, kultūru un cilvēkiem, kas to rada.


Valters atzīst: „Skola var iemācīt cilvēkam mācīties, bet ne iemācīties būt par cilvēku. Tieši caur aktīvo ārpusskolas dzīvi un grāmatu meklēšanas piedzīvojumiem esmu iemācījies pārvarēt sevi, mācīties iet savu ceļu mērķtiecīgi, kā arī izprast pasauli un cilvēkus tajā nedaudz patiesāk. Mācies nebaidīties, jo bailes nogalina, uzdrīksties, jo uzdrīkstēšanās tās nogalina. Lai pasauli saprastu, mēs to sadalām milzum sīkās vienībās un, lai pēc tam to atkal apvienotu, ir jāpieliek lielas pūles.  Ar prātu tas ir neiespējami – vien ar dzīvot prieku’’.


„Tomēr to, cik svarīgas Valteram ir zināšanas apliecina gan viņa grāmatu kolekcija, taču visvairāk pārsteidz tas dzīvesprieks, ar kādu viņš stāsta par katru satikto interesanto cilvēku. Viņš ir citādāks nekā citi.  Viņš ir cilvēks, kurš liek aizdomāties par cilvēkiem,” tā atklāj „Rabarbers” vizionārs Ghetto Games radošais direktors Renārs Zeltiņš

"Rabarbers" nominanti:

Nils Jansons –  students un STRAUME inline skolas treneris, kurš popularizē ekstrēmo skrituļslidošanu jaunatnes vidū. Ir viens no dalībniekiem dokumentālajā filmā "Pazust Latgalē”.

Andris Avotiņš – aizrautīgais un iedvesmojošais pūču pētnieks, kurš mežā jūtas kā savā valstīb



Nominācijā TAUTSAIMNIECĪBA, „ZEMI ES MĀCOS” balvu saņēma laureāts ULDIS LEITERTS, kurš ir tiešām Totiski nesavtīgs. Uzņēmuma Infogr.am dibinātājs Uldis Leiterts. Infogr.am ir pasaulē vienkāršākā datu vizualizācijas aplikācija, kas ļauj katram bez dizaina un programmēšanas spējām radīt skaistas un interaktīvas infografikas. Produktu lieto vairāk nekā 2 miljoni žurnālistu, komunikācijas speciālistu un izglītības darbinieku visā pasaulē. Uzņēmums rada eksportspējīgu produktu ar augstu pievienoto vērtību.


 „Šī struktūrvienība ir tik pārsteidzoša ar jauno cilvēku enerģiskumu un tā tik īsa periodā ir tik daudz spējusi paveikt ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Pierādīt paši sev un citiem. Sākumā ir viens, divi, trīs un nu jau 40, kas deg jaunības enerģiskumā,” pārsteigts stāsta Ēriks Hānbergs, „ZEMI ES MĀCOS” vizionārs.


"Zemi es mācos” nominanti:

Kaspars Ādams – 29 gadus vecais jaunietis Kaspars ir spējis uzņemties neiedomājamu risku, pienākumus un atbildību, izveidodams līdz šim Baltijā nepieredzētu tirgus sastāvdaļu un tradīciju- Liellopu izsoļu namu. Izsoļu nams Kaspara vadībā ar savu darbību ir spējis 4 gados būtiski attīstīt gaļas liellopu nozari Latvijā.

Toms Ērenpreiss - Toms izceļas ar savu stāju un sūtību - atjaunot senču zīmolu, radīt sendienu vērtībās balstītu jaunu produktu un veiksmīgi to eksportēt.

Atrūrs Tereško - ir viens no zāļu tēju ražošanas celmlaužiem Latvijā. Turpinot ğimenes tradīciju, viņš no nelielas tēju manufaktūras paša mājā ir izveidojis nopietnu ražotni, iedvesmojot arī citus ar savu piemēru un ne tikai.


Nominācijā NOVADPĒTNIECĪBA, “KEDAS” balvu saņēma laureāts VARIS AUZIŅŠ, kurš aktualizē senatni ar Tota cienīgu jaunradi.  Pāris gados Varis Auziņš ir paveicis lielu darbu – izpētījis un sācis atjaunot gandrīz izzudušu Vidzemes folkloras kapelu tradīciju – latviešu basa instrumenta basītes spēli.


„Varis Auziņš šogad pelnījis laureāta godu, jo pēc savas būtības sevī iemieso drosmīgu jauna ceļa gājēju, patiesu un kvalitatīvu spēju iedziļināties, spēju parādīt savu paveikto jaunā, svaigā, uzrunājošā veidā. Viņš aizrauj arī citus, domā par sevis izzinātā tālāk nodošanu sabiedrībai - gan interesentiem, gan tautas mūzikas lietpratējiem, gan arī ir piemērs jaunākajai paaudzei - bērniem. Varis, paralēli maizes darbam IT specialitātē, savas intereses un aizrautīgās dabas vadīts, ir veicis basītes izpēti,” stāsta Rūta Jirgensone novadpētniecības nominācijas, „Kedas” vizionāre.


„Novadpētniecība“ nominanti:

Aldonis Baldiņš - ir Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja zelta cilvēks. Viņa spēles un rotaļlietas pazīst vai katrs bērns, kas ir bijis Brīvdabas muzejā. Baldiņš ir pētījis seno rotaļlietu vēsturi un izgatavošanas tehnoloģijas un šo iemaņu, spēlēties prasmi meistars ikdienā nodod jaunajai paaudzei.

Starpnozaru mākslas grupa „Serde“, Signe Pucena - ar savu darbošanās degsmi un stingro stāju SERDE meklē būtisko un īpašo Latvijas tradicionālajā kultūrā un cilvēkos.


Sīkāka informācija laiksziedonim.lv